Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Duurzaam wonen: dé tips van Mirjam

De laatste tijd ben ik mij meer aan het verdiepen in duurzaam wonen. Ik probeer bijvoorbeeld vaker een trui te pakken in plaats van de verwarming hoger en we zijn wat zuiniger met water. Maar we gooien nog steeds veel eten weg en gebruiken best veel plastic. Oh en we hebben ook nog gewoon een droger.. Kortom, tijd voor wat tips om echt milieuvriendelijker te wonen.

De grote vraag is natuurlijk: hoe leef en woon je zo duurzaam mogelijk? Mirjam Hart is daar al jaren mee bezig en zij wil met haar gezin van vijf hun ecologische voetafdruk zo minimaal mogelijk maken. Op haar blog Een Goed Verhaal deelt ze haar ervaringen en geeft ze volop inspiratie voor duurzaam wonen en leven.

Met simpele tips & tricks probeert zij ook andere mensen enthousiast te maken om wat milieubewuster te leven. En ja, dat kan ook op een makkelijke en hippe manier!

Slimme eco producten zorgen ervoor dat je geen plasticfolie hoeft te gebruiken.

Duurzaam wonen en leven

Mirjam is eigenlijk altijd al een kleine eco-warrior geweest. Ze maakte zich vreselijk druk om bedreigde diersoorten, wist al heel jong wat fairtrade was en geloofde heilig in de slogan “Een beter milieu begint bij jezelf’. Dit verwaterde een beetje toen zij op zichzelf ging wonen en low-budget boodschappen doen even belangrijker was dan eerlijke en duurzame producten kopen.

Toen Mirjam zwanger was van de derde begon het toch een beetje te knagen. Haar vriend en zij waren weer aan het kijken naar milieuvriendelijke alternatieven in huis. Zij kochten veel tweedehands en haar vriend at steeds minder vlees (zelf eet Mirjam al jaren geen vlees meer). Maar opeens besloten ze het hele roer om te gooien!

Nog elke dag is Mirjam bezig met de vraag: “Hoe kan het milieuvriendelijker?” Alle beetjes helpen en als je eenmaal bezig bent, wil je alleen maar nog beter je best doen.

Tips voor duurzaam wonen

Benieuwd hoe Mirjam het nu precies aanpakt? Op deze manier weet zij milieuvriendelijk(er) te wonen en te leven (en zijn direct goede tips om ook zelf uit te voeren):

 • Mirjam koopt zoveel mogelijk tweedehands. Van meubels tot kleding.
 • In het huishouden gaat zij steeds meer op zoek naar alternatieven die voor minder afval zorgen. Wasbare wattenschijfjes, wasbare luiers en blokken zeep & shampoo in plaats van de varianten in plastic flessen bijvoorbeeld.
 • Bij het boodschappen doen neemt ze altijd onze eigen tasjes en boodschappenkratten mee. Fruit, groente en aardappelen doet Mirjam in wasbare katoenen zakjes.
 • Ook probeert ze zo min mogelijk plastic in huis te brengen/hebben. Liever geen plastic verpakkingsmiddelen en anders zo min mogelijk. Geen snoep in plastic uitdeelzakjes, mayonaise in een glazen pot, etc.
 • Wat zij ook niet meer in huis haalt: Producten met palmolie. Helaas geen Calvé pindakaas, Bastognekoeken en fudge meer voor Mirjam.. en ook geen Nutella! How does she survive?
 • Biologisch en fairtrade hebben de voorkeur. Het is duurder, dus soms laat het budget het even niet toe. Maar als ze kan kiezen, neemt ze liever de ‘betere’ variant!
 • Uiteraard heeft ze overal in huis Led lampen en gaat ze zuinig om met energie
 • En, soms weet je niet eens dat iets nóg milieubewuster kan. Mirjam snuffelt daarom vaak rond bij eco webshops om te zien wat er allemaal wordt bedacht. Zij kijkt daar echt mijn ogen uit! Benieuwd naar haar favo eco webshops voor duurzame huishoudartikelen en interieuraccessoires? Lees dan zeker even haar blog 5x Eco webshops | De leukste webshops met duurzame interieurartikelen
Zelf een tasje meenemen, scheelt ook weer plastic.

Hoe begin je met duurzaam wonen?

Wil jij – net als mij – duurzamer bezig zijn? Begin dan gewoon! Heb je geen flauw idee waar te beginnen? Mirjam denkt dat je als beginner al heel veel winst kunt halen bij je manier van winkelen. Denk bij alles : Heb ik het echt nodig? Kan ik dit ook tweedehands aanschaffen? En is dit op een eerlijke en milieuvriendelijke wijze geproduceerd? Een hele goede eerste stap volgens mij.

Nog meer duurzame tips?

Op haar blog deelt Mirjam nog veel tips voor duurzaam wonen en leven. Van een duurzame badkamer tot tips voor een milieuvriendelijke keuken.

Welke duurzame tips heb jij?

*De foto’s in deze blogpost zijn gemaakt door Mirjam – Een Goed Verhaal

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Ook leuk voor jou

duurzaam-inpakken-cadeau-furoshiki-lalafete-diy-blog-tutorial-gogracy-3

1 reactie

 1. Adviesbureau de jong
  4 november 2019

  Bedankt voor de blog! Ik probeer ook mijn afdruk zo min mogelijk te houden, maar het is zo moeilijk! Ik heb grote respect voor mensen die zo duurzaam mogelijk wonen. Ik ga zeker proberen om nog meer van de boven genoemde tips bij te houden, alleen Nutella zou ik niet kunnen opgeven. Ik heb ook al veel aan mijn huis verandert om het zo duurzaam mogelijk te maken.
  Grtjs Carla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights