Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Klussen & Verbouwen11 Verftips: wat ik geleerd heb tijdens het verven

11 Verftips: wat ik geleerd heb tijdens het verven

Of het nu een deur, kastje, plafond of de hele kamer betreft: ik heb er een laag verf opgesmeerd. Dat ging alleen niet altijd over rozen, maar ik heb ook veel geleerd tijdens het verven. Nu durf ik zelfs te zeggen dat ik een expert in verven ben. Benieuwd naar mijn ultieme verftips? 

Ja, ook bij ons thuis moest natuurlijk geverfd worden. Alle wanden, kozijnen, de deuren, enzovoorts enzovoorts. Ik kreeg serieus blaren van al die uren – wat zeg ik: dagen! – schilderen. En ik moet zeggen, de eerste keer was ik er ook minder goed in dan ik van tevoren gedacht had. Gelukkig was daar mijn moeder met jarenlange schilder ervaring en vriendlief die wonderbaarlijk goed een plafond kon verven. Ondertussen ben ik zelf ook best een expert in verven geworden en deel ik graag wat ik geleerd heb om te komen tot een mooi resultaat zonder strepen.

1. Bereid je goed voor

Eigenlijk is dit de ultieme tip voor bij het klussen, want een goed begin is het halve werk. En zonder een goede voorbereiding, krijg je ook geen mooi geverfde muur (of plafond/deur/etc). In de voorbereiding zit zelfs de meeste tijd! Je moet immers alles afplakken, alles beschermen, planken en stopcontacten los schroeven, stofvrij maken en als het gaat om iets van hout: goed schuren.

2. Kies de juiste verf

De juiste verf voor de klus is ook niet geheel onbelangrijk. Voor zowel een binnenmuur, een stoel als een schutting heb je simpelweg een ander soort verf nodig. Bij twijfel kun je altijd om advies vragen in de bouwmarkt. Ook bestaan er diverse soorten speciale verf. Wat denk je bijvoorbeeld van magneetverf, schoolbordkrijtverf of verf met betonlook effect?

Wil je aan de slag met een spuitbus? Sabine vertelt je graag haar tips voor het verven met een spuitbus.

3. Karton is king!

Leg jij normaal ook overal doeken neer om de grond te beschermen? Dan weet jij vast ook dat de verf daar prima nog doorheen gaat. En plastic is ook vervelend, want het gaat statisch alle kanten uit, en het absorbeert niets. Hierdoor kun je nog gemakkelijk door de kwakken verf lopen en het verspreiden door het gehele huis. Ga je verven? Kies dan gewoon voor karton. Het lekt niet en absorbeert. Mijn absolute favoriet!

Ook Mardou van Sevencouches kwam hier achter toen ze haar veranda ging beitsen. Lees meer beitsblunders en verftips voor beitsklussen op haar blog.

4. Start met de randen

Nu is het tijd om te gaan verven! Start daarvoor eerst in de hoeken en met de randjes. Eigenlijk schilder je dus eerst een soort lijst om je werkvlak heen. Waarom? Nou, je zult zien dat de roller straks niet overal bij kan en al helemaal niet in de hoekjes.

5. Van boven naar beneden

Begin altijd bovenaan met verven. Verf dus eerst het plafond, voordat je aan de muren begint of eerst de bovenkant van een kastje. Zo voorkom je dat je later verfspatten en druipers krijgt op je mooi geverfde muren. 

6. Zigzag

Wanneer je gaat rolleren, werk dan in een zigzag. Op deze manier overlapt de verf meer en krijg je minder strepen. Werk ook hier trouwens van boven naar beneden.

7. Dezelfde richting op

Verf altijd dezelfde richting op. Ga dus niet eerst van links naar rechts en dan van boven naar beneden. Ook de tweede verflaag verf je op dezelfde manier. Geloof mij, anders krijg je opeens allemaal rare vegen. 

[button text=”Lees ook: Oeps! Deze 8 fouten maakt (bijna) iedereen tijdens het klussen” link=”https://gogracy.com/oeps-deze-8-fouten-maakt-iedereen-tijdens-het-klussen/” style=”default” size=”sm” target=”_blank” display=”block” class=”” icon=””]

8. Nieuwe kwasten zijn stom

Maar echt hé, ik verf veel liever met een oude kwast dan een nieuwe. Vooral als het zo’n goedkope kwast betreft. Jemig, wat verliezen die veel haren. Dan ben ik vaak meer bezig met haren verwijderen dan verven.

9. Afplakken hoeft niet altijd

In het begin plakte ik echt alles af, maar toen kwam ik erachter dat tape vaak te goed blijft plakken. Ook neemt het soms de verf weer mee (zoals van mijn mooi gelakte kozijnen) of zelfs een stuk stuc van de muur. Nee, ik en tape zijn niet de beste maatjes. Gelukkig kun je met een vaste hand prima mooie lijnen trekken. En verf op een raam haal je er ook gemakkelijk af met een verfkrabber. 

10. Laat het goed opdrogen/uitharden

Dan voorkom je een heleboel vingerafdrukken en andere vervelende strepen. En nee, dat kun je niet zomaar bijwerken. De hele deur, kast of muur moet dan weer opnieuw geverfd worden en dat wil je echt niet!

11. Was je verfhanden niet met water

Behalve als de verf op waterbasis is. Is de verf op terpentine basis dan kun je beter even kijken tussen deze verftips voor het verwijderen van verf op je handen en bijvoorbeeld wat koffieprut erbij pakken. Was je koppig en heb je toch je handen gewassen met water? Dan krijg je dus dit:

Oeps…

Veel plezier met verven!

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark.

Ook leuk voor jou

magneetverf-woonidee

Hoi, ik ben Grace

Ook leuk

Volg mij

6 reacties

 1. Alette
  17 januari 2019

  Handige tips! De laatste is mij idd ook al eens gebeurd. Ik doe nu altijd van die plastic wegwerphandschoentjes aan. Heeeel handig ?

 2. Ilse
  17 januari 2019

  Wat een handige tips! Een deel van de fouten zijn ook hier gemaakt, waaronder het wassen van mijn verfhanden 😉 Zelf gebruik ik oude kranten om de grond te beschermen als ik verf, ook heel handig!

 3. Gemma
  17 januari 2019

  Handige tips! Ik snap alleen niet wat je bedoelt met zigzaggen.

  En dat wassen van je handen met water is heel herkenbaar! ?

  • Grace
   17 januari 2019

   Met zigzaggen bedoel ik verven in een zigzag patroon zeg maar. Dus op en neer en scheef op en neer en weer scheef op en neer. Zo verf ik tenminste 😀

 4. Mirjam Hart
  18 januari 2019

  Bij tip nummer 1 ga ik vaak al de mist in.
  Ik sta vaak te trappelen om te beginnen en neem dan te weinig tijd om alles goed voor te bereiden.
  En die haren op je geverfde muur inderdaad…grr!

 5. Annelies
  19 januari 2019

  Haha mijn man is blij dat ik dit heb gelezen. Ben echt een knoeierd oa met verven ;-))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights