Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Met de nachttrein van Thailand naar Laos

Bijna elke backpacker pakt de nachttrein in Thailand van Bangkok naar Chiang Mai. En logisch ook! Want de nachttrein is een hele belevenis. Daarbij is het goedkoop, slaap je prima in zo’n trein en wanneer je wakker wordt, heb je heel veel kilometers afgelegd. Maar de nachttrein naar Chiang Mai is niet de enige nachttrein in Thailand. Zo gingen wij juist met de nachttrein richting Laos.

Van het vliegveld in Bangkok naar het treinstation

Bangkok, you either love it of hate it! Tijdens het voorbereiden van onze reis naar Thailand hoorden we van veel dat we beter Bangkok direct over moeten slaan. Anderen vonden het juist weer geweldig! Best lastig, die wisselende meningen. Maar aangezien we arriveerden net voor de crematie van de Koning, was de keuze snel gemaakt. We zouden zo snel mogelijk weer vertrekken uit Bangkok.

Vanuit het vliegveld vertrokken we direct richting het treinstation. Dit ging echt super gemakkelijk. Je neemt gewoon de Skytrain en stap daarna over op de metro. Ik moet zeggen dat ik het openbaar vervoer aandurfde dankzij de blog van Neil van Backpacks and Bunkbeds.

Hoe je precies van het Suvarnabhtumi vliegveld naar het Hua Lamphong treinstation komt? Hier staat het stap-voor-stap uitgelegd:

Stap 1: Loop op het vliegveld naar de beneden verdieping naar de Skytrain.

Stap 2: Neem de Skytrein naar Makkasan station

Kosten: 35 baht per persoon

Stap 3: Stap over op het Makkasan station op de MRT Phetchaburi station

Stap 4: Neem hier de MRT van Phetchaburi naar Hua Lamphong

Kosten: 30 baht per persoon

Stap 5: Neem op het Hua Lamphong station Exit 4 om op het treinstation te komen of Exit 1 om naar het 12Go Asia kantoor te gaan

Dit bij elkaar duurde bij ons een dik uur. Handig om te weten als je aan het kijken bent voor een ticket.

Treintickets voor de nachttrein

Tickets houden we trouwens op voorhand geregeld via 12Go Asia. Hun kantoor zat tegenover het treinstation en alles was goed geregeld. Zelfs toen we gestrand waren in Kiëv hebben we via de email de boeking kunnen veranderen (tegen administratiekosten). Echt top service was dat en ze reageerden super snel! Je kan via de website ook voor andere trajecten treinkaartjes regelen of bustickets.

Een andere optie is om op het treinstation zelf je tickets te regelen. Dit gaat redelijk vanaf bij een van de open loketten. Al loop je dan wel het risico dat de trein van jouw keuze al vol zit. Vooral de nachttrein naar Chiang Mai is erg populair en kan het slimmer zijn om al eerder een ticket te hebben geregeld.

Van Bangkok naar Nong Khai

Wil je net als ons richting Vientiane in Laos, dan neem je eerst een nachttrein van Bangkok naar Nong Khai. Deze nachttrein vertrekt om 20:00 en komt de volgende morgen rond 6:45 aan.

Het traject tussen Bangkok en Nong Khai is redelijk nieuw en de trein ook. Ik was echt verbaasd hoe schoon en netjes geregeld alles was. We konden al rond zeven uur de trein in en hadden allebei een bed onderop. Ik had namelijk ergens gelezen dat die breder zijn en dat was inderdaad waar.

Eerst konden we gezellig bij elkaar zitten en nog een spelletje spelen. Rond een uur of negen kwam een mannetje onze bedden maken. Binnen no-time toverde hij alle zitjes om tot een prima bedje! Of het kwam doordat ik aardig mooi was van de vliegreis, maar ik heb echt fijn geslapen. Ik heb het niet koud gehad, geen gesnurk gehoord en achter mijn gordijntjes was het best donker. Oh, en ik kon ook nog eens helemaal languit liggen!

Ook het toilet was schoon. Grappig weetje trouwens. De eerste keer wist ik niet hoe ik moest doortrekken en drukte ik op het noodknopje. Nou, er staat dan binnen een minuut een conducteur voor de toiletdeur. Best wel een veilig gevoel eigenlijk.

In de ochtend werden we een uurtje van tevoren wakker gemaakt en werden de bedden weer ingeklapt. Het landschap was ondertussen veranderd en we genoten van het groene landschap. We zijn er bijna!

Een treinkaartje kosten ons 998 baht per ticket plus een online fee van totaal 500 baht. Het is dus wel goedkoper om de tickets zelf te kopen, maar ik vond de 13 euro meer dan prima. Want zo wist ik in elk geval zeker dat we mee konden met de trein.

Met een andere trein de brug over

In Nong Khai ben je er echter nog niet. Hier pak je eigenlijk gelijk weer een trein de brug over. Dit ticket regel je eigenlijk direct wanneer je de trein uitstap. Ideaal! En we hoefde maar een half uurtje te wachten.

Overigens proberen ze bij het treinloket je een combi ticket aan te smeren voor de trein en een minibus naar het centrum. Dit is echter duurder dan dat je het los regel. Wij betaalden voor een treinkaartje naar de grens 20 bath en voor de minibus ter plaatse 150 bath.

Maar eerst dus nog met de trein. Deze gaat vanaf platform 1 en daarvoor moet je eerst het land uit. Daarna is het zo’n kwartiertje nog met de trein en dan sta je bij de douane van Laos. Je kan hier een visum on arrival regelen voor 35 dollar. Vergeet trouwens niet om een pasfoto mee te nemen! Anders kost het je nog zo’n 30 dollar extra.

Van de grens naar het centrum van Vientiane

Vanuit hier is het nog maar een klein stukje naar het centrum van Vientiane. Bij de grens staan er minibusjes klaar om iedereen mee te nemen vanuit de trein. Dit kost dus ongeveer 150 bath per persoon en deze busjes brengen je naar het busstation in het centrum van Vientiane. Maar ik heb ergens gelezen dat er ook een lokale bus stopt bij dit grensstation. Hoe en wat die werkt weet ik echter niet.

Vanuit hier is het dan alleen nog even zoeken naar je hostel en tadaa, je bent gearriveerd!


Nog even alles op een rij

Zo ga je van Bangkok naar Vientiane:

  1. Van het Suvarnabhtumi vliegveld pak je de Skytrain naar Makkasan station
  2. Van Makkasan station loop je ondergronds naar het Phetchaburi MRT station
  3. Van Phetchaburi station pak je de MRT naar Hua Lamphong (treinstation)
  4. Van Hua Lamphong pak je de nachttrein naar Nong Khai
  5. Van Nong Khai pak je de lokale trein naar Vientiane
  6. Van Vientiane pak je de minibus naar het centrum

Totale kosten vervoer: 35 + 30 + 998 + 20 + 150 = 1.233 bath (wij betaalden 2.966 bath met zijn tweeën, inclusief online fees)

Totale reistijd: 1 uur van het vliegtuig naar het treinstation en bijna 13 uur daarna inclusief het wachten op ons visum


 

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights