Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Zo verpot je zelf een cactus (zonder stekels in je vingers!)

Het hoeft het niet heel vaak, maar soms wilt jouw cactus een grotere pot. Maar ja, hoe verpot je een cactus? Waar moet je op letten bij het verpotten van een cactus? En hoe krijg je geen stekels in je hand? Hieronder leg ik stap-voor-stap uit hoe je zelf een cactus verpot.

Zoals ik al zei hoef je niet zo vaak een cactus te verpotten. Een cactus is vaak zelfs erg tevreden in een wat kleiner huis. Dat vinden ze lekker knus. Toch is het fijn om ze elke drie tot vijf jaar te verpotten. Al is het maar om ze nieuwe grond te geven.

De beste periode hiervoor is trouwens in het voorjaar, van maart t/m mei. Dit hoorde ik echter na het verpotten van mijn cactus, oeps. Gelukkig heeft hij er niets aan over gehouden.

Stap-voor-stap een cactus verpotten

Stap 1: Een nieuwe pot uitzoeken

Wanneer je jouw cactus gaat verpotten, heb je natuurlijk eerst een nieuwe pot nodig. Belangrijk is dat dit nieuw huis voor je cactus ongeveer 20% groter is dan zijn oude pot. Neem niet een veel grotere pot, want dan focust de cactus meer op nieuwe wortels in plaats van groeien en bloeien.

Stap 2: Potgrond voor de cactus maken

Een cactus leeft het liefst in speciale potgrond. Dit omdat cactussen oorspronkelijk leven in droge gebieden. Door een cactus te potten in standaard potgrond, krijgt het te maken met een lading voedingsstoffen, waar het niet aan gewend is. Bovendien is de grond slecht doorlatend en daardoor kunnen ze verdrinken.

Een luchtige potgrond speciaal voor cactussen is daarom zeker aan te raden. Nu kun je deze kopen of zelf maken. Daarvoor heb je 3 ingrediënten nodig:

  • standaard potgrond
  • zand (het liefste rivierzand
  • lavagruis of fijn grind

Deze ingrediënten meng je in gelijke delen met elkaar en klaar is je speciale cactusgrond.

Heb je echt alleen standaard potgrond in huis en wil je dat gebruiken als grond voor je cactus? Dan kan dit op zich ook wel, maar let er dan op dat je niet te veel en te vaak water geeft.

Tip: Geef enkele dagen voor het verpotten je cactus geen water, zodat de wortelkluit bij het verpotten niet te vochtig is en je de cactus eenvoudiger uit de pot kan tillen.

Stap 3: Cactus vastpakken

Je nieuwe pot en speciale potgrond staat klaar, maar hoe haal je de cactus nu uit zijn oude pot? Nu zijn daar verschillende trucjes voor. Gebruik bijvoorbeeld stevige handschoenen of wikkel de cactus stevig in kranten. Beide werkte voor mij echter niet, maar rubberen sponsjes wel! Deze prikte ik op de prikkels van de cactus en zo kon ik de cactus vastpakken, zonder mijn vingers of cactus te beschadigen.

Tip: Toch prikkels in je vingers? Vooral die kleine witte stekels kriebelen enorm. Wat helpt is je handen te wassen met afwasmiddel.

Stap 4: Je cactus in de nieuwe pot

Nu je de cactus vast kunt pakken, plaats je deze in het midden van de nieuwe pot. Verder vul je de pot aan met je verse (zelfgemaakte) cactusgrond. Vul de pot goed vol aan alle kanten en zorg dat je cactus stevig erin vaststaat.

Stap 5: Geef je cactus lekker drinken

Als laatste geef je de cactus nog even lekker water.

Wil je meer leren over het verzorgen van je planten?

Bekijk dan De Kamerplantenbijbel van Mama Botanica. Met dit boek kweek je in no time groene vingers en ontpop je tot een ware plantenfluitseraar van jouw eigen urban jungle.

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights