Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Klussen & VerbouwenZo plak je zelf raamfolie!

Zo plak je zelf raamfolie!

Wil jij graag raamfolie plakken op jouw raam? In dit stappenplan leg ik jou uit hoe je zelf glasfolie plakt zonder bobbels!

Raamfolie of glasfolie is een mooie oplossing tegen bijvoorbeeld inkijk. Dit soort folie is namelijk ondoorzichtig, maar laat toch genoeg licht door. Zelf hebben wij het ook op de ruit en daar ben ik echt zo blij mee. Plus, je kunt er tevens leuke DIY’s mee maken.

Raamfolie ideeën

Als je op zoek gaat naar raamfolie, dan kom je er al snel achter dat er veel verschillende soorten folies bestaan, van halftransparant folies tot fotoprints en op maat gesneden dessins. Ook voor grotere raampartijen kun je mooie glasfolie zelf ontwerpen geheel op maat.

Doordat raamfolie echter gemakkelijk te knippen is, is het folie erg leuk om ander soort glas mee te pimpen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het upcyclen van een simpele spiegel of de douchedeur?

Zelf raamfolie plakken

Raamfolie plak je verder gemakkelijk zelf strak op de ruit of glas! Volg gewoon het door-mij-geteste stappenplan voor een glad resultaat zonder bobbels.

 1. Raamfolie uitrollen

  Zodra je de folie binnen hebt, rol de raamfolie direct uit! Leg er eventueel nog een paar zware boeken op om het mooi plat te krijgen. Laat de glasfolie zo een tijdje liggen om de ‘bolling’ eruit te halen. Hierdoor krijg je uiteindelijk het beste resultaat.

 2. Op maat knippen

  Indien nodig meet je daarna het raam op en knip je het raamfolie op maat. Wanneer jij raamfolie op maat hebt besteld, is het handig om nu even te controleren of alle maten inderdaad kloppen.

 3. Raam schoonmaken

  Maak voor het plakken het raam verder goed schoon aan de zijde waar je de raamfolie wilt hebben. Je kunt dit prima doen met een ontvetter (zoals een allesreiniger) en maak het daarna ook goed (en streeploos) droog.

 4. Beetje water erop

  Bij sommige raamfolies is het nodig om nu het glas een beetje nat te spuiten. Je kunt dit gemakkelijk doen met een plantenspuit. Bij mijn raamfolie was dit echter niet nodig en kon ik deze stap dus overslaan. Lees dus altijd nog even de werkbeschrijving bij jouw gekochte folie.

 5. Rugpapier verwijderen

  En dan bedoel ik maar een klein puntje. Begin gewoon bovenin en verwijder tijdens het plakken steeds weer een beetje meer (zie stap 6).

  Heb jij raamfolie op maat besteld met daarin een uitgesneden ontwerp, zoals een huisnummer, tekst of afbeelding? Neem dan zeker even de tijd om het papier voorzichtig te verwijderen. Anders zou de glasfolie zomaar kunnen inscheuren bij de uitgesneden delen.

 6. Plakken maar!

  Hou het raamfolie voor het raam en kijk even op welke manier de folie ook echt recht en netjes erop komt.
  Plak vervolgens de bovenkant tegen de bovenrand aan van je raam, waarvan je net het rugpapier hebt verwijderd.
  Trek vervolgens telkens weer een stukje rugpapier voorzichtig weg en plak zo stukje voor stukje de raamfolie ertegenaan.

  Tip: Mocht je toch opeens schuin gaan of zit er een flinke bobbel in, dan kun je gewoon het folie weer een stukje lostrekken en opnieuw plakken.

 7. Glad strijken

  Terwijl je stap 6 uitvoert, wrijf je steeds beetje bij beetje met een theedoek over het folie van links naar rechts en van boven naar beneden. Door de druk wrijf je de raamfolie plat en de bubbels eruit. Je kan hiervoor trouwens ook een (aanwrijf)spatel gebruiken of een creditcard.

 8. Bijsnijden

  Toch iets te veel folie geknipt of loopt het kozijn een beetje scheef? Snij dan de extra randjes af met een hobbymesje, scheermesje of aardappelschilmesje.

 9. Verwijder de extra bescherming

  Op de raamfolie zit vaak nog een extra bescherming vanwege de letters (de applicatietape). Nadat je helemaal tevreden bent met hoe de raamfolie erop zit, kun je dit papier eraf halen.

  Tip: Trek deze bescherming eraf in een neergaande beweging dicht tegen de folie aan. Trek je dit er namelijk in een ruk recht van af, dan kan de raamfolie er mee afgetrokken worden of scheuren.

 10. Extra wrijven

  Wrijf als laatste nog een keertje over de raamfolie om de laatste bobbels eruit te halen.

  Tip: Kijk altijd ook even aan de andere kant van het raam of de raamfolie mooi en glad erop zit.

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark.

Hoi, ik ben Grace

Ook leuk

Volg mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights