Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

DIYDIY ProjectenZo maak je zelf een leertoren!

Zo maak je zelf een leertoren!

diy-leertoren-ikea-hack-krijtbord-inspiratie-gogracy1

Als je een beetje thuis bent in natuurlijk ouderschap, bewust opvoeden en educatief uitdagen, dan heb je vast al eens van een leertoren gehoord. Een mede-mama stuurde mij een foto van haar dreumes op zo’n ding en ik dacht direct: “wij moeten ook zo’n leertoren zelf maken!”. Maar waarom is zo’n learning tower een must als je een dreumes of peuter hebt rondlopen? En hoe maak je zelf een leertoren? Ik leg het je allemaal uit!

Een leertoren: waarom wij die wilden!

Als baby wilde onze zoon vooral gedragen worden en ook nu als dreumes wil hij het liefste op gelijke hoogte met ons zijn. Dat betekent voor mij voor op de grond zitten spelen of gejengel aan mijn been. Werkelijk waar, hij klimt ook gerust al in en op mij. Of gaat op de grond liggen brullen, omdat ik hem niet snel genoeg oppak. Hij heeft er alles voor over om maar bij ons te zijn. Ook op het moment dat ik wil koken of nog erger afwassen! Want zodra ik de kraan open zet, komt hij aanrennen. Spelen met water vind hij namelijk heel erg leuk. Het enige wat hij nog leuker vindt: het water op de grond kappen met een bekertje. Tijdens het koken hangt hij vooral snikkend aan mijn broek en kijkt hij mij smekend aan om opgepakt te worden. Oh, en hij klimt ook overal op: de stoelen, de trap, over de bankleuning en via ons keukenkrukje van de Ikea ook zo op het aanrecht. Tijd dus voor een leertoren!

Een leertoren: wat is het eigenlijk?

Nou heel simpel: een leertoren is gewoon een soort hoge kruk, waarop kleine kinderen veilig op kunnen staan op gelijke hoogte van een aanrecht of tafel. Op die manier kan een dreumes of peuter volgen wat mama of papa doet en ook dingen zelf doen. Zo kunnen ze in een leertoren gezellig naast je staan tijdens het koken en alvast van al dat eten proeven. Ze kunnen helpen met afwassen of proberen zelf hun brood te smeren.

diy keukenhulp van hout

De leertoren is ontstaan uit de Montessorigedachte en bedoeld als hulpmiddel om een kind zelfstandig mee te volgen en doen, op een plek die anders onbereikbaar zou zijn vanwege de hoogte. Zo leren ze ontzettend veel en zijn ze er gezellig bij. Maar dan dus een stuk veiliger dan op een gewoon krukje, omdat ze in een soort bak/kist staan.

Een leertoren: zo maak je die zelf!

Wil je nu ook graag een leertoren? Ze zijn in prachtige uitvoeringen online te bestellen, maar kosten dan vaak wel over de honderd euro. Gelukkig is er ook een bekende learning tower Ikea hack om goedkoop en gemakkelijk een leertoren zelf te maken. Sterker nog deze DIY heb je in een handomdraai in elkaar gezet!

Zo maak je de leertoren met Ikea Bekväm en Ikea Oddvar

Dit heb je nodig

Zo ga je te werk

 • Zet het Bekväm opstapje in elkaar volgens de instructies van Ikea.
 • Zet de Oddvar kruk in elkaar, maar wacht nog met het zitvlak en één van de latjes aan de zijkant.
 • Het zitvlak bevestig je niet boven, maar onderaan de poten.
 • Dan maak je met behulp van de vier extra schroeven de Oddvar kruk vast bovenop het Bekväm opstapje (zorg dat de randen aan de kant van het trapje gelijk komen).
 • Klaar!

 Zo maak je de leertoren 2.0 met Ikea Bekväm

Nu bleek het Ikea Oddvar krukje overal uitverkocht te zijn en op marktplaats vroegen ze er belachelijke prijzen voor. Dus wat heb ik gedaan: gewoon een Ikea hack leertoren 2.0 gemaakt. Het krukje had ik al in huis, dus verder moest ik enkel nog een bezoekje brengen aan de bouwmarkt voor materiaal.

