Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

DIYDIY ProjectenDIY: Zo maak je zelf een vlaggenlijn

DIY: Zo maak je zelf een vlaggenlijn

Natuurlijk wilde ik graag vlaggetjes ophangen op de verjaardag van onze zoon. Dat hoort er toch gewoon bij!? Ik vind echter plastic verjaardagsslinger niet meer van deze tijd. Ik wilde graag een duurzame optie, die ook nog helemaal bij zijn kamer past. Ik besloot daarom om zelf een mooie vlaggenlijn te maken van diverse soorten stofjes. Deze stoffen slinger kan jaren mee en is echt speciaal voor zijn verjaardag gemaakt.

Ook zelf een vlaggenlijn maken? In slechts 5 stappen maak jij zelf de leukste vlaggenslinger!

Zelf slinger naaien

Als je een beetje handig bent met een naaimachine, dan is het maken van een vlaggenlijn zo gepiept. Maar ook met naald en draad kun je zelf vlaggetjes maken. Al zou ik dan wel kiezen voor een korte lijn, want anders ben je stiekem best lang bezig. Zelf was ik vooral lang bezig met spelden, maar alsnog had ik in een middagje de vlaggenlijn af.

Prima te doen dus!

Video tutorial

Gratis patroon

Wat heb je nodig voor een vlaggenlijn?

 • Verschillende stofjes met leuke prints of gewoon effen: wat jij wil!
 • Biaisband of een lange strook stof
 • Bijpassend garen (neem hiervoor de kleur van de biaisband)
 • Spelden
 • Naaimachine of naald en draad
 • Stofschaar
 • Liniaal
 • Strijkijzer en strijkplank

Hoe maak je de vlaggenlijn?

Stap 1: Vlaggetjes knippen

Eerst kies je de grootte van je vlaggetjes en de vorm. Ik koos voor vier verschillende vlaggetjes: een punt, een vaantje, een rechthoek en eentje met een ronde onderkant. Al deze vormen vind je in de gratis download met patronen. Je kan echter ook zelf een patroon tekenen op een stuk papier of karton.

Vervolgens leg je jouw uitgeknipte patroon naar keuze op de stof en knip je de vlaggetjes uit. Hoeveel? Nou, bepaal hoeveel vlaggen je aan je slinger wil hangen en doe dat aantal keer twee.

Naai tip: hou met het knippen van je stof rekening met een centimeter naadtoeslag. Dit is een randje stof dat je éxtra’ knipt, zodat je ruimte hebt om de delen aan elkaar te naaien.

Stap 2: Vlaggetjes maken

Leg twee vlaggetjes op elkaar met de goede kant van de stof naar binnen en speld je ze vast. Langs de rand naai je vervolgens de vlag aan elkaar, maar laat de bovenkant open.

Naai tip: Om recht te naaien is het handig om het naaivoetje aan de rand van de stof te houden. Op die manier naai je rondom de hele tijd precies dezelfde afstand van de kant af.

Stap 3: Vlaggetjes strijken

Keer de vlaggetjes binnenstebuiten en strijk ze mooi glad. Deze stap is trouwens echt een must. Sla deze stap dus zeker niet over en pak het strijkijzer erbij. Door de vlaggetjes glad te strijken, naai je ze straks mooier en strakker aan de lijn vast.

Naai tip: Knip voordat je de vlag binnenstebuiten keert eerst de punten van naadtoeslag in om echt scherpe punten te krijgen.

Stap 4: Vlaggetjes vastnaaien aan de lijn

Vervolgens speld je de vlaggetjes aan het opengevouwen biaisband. Probeer evenveel ruimte tussen de vlaggetjes te laten door middel van een liniaal. Naai vervolgens de vlaggen aan de lijn vast.

De vlaggetjes zitten nu met 1 kant vast aan het band. Je slaat vervolgens de band om en nog een keer om, en naait ook dit weer vast. De vlaggetjes zitten dan helemaal vast tussen het biaisband.

Oké, dit klinkt moeilijk, maar is makkelijker dan het lijkt. Eigenlijk leg je de vlaggen tussen de band en naai het dan vast. Voor een mooie afwerking zorg je ervoor dat de randen van de band weer naar binnen geslagen zijn. Zo krijg je een mooi randje.

Heb je net als mij geen biaisband in huis? Je kunt ook lange stroken knippen van je stof van ongeveer 4 cm breed en deze gebruiken als lint. Je naait dan eerst de korte uiteindes aan elkaar en daarna naai je de vlaggen eraan vast.

Naai tip: Een handig trucje is om de band of strook eerst te strijken voordat je gaat naaien. Strijk het lint eerst dubbelgevouwen en daarna nog een keer met de randen omgevouwen tot de ‘middellijn’. Zo zal het tijdens het naaien al direct juist vallen. Zelfs zonder spelden!

Stap 5: Vlaggenlijn ophangen

Je vlaggenslinger is nu klaar en kan opgehangen worden. Hieperdepiep hoera!

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark.

Hoi, ik ben Grace

Ook leuk

Volg mij

7 reacties

 1. marjan
  29 oktober 2021

  Hoi Grace,

  Ziet er leuk uit! Als ik jouw patronen gebruik, hoeveel stof heb ik dan nodig? Ik vind dat lastig in te schatten (in een stoffenwinkel werken ze per halve meter toch?) Hoeveel had jij ingekocht? Dankjewel voor je antwoord!

  Groetjes Marjan

  • Grace
   7 november 2021

   Ja, dat ligt ook een beetje aan hoe lang je de slinger wil hebben. Zelf had ik 4x een halve meter.

 2. Roos
  9 september 2022

  Hoi Grace!

  Het patroon is niet meer te downloaden (ik krijg een foutmelding), maar het lijkt me wel heel leuk de vlaggenlijn proberen te maken. Heb je het patroon misschien nog ergens? Dankjewel 🙂

  • Grace
   23 september 2022

   Hoi Roos, de vlaggenlijn patroon is weer te downloaden 🙂

   • Roos
    7 november 2022

    Helemaal gelukt, dankjewel!

 3. Sandra
  11 september 2022

  Wat een leuke DIY. Wij gaan dit als babyshower doen voor een vriendin. Helaas lukt het me niet om de patronen te downloaden, dus ik denk dat we zelf maar wat proberen! Dank voor de inspiratie

  • Grace
   23 september 2022

   Hoi Sandra, wat leuk dat jullie dit willen gaan doen voor een vriendin. Heb je ook al de rompertjes gezien als vlaggenlijn? Verder zat er een fout in de download, dat is nu opgelost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights