Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Een korte stop in Huay Xai

Aan de grens van Laos met Thailand vind je het rivierplaatsje Huay Xai. Een dorpje dat niet heel bijzonder is, maar toch erg populair is bij backpackers. Waarom? Nou, eigenlijk vooral om verder te reizen. En ook wij maakten een korte stop in Huay Xai.

Heel vroeg in de morgen (het was serieus iets van 5 uur/half 6) kwamen we met de nachtbus aan in Huay Xai. Een typisch grensdorpje met aan de ene kant van het water Laos en aan de andere kant van het water Thailand.

Ook om die reden waren wij in dit dorpje beland: om de oversteek te maken naar Thailand. Maar eerst wilden we kijken of we nog mee de Gibbon Experience konden doen hier. Ik had namelijk gelezen dat reserveren een must was en dat hadden wij natuurlijk niet gedaan. We bleven twijfelen of we nu wel of niet deze excursie zouden doen. Het kost namelijk nogal wat centen!

We stranden eerst maar eens neer bij een cafeetje dat al open was en genoten van een authentieke tak bat terwijl de wereld langzaam wakker werd. Vriend natuurlijk met een grote kop koffie en ik zocht even op hoe laat het kantoor open ging.

Tak Bat in Huay Xai Laos
Tak Bat in Huay Xai

Op de bonnefooi liepen wij rond een uurtje of 8 richting het kantoortje van de Gibbon Experience in Huay Xai met de instelling; als ze nog plek hadden, dan gingen we mee. En hadden ze geen plek meer, dan niet. Maar oh, wat waren we stiekem blij dat er nog plek was. Want slapen in de hoogste boomhutten ter wereld is gewoon super tof! En eerlijk is eerlijk, vliegen door de bomen lijkt mij ook heel gaaf!

De volgende morgen zouden we vertrekken, dus daarna hebben we eerst even een slaapplek geregeld naast het kantoor. Dit ging overigens eerst nog verkeerd. Want hostels op 800 meter afstand kan dus ook prima aan de overkant van de rivier zijn aan de Thaise kant in het stadje Chiang Kong. Oepsie! Die had ik dus net geboekt online. Een kamer daar ter plaatsen regelen was uiteindelijk een stuk slimmer.

Na een dutje (we hadden namelijk niet zoveel geslapen in de nachtbus) gingen we even een rondje lopen in het dorpje zelf. Na een beetje surfen op het internet kwamen we er al snel achter dat Huay Xai twee bezienswaardigheden heeft: de tempel op de berg, Wat Jom Khao Manilat, en de restanten van een oud Frans fort, die we overigens echt niet konden vinden.

Huay Xai bezienswaardigheden Go Gracy reisblog
Deze trap leidt helemaal tot aan de Wat Jom Khao Manilat hoog op de berg

Aan het dorpje Huay Xai zelf is dus niet veel aan. Geen wonder dat reizigers hier enkel een nachtje overbruggen voor één van de twee topexcursies die vanuit hier vertrekken: de boot richting Luang Prabang en de Gibbon Experience. Wij hebben hier op onze vrije dag dan ook niet veel gedaan en op klap op de vuurpijl werd Paco ook net die dag ziek. Gelukkig kon hij even goed uitzieken voordat we de jungle in vertrokken.

Volgende bestemming: de boomhutten midden in de jungle!


Meer informatie over ons verblijf in Huay Xai, Laos:

  • We sliepen in Sabaidee Guesthouse
  • We reisden van Luang Prabang naar Huay Xai met de lokale nachtbus
  • We bezochten hier de Wat Jom Khao Manilat
  • We deden de excursie: de Gibbon Experience Classic.

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights