Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Klussen & VerbouwenZo vervang je zelf een lamp

Zo vervang je zelf een lamp

Lampje kapot? Of wil je gewoon een andere lamp erin? Een lamp vervangen is misschien wel het makkelijkste klusje dat er is. Je draait gewoon de oude lamp eruit en draait een nieuwe lamp erin.

Toch zijn er een paar dingen die goed zijn om te weten als je zelf een lamp vervangt. Zoals welke lamp je nodig hebt en oh, let er ook op dat je je vingers niet verbrandt!

Zelf een lamp vervangen

Stap 1 – Belangrijk is sowieso om de stroom eraf te halen. Zorg er dus voor dat de lamp echt uit staat.

Stap 2 – Daarna draai je gewoon de lamp eruit, net alsof je de kraan open draait. Is het een hoge lamp, pak er dan even een trapje bij.

Let op! Heb jij nog gloeilampen? Laat de lamp dan eerst even afkoelen, want deze lampen worden erg heet!

Stap 3 – Dan is het een kwestie om een nieuwe lamp te pakken of te kopen en deze er terug in te draaien.

Welke lamp?

Geen idee welke lamp je erin moet draaien? Dat kan ik mij goed voorstellen. Als je in de winkel ook ziet hoeveel lampen er zijn! Mega veel! Maar gelukkig weet je al snel welke je nodig hebt met de oude lamp in de andere hand. Hierdoor weet je namelijk welke fitting je nodig hebt en hoeveel watt. Daarnaast kun je nog kiezen tussen welke kleur licht en de vorm van de lamp.

1 – Welke fitting heb ik nodig?

De fitting (E27, E14, GU10, etc.) heeft te maken met het draaideel van de lamp. Je weet wel, die onderkant die je in de standaard draai. Dit kan dus verschillen per lamp. Gelukkig staat op iedere lamp welke fitting je nodig hebt! Vaak lees je dit op de doos of zit er een plakkertje op.

De E27 fitting is veelal standaard en wordt ook wel eens een grote fitting genoemd. Dit zal waarschijnlijk de fitting zijn van jouw hanglamp, booglamp, hoge vloerlamp, etc. De E14 fitting is kleiner en wordt ook vaak een kleine fitting genoemd. Deze zie je vaak in tafellampen en de kleinere vloerlampen. Dan heb je ook nog een GU10 fitting . Deze fitting met twee pinnen/dopjes zie je vooral bij spotjes. Een GU4 fitting zit dan weer vaak in een bureaulampje of bijvoorbeeld de afzuigkap.

Alsnog geen idee welke fitting je nodig hebt? Neem dan de oude lamp gewoon mee naar de winkel en vergelijk de uiteindes met elkaar.

2 – Hoeveel watt heb ik nodig?

Naast de soort fitting, geven de meeste lampen aan wat voor watt het nodig heeft. Ook dit kun je weer vinden op de doos of het stickertje. De meeste fittingen hebben overigens een standaard aantal watt. Dus dat komt mooi uit!

Als je een oude gloei- of spaarlamp vervangt met een ledlamp, dan staat er vaak ook op het doosje de hoeveelheid watt van de ledlamp en hoeveel watt de oorspronkelijke lamp zou hebben. Dus staat er bijvoorbeeld op 10W = 60W. Dit is dus een ledlamp voor een lamp van 60 watt, maar deze gebruikt slechts 10 watt.

3 – De kleur van de lamp?

Echt mooi licht komt door de kleur. Zo heb je lampen voor warm of koud licht, diffuse of helder, etc. De warmte het licht wordt weergegeven in kelvin, waarbij 2700K het warmst (geeft een beetje een oranje gloed) en 6500K het koudst (is een beetje ijzig blauw). Zelf heb ik de voorkeur voor neutraal wit van 4000K.

Extra tip: Naast wittinten heb je natuurlijk ook gekleurde lampen. Deze heb je in allerlei kleurtjes.

4 – De vorm van de lamp

Nu heb je ook nog verschillende vormen lampen. De twee meest gewone zijn de ronde lamp en de kaarslamp. Deze laatste ziet er een beetje uit als een kaarsje en is wat langer en puntiger dan de ronde lamp. Deze kaarslampen zie je vooral in tafellampen en hebben vaak een kleine fitting.

Extra tip: De laatste tijd is het ook erg trendy om alleen een fitting met lamp op te hangen of neer te zetten. Hiervoor heb je diverse soorten vormen lampen; van de hele grote ronde tot grappige vormen, zoals hartjes of een dennenboom.

Zelf een lamp ophangen

Wil jij een staande lamp of tafellamp vervangen voor een ander exemplaar? Ook dat is super simpel! Je haalt gewoon de stekker eruit, haalt de lamp weg en zet de nieuwe er neer. Nog even een lampje erin en de stekker in het stopcontact. Lichtknopje aan en klaar.

Heb je echter een nieuwe hanglamp of wandlamp gekocht? Dan komen er iets meer stappen bij kijken, maar ook dat kun jij prima zelf doen!

Vooral wanneer er al een lamp hangt, is het vooral een kwestie van losschroeven en weer vastschroeven. Let echter wel altijd op dat de stroom eraf is! Je gaat immers aan de slag met een schroevendraaier bij elektriciteitsdraden.

Als het gaat om een plafondlamp, dan ga je op de gewenste plek aan de slag met een kroonsteen, waaraan je de fasedraad (bruin), nuldraad (blauw) en aardedraad (geel-groen) vast schroeft. Hier kunnen vervolgens makkelijk de elektriciteitsdraden van de lamp op aangesloten worden.

Het klinkt zo een beetje ingewikkeld, maar het is echt slechts een kwestie van de draden in de uiteinden van de kroonsteen steken en het schroefje aandraaien met een kleine schroevendraaier zodat deze vast komen te zitten. De regel hierbij is blauw bij blauw en bruin bij bruin.

Extra tip: op sommige kroonstenen staan letters, de N moet worden verbonden met de blauwe draad (de nuldraad) en de L met de blauwe draden (de fasedraad). De derde (vaak de middelste) is voor de aardedraad.

Vervolgens kan de lamp met de kap/het plafondplaatje aan het plafond bevestigen, door deze goed vast te schroeven. Check hierbij even of het ook echt goed vast zit, bij voorkeur in een plint. Anders valt later misschien wel de lamp inclusief een stukje plafond eruit.

Een muurlamp ophangen werkt op dezelfde manier, al zijn er ook veel muurlampen met gewoon een stekker. Is dit het geval? Dan is het enkel een kwestie van de muur bevestigen op de plek naar wens en de stekker in het stopcontact stoppen. Easy peasy!

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark.

Ook leuk voor jou

lamp-ophangen-bevestigen-zo-doe-je-dat-gogracy2

Hoi, ik ben Grace

Ook leuk

Volg mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights