Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Zo stek je de sansevieria!

De sansevieria is echt mijn favoriete plant! Deze plant is namelijk super makkelijk qua verzorging en blijven zelfs leven in de meest donkere ruimtes. Ideaal dus. De sansevieria, ook wel bekend als ‘vrouwentong’, is ook nog eens goed te stekken. Hoe? Nou, super simpel!

Stiekem stek je de sanseveria trouwens niet, maar scheur je de plant. De eerste keer vond ik dit best spannend, maar het is echt heel simpel. Daarbij is er nog een andere manier, die ik je hieronder zal vertellen. Het scheuren is echter het snelst en behoudt die typische gele streep. Ik scheur de plant dus gewoon. Enne.. ondertussen heb ik van een plant vier grote potten gevuld. De sanseveria is simpelweg geweldig!

Wat heb je nodig om een sanseveria te stekken?

 • Sanseveria
 • Pot
 • Potgrond

Hoe stek je de sansevieria?

Het beste en snelst kun je de sansevieria vermeerderen door de plant te scheuren. Aan de plant groeien namelijk nieuwe stengels via stevige wortelstokken. Deze kun je makkelijk in stukken breken en in verdelen over meerdere potten. Hoe? Ik leg het je hieronder nog eens stap-voor-stap uit.

 1. Haal de plant uit de pot

   

 2. Spoel de wortels schoon

   

 3. Breek de stengel af

   

 4. Plant de stengel in een potje met potgrond

Bladstek maken van de sansevieria

Je kunt de sansevieria ook vermeerderen met een bladstekje. Voor een bladstek snij je een blad van je plant af. Dit blad snij je vervolgens in meerdere studden van 10 centimeter. Let wel goed op wat de boven- en onderkant is. Deze bladstekjes zet je namelijk in het water om te laten wortelen, maar dan moet je wel de juiste kant boven en onder hebben. Daarna is het wachten en wachten. Het stekje moet namelijk zo’n paar weken tot maanden wortelen. Heb je de stek verkeerd om in het water gezet, dan kan je helemaal lang wachten. Dat gaat namelijk niet werken.

Extra tip: De sanseveria is een enorm sterke plant en staat erom bekend dat hij letterlijk uit zijn pot kan groeien. De wortels hebben zoveel kracht, dat het de pot uit elkaar kan laten barsten. Het is hierom dus goed om de sanseveria regelmatig te scheuren of te verpotten naar een grotere pot

Wil je meer leren over het stekken van je planten? 

Bekijk dan het boek Stek Je Plant van Mama Botanica. Met dit boek leer je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de populairste 40 planten.

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights