Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Twee daagjes in Vientiane

Na een korte tussenstop in Bangkok en de nachtrein naar Laos, kwamen we dan eindelijk aan op onze eerste bestemming: Vientiane. Deze stad is de hoofdstad van Laos, maar voelt aan als een dorpje. We verbleven hier in een heerlijk hotel met zwembad en maakte voor het eerst kennis met de nummer één bezienswaardigheid van dit deel van Azië: tempels, tempels en nog meer tempels.

En ik kan mijn hart ophalen, want ik kom erachter dat ze in Laos een Franse keuken kennen. Dus we krijgen pannenkoeken als ontbijt, en muffins, en croissantjes, en er zijn frietjes! Ik hoef dus zeker niet te verhongeren deze reis.

Dag 1

We kwamen vroeg in de ochtend aan bij het treinstation midden in Vientiane en besloten om eerst richting ons hostel te gaan om de backpacks te droppen. Het hostel was echter nog een kwartiertje lopen en dat was best zwaar in de volle zon. Gelukkig ging het navigeren dankzij de offline app Maps.me best goed en waren we snel in het hostel.

Maar.. dat zag er niet super fris uit. We hadden een privé kamer geboekt in het Dream Home Hostel #2 (want gratis wodka tijdens happy hour). Mijn eigen schuld dacht ik nog, want wat verwacht je dan van een “party hostel”? Ik was erg benieuwd of de kamer wel schoon zou zijn, want wie weet valt het allemaal wel mee. Echter konden we pas na twee uur de kamer in en was het nu nog maar elf uur. Dus we gaven daar onze backpacks af en trokken er alvast op uit.

Tijd om deze hoofdstad eens te verkennen. Dit kan overigens prima in twee dagen tijd, want Vientiane is best klein. Wel vind je hier een aantal belangrijke bezienswaardigheden, zoals de Patuxai en That Luang tempel wat het nationale symbool is van Laos.

Wij begonnen met een wandeling richting het Nationaal Museum. Het museum is een beetje ouderwets, maar dat is ook gelijk de charme. Ik leerde er wel direct veel over het land en de bloederige geschiedenis. En Paco? Die ontdekten zijn eigen plekje in het museum 🙂

Vanuit het museum liepen we naar de That Dam (Zwarte stoepa). Deze stoepa staat eigenlijk in het midden van een kruispunt en is een van de weinige tempels in Vientiane dat niet glimt of vol staat met toeristen. Eigenlijk is het zelfs een beetje vergaande glorie. Totdat je de geheimen hoort van de That Dam. Zo zou deze stoepa ooit geheel in goud bedekt zijn en was het het huis van een zevenkoppige slang (de ‘Naga’)dat de stad bewaakte. Volgens de folklore is het goud gestolen door Thailand tijdens de oorlog. Maar of de slang er nu nog is of niet.. de stoepa is nog steeds een beschermicoon voor de stad.

That Dam, Vientiane Laos

That Dam

Dichtbij de That Dam vind je het populaire Benoni. Dit tentje is zo populair dat het eigenlijk altijd druk is. Gelukkig zijn er twee locaties en waren wij net voor de drukte daar. Wij lunchten hier heerlijk en niet duur. Ik heb trouwens nog even getwijfeld om ook nog een taartje te nemen, maar ik zat helemaal vol na mijn pannenkoekjes. Ook leuk: bij mijn thee kreeg ik een stroopwafeltje. Gewoon uit Nederland. Welkom in Laos 🙂

Na de lunch gingen we eerst terug naar het hostel om in te checken en werd ik super blij gemaakt. Het hostel bleek namelijk overboekt en ze hadden voor ons geen kamer meer. We werden naar het hotel ernaast gebracht (het Vientiane Garden Hotel) en toen ik daar de kamer zag stond ik te juichen van binnen. Het was hier stiller, schoner en de kamer was GROOT! En ook niet geheel onbelangrijk: er was een zwembad. Ik kon niet wachten en sprong direct het zwembad in. Heerlijk even zwemmen in die hitte.

Daarna gingen we richting dé bezienswaardigheid van Laos en het nationale symbool: de Wat That Luang. Om de hoek namen we een tuktuk (onze eerste tuktuk deze reis) en dat is ook echt wel nodig. Want wat is deze tempel ver verwijderd van het centrum, maar wow! De tempel is helemaal van goud!

De That Luang staat op een terrein met nog veel meer tempels. Zo staat links de Wat That Luang Neaue en rechts de Wat That Luang Tai met een grote liggende Buddha. Kortom, je bent hier zeker even zoet met tempelbezoeken.

