Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Zo verzorg je jouw pannenkoekenplant! (Pilea Peperomioides)

De Pilea Peperomioides, beter bekend als de pannenkoekenplant, is helemaal hip & happening. Logisch! Want het is een schattig speels plantje dat ook nog eens makkelijk te verzorgen is.

De leuke ronde platte bladeren geven het plantje een bepaalde speelsheid dat mij doet lachen. Ook als ik ermee door huis loopt, gaan de blaadjes zo grappig op en neer. Ja, ik kan eerlijk zeggen dat ik dol ben op de pannenkoekenplant.

Gelukkig voor mij is de pannenkoekenplant makkelijk in onderhoud. Zo blijft de Pilea al helemaal blij bij één keer in de week wat water en voldoende daglicht. Easy peasy zo je denken.

Maar nee, mijn pannenkoekenplant was in het begin helemaal niet zo happydepeppy. Eerst had ik totaal geen flauw idee waarom. Ik wijten het maar aan mijn zo-niet-groene vingers. Ik zou vast te veel of te weinig water geven, of het plantje stond vast op een verkeerd plek. Meestal zijn dit ook de twee redenen dat jouw Pilea niet groeit of zelfs dood gaat…

Hoeveel water geven?

Vraag je je af of jouw Pilea wel genoeg water krijgt? Of juist te veel? Je kunt dit het beste bekijken aan de hand van de grond. Dezen moet een beetje vochtig aanvoelen. Is het te droog? Dan is het handig om je plantje een scheutje water te geven. Is het juist nat? Dan kun je beter even de gieter laten staan. Want door te veel water kunnen de wortels gaan rotten en schimmels vestigen. Niet leuk! Dan is te weinig water nog altijd beter dan te veel.

Op welk plekje in huis?

De Pilea houdt van een lichte plek, maar niet van de volle zon. Of jouw plant genoeg daglicht heeft, zie je dan weer aan de kleur van de blaadjes. Zijn ze groen? Perfect! Niets meer aan doen zou ik zeggen. Zie je een geel blaadje? Dan heeft je pannenkoekenplant liever een ander plekje in huis.

Moederplant en haar baby's

Nou, dat deed ik dus allebei goed. Toch was mijn pannenkoekenplant niet blij. Later bleek mijn Pilea een mama te zijn met veel te veel baby’s. En die baby’s.. die dronken al het water op en ontnamen de moederplant alle voeding en energie. Mijn pannenkoekenplant werd dus uitgeput door haar kindjes (herkenbaar mama’s?). Ik heb uiteindelijk de baby Pilea’s gestekt en hun eigen potje gegeven. En nu heb ik een hele blije familie pannenkoekenplantjes in huis!

Verzorgingstips Pilea

Hier nog even alle verzorgingstips voor de pannenkoekenplant op een rij:

  • De pannenkoekenplant houdt van een lichte plek, maar niet van de volle zon. Er bestaat namelijk nog steeds geen zonnebrand voor planten en door de zon kunnen de blaadjes flink verbranden.
  • De pannenkoekenplant heeft niet veel water nodig. Één keer in de week is genoeg. In de warme zomermaanden kun je eventueel meer keren een scheutje drinken geven. Hou hierbij goed de grond in de gaten. Wanneer deze erg droog is, kun je er prima wat water bij doen.
  • De pannenkoekenplant groeit richting het licht. Wil je geen scheve plant, draai dan elke week de pot een kwartslag.
  • De pannenkoekenplant vind het lekker om af en toe verwent te worden met plantenvoeding en/of verse grond. Zonder groeit zij echter ook lekker door.
  • Is jouw pannenkoekenplant lekker aan het groeien? Verpot je plant dan naar een iets grotere pot (denk aan ongeveer 20% groter). Door de verse grond en de extra ruimte wordt jouw Pilea nog groter!
  • Heeft jouw pannenkoekenplant gele blaadjes? Probeer haar dan eens op een ander plekje te zetten. Die gele blaadjes zeggen namelijk dat je plant te weinig of juist te veel licht krijgt. Overigens kun je deze blaadjes prima afknippen (natuurlijk wel zo dicht mogelijk bij de stam), zodat je plant er geen energie meer aan kwijtraakt.

Hopelijk blijft jouw pannenkoekenplant met deze tips helemaal blij en groeit het als.. een pannenkoekenplant. Want wist je dat de pilea wel 30 tot 40 cm groot kan worden!

Wil je meer leren over het verzorgen van je planten? 

Bekijk dan De Kamerplantenbijbel van Mama Botanica. Met dit boek kweek je in no time groene vingers en ontpop je tot een ware plantenfluitseraar van jouw eigen urban jungle.

Voor iedereen een stekje cadeau

Leuk om te weten is dat de pannenkoekenplant door al die baby’s ook wel bekend staat als vriendschapsplantje of doorgeefplantje. Dit komt omdat je deze plant gemakkelijk kunt stekken en ook kunt weggeven. Wist je dat een blije Pilea vanzelf baby’s gaat maken en die baby’s krijgen later ook weer baby’s.. dat zijn uiteindelijk heel veel plantjes!

Oh, en wil je weten hoe je de plant moet stekken? Ook daar heb ik een blog over geschreven.

pannenkoekenplant-stekken-gogracy2-1

Pannenkoekenplantjes, wat zijn ze ook schattig! Zelf heb ik er eentje gekocht en nu heb ik er een hele pannenkoekenplantfamilie erbij. Want de Pilea Peperomioides (hoe de plant officieel heet) kun je prima stekken. Hoe? Nou, simpel!Stiekem is het stekken van een pannenkoekenplant mega simpel. Waarom ik er dan toch een hele blog aan besteed? …

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights