Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Zo stek je een pannenkoekenplant!

Pannenkoekenplantjes, wat zijn ze ook schattig! Zelf heb ik er eentje gekocht en nu heb ik er een hele pannenkoekenplantfamilie erbij. Want de Pilea Peperomioides (hoe de plant officieel heet) kun je prima stekken. Hoe? Nou, simpel!

Stiekem is het stekken van een pannenkoekenplant mega simpel. Waarom ik er dan toch een hele blog aan besteed? Omdat het mijn eerste keer was dat ik überhaupt een plantje ging stekken en dat vond ik toch best spannend. Daarbij weten veel mensen slechts van één manier af, maar er zijn gewoon twee manieren: zo kun je stekken met baby Pilea’s of door een uitlopertje onderaan de plant af te snijden. Zelf heb ik baby’tjes verstekt, maar onderstaande stappen zijn hetzelfde als je met uitlopertjes werkt.

Dit heb je nodig om een pannenkoekenplant te stekken

Direct

 • Glaasjes
 • Water
 • Een schaartje
 • Later ook

  • Bloempot
  • Potgrond

  Stap voor stap: een pannenkoekenplant stekken

  Stap 1: Stekjes maken van je pannenkoekenplant

  Zelf zijn mijn stekjes babyplantjes. Deze herken je heel simpel, doordat ze groeien naast de moederplant. Wel zitten ze vast aan de stam van zijn mama. Dus hiervoor moet je even graven en dan kun je de baby Pilea’s afknippen tegen de stam aan. Het voordeel hiervan is dat ze al direct een wortel hebben. De grote kindjes zijn daarbij het gemakkelijkst om te stekken.

   

  Zie je de baby Pilea’s?

  Daarnaast kun je dus ook een uitloper stekken. Hiervoor moet je even opzoek naar een steeltje met meerdere blaadjes onderaan de plant. Deze kun je dan tot op de plant zelf afknippen. Bij deze manier moet je wel even weten dat een uitloper nog geen wortels heeft, maar die komen snel genoeg als je de onderkant in een glaasje water hangt (binnen één tot twee weken).

  Stap 2: de stekjes van je pannenkoekenplant laten wortelen

  De volgende stap is om de stekjes te laten wortelen. Zowel een baby Pilea als een uitloper hang je daarom in een glaasje water. Zelf gebruikte ik voor de kleintjes shotglaasjes en de grote broers hingen met de blaadjes boven het water in een glas.

   

  Stap 2: de stekjes laten wortelen in water

  Zelf ververste ik elke week het water in de glaasjes, maar dit mag je gerust vaker doen. Want hoe verser, hoe sneller de stekjes wortelen. Wel moet je rekening houden dat de blaadjes niet zelf onder het water komen (dan gaan ze rotten) en dat het minimaal wel twee weken duurt voordat je goede wortels hebt gecreëerd.

   

  Zie ze eens wortels schieten!

  Stap 3: Potten van de pannenkoekenplant stekken

  Na zo’n twee weken hebben de Pilea stekjes genoeg wortels om gepot te worden (zelf heb ik voor de zekerheid een maand gewacht). Dit is natuurlijk ook simpel: je vult gewoon een potje met grond, maak met je vinger daar een gat in en plaats je geworteld stekje erin, een beetje grond erbij en klaar! Zelf heb ik hier trouwens gewoon potgrond gebruikt, maar je kan natuurlijk ook een meer groene-vingers-gevorderde grondcombi gebruiken. Ik zelf heb daarvoor niet genoeg kennis van grond, en mijn stekken vinden alleen potgrond ook prima.

  Sommigen slaan overigens stap 2 over en gaan gelijk door naar stap 3. Ik begrijp dat dit ook prima kan, maar dat je dan de grond wel vochtig moet houden. Zelf heb ik het echter niet geprobeerd en mijn stekjes zo’n 4 weken laten wortelen. Ja, dat is best lang, maar zo wist ik zeker dat de wortels lang genoeg waren. En nu heb ik dus meerdere pannenkoekenplantjes in huis! Gewoon zelf gestekt 🙂

  Andere planten stekken?

  Overigens stek je op ongeveer eenzelfde manier een Musa, oftewel een bananenplant. Aangezien wij niet zo’n plant in huis hebben, heb ik dit nog niet zelf uitgeprobeerd. Ilse van InteriorTwin echter wel en met succes! Zij legt op haar blog stap-voor-stap uit hoe je een bananenplant stekt en geeft je direct enkele verzorgingstips. 

  Heb je juist een Sansevieria in huis: Je leest op mijn blog precies hoe je deze plant kunt stekken. 

  Op zoek naar stektips voor een andere plant? Bekijk dan het boek Stek Je Plant. Met dit boek leer je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de populairste 40 planten. Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

  Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

  Deel:

  3 reacties

  1. Paula Keijzer
   1 februari 2023

   Dank voor de stek tips
   De foto’s zijn voor mij alleen heel wazig te zien
   Misschien komt dit doordat ik dit op mijn mobiel bekijk?
   Groet Paula keijzer

   • Grace
    1 maart 2023

    Als het goed is, werken de foto’s weer.

    • Anita
     9 september 2023

     Grace

     Ik wil dit graag eens uitproberen met mijn zesde leerjaar.
     Zou je de foto’s groter kunnen maken a.u.b.? Of je mag ze mij ook doormailen.

     Alvast bedankt!
     Anita

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Geverifieerd door MonsterInsights