Na al deze tempels vertrokken we richting de Patuxai park, waar we in het donker aankwamen. Hier vind je onder andere mooi verlichte fonteinen en de World Peace Gong. Na een wandeling door het park en het wegslaan van veel muggen, pakten we weer een tuktuk richting de boulevard van Vientiane.

’s Avonds komt het park langs de Mekong namelijk tot leven. Zo vind je er de nachtmarkt, kan je er met honderden mensen sporten en natuurlijk lekker eten. Wij stranden eerst neer bij het Chokdee café & Belgium beer bar en bestelden een koude Beer Lao. Die hadden we wel verdiend. En om te snacken namen we er nog een puntzak frietjes erbij. Gewoon omdat het kan hier in Laos.

Daarna ontdekten we de nachtmarkt. Echt super groot en veel spullen. Je kan hier echt goedkope souvenirtjes scoren en leuke nikes. Ik dacht later deze nog wel te kunnen kopen, maar hier waren ze echt het beste, mooist en goedkoopst van onze reis. De volgende keer neem ik ze dus direct mee. Iets verderop stuitten we nog op een sportles, waarna we weer terug wandelden om ergens een hapje te eten.

Je hebt hier trouwens echt veel keuze! En besluiteloos als we zijn, zijn we wel drie keer op en neer gelopen langs alle verschillende tentjes. Uiteindelijk belanden we bij het tentje dat heerlijk rook naar knoflook. Het tentje heette Tipical Teo Chew Dishes) en ons eten uiteraard vers bereid. Ik had een noodle soep met peking eend en een mega fles Fanta erbij. Lekker en natuurlijk super goedkoop! Omgerekend echt 4 euro ofzo.

Daarna gingen we terug naar het hotel, waar we buiten nog een biertje hebben gedronken.

Dag 2

We wilde vandaag eigenlijk vroeg naar het Buddha park. Dit park ligt ongeveer drie kwartiertjes buiten de stad en heeft geen historische betekenis ofzo. Wel is het erg leuk voor foto’s. Blijkbaar vonden wij uitslapen echter belangrijker en bleven lekker een uurtje extra liggen. Tijdens het ontbijt genoot ik van een pannenkoek met banaan en maakten we plannen voor de rest van de dag. We besloten om ’s avonds de nachtbus te nemen naar Luang Prabang en werden hiervoor om vijf uur opgehaald bij het hotel. We hadden dus nog eventjes de tijd om de stad in te gaan.

We maakten eerst een wandeling door het park en liepen langs de Mekong naar het King Chao Anouvong standbeeld. Bijzonder trouwens dat aan de overkant van de rivier je Thailand ziet. Het standbeeld van de dappere koning wijst vol kracht naar zijn vijand.

Als je dan de andere kant oploopt, dan loop je zo tegen het Presidentiële Paleis. En vanuit daar liepen wij richting de oudste tempel van Vientiane, de Wat Si Saket. Nog een tempel? Jazeker! En absoluut eentje die je niet mag overslaan. Ik vond deze een van de mooiste tempels van heel de reis. Binnen mag je geen foto’s maken, maar de hele tempel staat vol kleine Buddha beeldjes in kleine nisjes. Voor de tempel hebben we nog geprobeerd een foto van ons samen te maken. Na tien pogingen was deze de beste haha.

Wat Si Saket, Vientiane Laos

De Wat Si Saket

Na deze tempel wandelden we nog wat verder langs de Mekong en aten we wat bij een lokaal tentje. Je weet wel, zo’n druk plekje vol plastic en waar niemand een woord Engels spreekt. Maar oh, wat lekker (pittig)!

Het was trouwens deze dag echt heel warm en daardoor wilden we eigenlijk niets meer doen. Het was gewoon te warm om overdag buiten te zijn. Toch wilden we beide nog graag richting de Patuxai triomf boog. Want deze kan je dus ook beklimmen en als Paco iets leuk vindt, dan is het wel torens beklimmen. En ik waande me een beetje in Parijs.

Zoals gezegd heb je aan twee dagen genoeg in Vientiane, al hadden wij best wel wat meer willen doen. Maar dan bedoel ik vooral genieten van zonsondergangen, beer Lao aan de rivier en lekker veel eten. Al kunnen we dat allemaal vast ook op onze volgende bestemming. Dus nu op naar de volgende bestemming: Luang Prabang!


Meer informatie over ons verblijf in Vientiane, Laos:

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights