Ontvang gratis mijn ebook vol DIY inspiratie voor Pasen.

Zo stek je een pannenkoekenplant!

Posted on 3 min leestijd 19136 views

Pannenkoekenplantjes, wat zijn ze ook schattig! Zelf heb ik er eentje gekocht en nu heb ik er een hele pannenkoekenplantfamilie erbij. Want de Pilea Peperomioides (hoe de plant officieel heet) kun je prima stekken. Hoe? Nou, simpel!

Stiekem is het stekken van een pannenkoekenplant mega simpel. Waarom ik er dan toch een hele blog aan besteed? Omdat het mijn eerste keer was dat ik überhaupt een plantje ging stekken en dat vond ik toch best spannend. Daarbij weten veel mensen slechts van één manier af, maar er zijn gewoon twee manieren: zo kun je stekken met baby Pilea’s of door een uitlopertje onderaan de plant af te snijden. Zelf heb ik baby’tjes verstekt, maar onderstaande stappen zijn hetzelfde als je met uitlopertjes werkt.

Pannenkoekenplant stekken
Mijn eerste pannenkoekenplantje

Wat heb je nodig om een pannenkoekenplant te stekken?

Eerst:

  • Glaasjes
  • Water
  • Een schaartje

Later ook:

  • Een potje
  • Potgrond

Hoe stek je een pannenkoekenplant?

Stap 1: Stekjes maken van je pannenkoekenplant

Zelf zijn mijn stekjes babyplantjes. Deze herken je heel simpel, doordat ze groeien naast de moederplant. Wel zitten ze vast aan de stam van zijn mama. Dus hiervoor moet je even graven en dan kun je de baby Pilea’s afknippen tegen de stam aan. Het voordeel hiervan is dat ze al direct een wortel hebben. De grote kindjes zijn daarbij het gemakkelijkst om te stekken.

Pannenkoekenplant stekken
Zie je de baby Pilea’s?

Daarnaast kun je dus ook een uitloper stekken. Hiervoor moet je even opzoek naar een steeltje met meerdere blaadjes onderaan de plant. Deze kun je dan tot op de plant zelf afknippen. Bij deze manier moet je wel even weten dat een uitloper nog geen wortels heeft, maar die komen snel genoeg als je de onderkant in een glaasje water hangt (binnen één tot twee weken).

Stap 2: de stekjes van je pannenkoekenplant laten wortelen

De volgende stap is om de stekjes te laten wortelen. Zowel een baby Pilea als een uitloper hang je daarom in een glaasje water. Zelf gebruikte ik voor de kleintjes shotglaasjes en de grote broers hingen met de blaadjes boven het water in een glas.

Pannenkoekenplant stekken
Stap 2: de stekjes laten wortelen in water

Zelf ververste ik elke week het water in de glaasjes, maar dit mag je gerust vaker doen. Want hoe verser, hoe sneller de stekjes wortelen. Wel moet je rekening houden dat de blaadjes niet zelf onder het water komen (dan gaan ze rotten) en dat het minimaal wel twee weken duurt voordat je goede wortels hebt gecreëerd.

Pannenkoekenplant stekken
Zie ze eens wortels schieten!

Stap 3: Potten van de pannenkoekenplant stekken

Na zo’n twee weken hebben de Pilea stekjes genoeg wortels om gepot te worden (zelf heb ik voor de zekerheid een maand gewacht). Dit is natuurlijk ook simpel: je vult gewoon een potje met grond, maak met je vinger daar een gat in en plaats je geworteld stekje erin, een beetje grond erbij en klaar! Zelf heb ik hier trouwens gewoon potgrond gebruikt, maar je kan natuurlijk ook een meer groene-vingers-gevorderde grondcombi gebruiken. Ik zelf heb daarvoor niet genoeg kennis van grond, en mijn stekken vinden alleen potgrond ook prima.

Zo stek je een pannenkoekenplant!

Sommigen slaan overigens stap 2 over en gaan gelijk door naar stap 3. Ik begrijp dat dit ook prima kan, maar dat je dan de grond wel vochtig moet houden. Zelf heb ik het echter niet geprobeerd en mijn stekjes zo’n 4 weken laten wortelen. Ja, dat is best lang, maar zo wist ik zeker dat de wortels lang genoeg waren. En nu heb ik dus meerdere pannenkoekenplantjes in huis! Gewoon zelf gestekt 🙂

Andere planten stekken?

Overigens stek je op ongeveer eenzelfde manier een Musa, oftewel een bananenplant. Aangezien wij niet zo’n plant in huis hebben, heb ik dit nog niet zelf uitgeprobeerd. Ilse van InteriorTwin echter wel en met succes! Zij legt op haar blog stap-voor-stap uit hoe je een bananenplant stekt en geeft je direct enkele verzorgingstips.

Groetjes
signature

Ontvang ook de nieuwsbrief, inclusief exclusieve DIY's en printables die je niet vind op de blog!

Voer je email adres in en ontvang de maandelijkse nieuwsbrief.

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.

Previous
Buitenmuur verven: zo doe je dat zelf!
Zo stek je een pannenkoekenplant!