Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Klussen & VerbouwenZo stel je een realistich budget op voor jouw DIY make-over!

Zo stel je een realistich budget op voor jouw DIY make-over!

Of je nu aan de slag gaat in de slaapkamer, keuken of de hal, het is altijd slim om een budget te bepalen voordat je aan jouw DIY make-over begint.

Heb jij al helemaal zin om een kamer een make-over te geven… of ga je net als ons een heel huis renoveren? Dan is het slim om niet direct naar de bouwmarkt te rennen. Neem heel even de tijd om je plannen om papier te zetten en een budget op te stellen. 

In deze blog verklap ik je mijn tips om stap-voor-stap een realistisch budget te bepalen voor jouw oh-zo-leuke-make-over in huis. En geloof mij: deze stap moet je echt niet overslaan. 

Om het je extra gemakkelijk te maken, heb ik ook nog een gratis printable voor je! Met deze budget planner kun je al je cijfers invoeren (en in de online versie wordt ook nog al het harde rekenwerk voor je gedaan). 

En nu .. laten we het hebben over je budget!

Stap 1: Hoeveel kun je uitgeven?

Je kan natuurlijk een enorm budget opschrijven voor bijvoorbeeld een nieuwe keuken. Maar heb je het geld ook? Kijk dus allereerst eerlijk naar wat je te besteden hebt. Heb je spaarcenten? Hoeveel zijn je inkomsten en uitgaven in de periode van de renovatieklus? En wat voor buffer wil je op de bank houden? 

Door goed te kijken naar wat je te besteden hebt, kun je ook een realistisch maximaal budget bepalen, zonder dat je door de renovatie of verbouwing in de geldnood komt. Want serieus; die nieuwe dure bank zit een stuk minder lekker als je daardoor in de financiële stress zit. 

En je hebt ook echt geen mega budget nodig om een kamer een make-over te geven. Ook met een klein budget en een beetje DIY kun je een grote impact hebben in huis. Een likje verf, een nieuw behangetje of wat latjes op de muur. Nieuwsgierig naar de mini make-over die ik al voor een klein budget heb gerealiseerd? Kijk dan eens naar de make-over van de hal, dit DIY speelhoekje of deze woonkamer make-over met behang. 

Ik zal binnenkort ook eens een blog schrijven over allerlei manier hoe je geld kunt besparen op een verbouwing of renovatie. Dus houd mijn blog en socials hiervoor in de gaten. 

Stap 2: Wat zijn je eisen en wensen?

Kijken jullie ook graag programma’s als Kopen zonder kijken? Ik verbaas mij dan weleens eens – net als Alex en Bob – van alle wensen van de kopers en het budget. Dromen mag, maar bedenk ook wat voor jou echt het belangrijkste is. Ik heb het dan graag over wensen en eisen.

Zo zijn wij bezig met de keuken en daarin hebben we ook wensen en eisen. Eis: een zitje in de keuken en een grote koelkast en vriezer. Wensen: een stoomoven en kookeiland. 

Maar zo kun je ook naar je huis kijken. Sowieso is mijn advies om kamer voor kamer te bekijken: en welke kamer wil je dan eerst een make-over geven? Waaraan stoor je het meest? Is het de indeling? De sfeer? De meubels? Of is het tijd dat de babykamer een grote kinderkamer wordt? 

Kies dus een ruimte die voor jou prioriteit heeft, om welke reden dan ook. En kijk dan voor die ruimte wat echt nodig is en wat leuk zou zijn als extra (mits passend in budget). 

Dus wat zou je willen doen en wat moet echt gebeuren. Of dat nu gaat om het opfrissen van de ruimte, het opknappen van de meubels, het creëren van een accentmuur of het geheel updaten naar een andere interieurstijl: als je weet wat je graag wil, kun je ook echt gaan budgetteren en het geld goed besteden. 

Tip: maak eenvoudig een moodboard op Pinterest om te visualiseren wat je graag zou zien als eindresultaat na de make-over. 

Stap 3: Wat kost het?

Je weet nu hoeveel je maximaal te besteden hebt en waaraan je het wil uitgeven. Maar hoeveel kost het nu precies? Dat is iets om bij deze stap uit te gaan zoeken. 

Hierbij moet je denken aan 5 verschillende kostenposten: materialen en gereedschap, arbeidsuren, meubels en accessoires, DIY’s en onvoorziende kosten. 

Google wat de kosten zijn van materialen en gereedschap dat je nodig gaat hebben. Denk aan het behang, verf, hout, schroeven, laminaat, tegels, kwasten, rollers, kit, enzovoorts. 

Schrijf daarnaast ook op hoeveel dat leuke krukje, gave kunstwerk en toffe kandelaar kosten. En kijk goed naar hoeveel alles bij elkaar is. Dan kun je ook alvast keuzes maken. Zo heb je bijvoorbeeld kranen van 1.000 euro, maar ook van 100 euro en van 25 euro. Kijk wat past in jouw budget. 

Door dingen zelf te doen, kun je jouw eigen persoonlijke stijl toepassen en het scheelt je ook een hoop geld. Kijk dus ook of je dingen zelf kunt DIY-en en bekijk wat de kosten daarvan zijn. Wil je iets laten doen, vraag dan meerdere offertes aan en laat je goed informeren wat in die prijs inbegrepen is. 

Ze zeggen niet voor niets ‘kennis is macht’. En dat geldt hiervoor echt! Want je kunt nu ook op zoek naar aanbiedingen, outlet prijzen of misschien staat er wel iets op Marktplaats. Zo hebben wij daar ons vrijstaand bad vandaan. Oh en vaak krijg je korting in bouwmarkten als je het ergens anders goedkoper hebt gezien. Dat is toch weer mooi meegenomen. 

Schrijf alles in de gratis budget planner en op die manier kan je goed zien hoeveel iets kost, waaraan je het geld gaat besteden en ook hoeveel budget je dus nodig hebt, of het in je budget past en of je eventueel iets moet laten of juist iets extra’s van je wensen kunt doen.  

Stap 4: Daadwerkelijk kopen

Oké je weet wat je wil en heb nu een goed idee hoeveel het gaat kosten. Past het in je maximale budget? Dan komt nu het leuke gedeelte: kopen! 

En aangezien je bij de vorige stap al hebt gezien dat het in je budget past, kun je met een gerust hart dat leuke behangetje of dat toffe lampje in het winkelwagentje gooien. 

Had je al wel een bedrag voor bijvoorbeeld een nachtkastje gereserveerd, maar nog niets leuks gevonden? Dan kun je met een gericht doel marktplaats, de kringloop of de woonwinkels afstruinen. En als je dan het perfecte kastje vindt voor de juiste prijs: meenemen die handel. 

Of wil je echt echt echt dat ene item dat net boven je budget is, kijk dan of je het later eventueel kunt aanschaffen in de uitverkoop. Mits je nog de tijd heb, voordat de make-over klaar moet zijn. 

Je kunt in elk geval met vertrouwen de juiste dingen gaan kopen. Want jij weet wat je nodig hebt, hoeveel het je gaat kosten en dat je het kunt betalen voor deze klus. 

Schrijf trouwens ook de werkelijke uiteindelijke kosten op voor alles in de budget planner. Op die manier hou je goed in de gaten hoe het met je budget gaat. 

En dan is het tijd voor de volgende stap van de make-over: de uitvoering!

Ohjeej, de onvoorziende kosten

Elke make-over, elke klus, elke verbouwing en elk budget heeft te maken met onvoorziende kosten en verrassingen. Bijvoorbeeld: je wil behangen, maar de muur zuigt enorm en moet daarom ook nog een pot voorstrijk aanschaffen. Of zoals bij een mede diy-er is gebeurt: die boorde zo door de muur heen, waardoor ze die muur moesten vullen en opnieuw verven. 

Budgetteer dus altijd zo’n 10% van je budget voor onvoorziende kosten. Op die manier hoef je niet direct in de (geld)stress te schieten. 

En als je het niet nodig hebt, alleen maar fijn! 

Nou, dit was dan mijn stap-voor-stap handleiding om een goed en realistisch budget op te stellen voor jouw volgende DIY project in huis. 

Wil je zeker zijn dat jouw verbouwplannen ook het maximale uit jouw huis halen? DM me dan om een 1-op-1 brainstorm sessie te plannen. Dan kijken we samen naar alle mogelijkheden. 

Ben je benieuwd waar je nog meer rekening mee moet houden met jouw DIY project? Ik heb hier een overzicht van alle stappen voor een succesvolle huisrenovatie. 

Heb je met de budget planner jouw droom make-over gecreëerd? Tag mij @graceschouteren met jouw voor en na foto’s, of laat jouw verhaal achter in de reacties hier beneden. 

Pin dit voor later!

Ben je van plan om later pas te gaan verbouwen of te klussen? Pin dit zodat je altijd terug kan komen wanneer je een concreet budget wil opstellen. Bovendien zorgt het pinnen of delen op FB ervoor dat deze blog meer mensen bereikt, waardoor ik dergelijke tips met jullie kan blijven delen. Dank je wel hiervoor!

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark.

tags:

Ook leuk voor jou

Hoi, ik ben Grace

Ook leuk

Volg mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.