Dit heb je nodig: 

 • Bekväm opstapje/trapje
 • Schaaflat vuren 27x44mm 210 cm, deze zaag je tot:
  • 4 latjes van 43 cm lang
  • 2 latjes van 14 cm lang
 • Ronde stok grenen Ø22mm, deze zaag je tot:
  • 4 stokjes van 14 cm lang
  • 1 stok van 31 cm lang
 • Dun houten plaat, deze zaag je tot:
  • 1 plaat van 36x43cm
 • 26 lange schroeven, van 60 of 70 mm lengte
 • Accuboormachine
 • Schuurpapier fijne korrel

 

Het bouwwerk dat we gaan maken

Zo ga je te werk:

 1. Zet het Bekväm opstapje in elkaar volgens de instructies van Ikea. Alleen het zitoppervlak aan de bovenkant laat je er voor nu af. Het krukje had ik al staan, dus ik hoefde enkel de bovenste plank eraf te schroeven.
 2. Ga naar de bouwmarkt (of bestel online) en zaag alles op maat. Ik heb alle maten al nauwkeurig voor je opgemeten en hierboven opgeschreven. Vaak kun je dit in de bouwmarkt al voor je laten doen. Toen ik ging deden ze dat in elk geval gratis door het tonen van mijn klantenkaart. Schuur alles goed glad, zodat je kind straks niet onder de splinters zit.
 3. Tijd om je nieuw gecreëerde bouwpakket in elkaar te zetten. Ik heb eerst de twee zijkanten in elkaar gezet en vervolgens de plaat erop geschroefd. Hieronder heb ik een handige tekening gemaakt, zodat jij precies weet welk latje, waar moet komen. Het is trouwens best lastig om de latten netjes aan elkaar te schroeven, dus ik besloot om een gedeelte ook te lijmen. Sowieso is het handig om eerst de gaten voor te boren, zodat het hout niet gaat splijten.
 4. Dan maak je met behulp van vier schroeven het nieuw gemaakte frame vast op het zitoppervlak van het Ikea Bekväm krukje.
 5. Schroef nu het gehele bouwsel terug op het opstapje en klaar!

Redelijk simpel toch? En het leukste is, onze dreumes wist direct hoe hij er op moest klimmen. Hij staat dan ook dagelijks op zijn leertoren mee te kijken en weet hem zelfs al te verplaatsen naar andere plekken. Zo staat de leertoren ook weleens voor het raam, aan tafel of bij de koelkast. Tja, daar is natuurlijk ook genoeg te ontdekken.

Let op: hoewel het geheel in onze ervaring stabiel genoeg is, letten we nog altijd goed op onze zoon als hij erin staat. Om voorover kantelen te vermijden kun je extra versteviging voorzien door middel van kleine stukjes hout te bevestigen aan de voorzijde van de leertoren.

Onze DIY leertoren met krijtbord

Onze zelfgemaakte leertoren heeft lange tijd een beetje onaf in de keuken gestaan. In de laatste vakantie heb ik echter de verfkwast erbij gepakt er deze DIY echt eens afgemaakt. Ik heb de schroefgaatjes opgevuld, in de avonduren alles een mooi groen kleurtje gegeven en aan de achterzijde een stuk resthout geschroefd voor extra veiligheid. (Ik was in het proces namelijk mijn ronde stok kwijtgeraakt, die daar bevestigd moest worden. Lees: mijn vader heeft het als verfroerstok gebruikt bij een andere klus.)

En de plaat aan de voorkant heb ik geverfd met schoolbordverf. Op deze manier is de leertoren ook direct een krijtbord. Een 2-in-1 kindermeubel dus! En daar houden we van als mama-met-veel-te-veel-speelgoed-in-huis-en-te-weinig-ruimte. Onze zoon vindt het ook helemaal geweldig! En is nu niet meer aan het jengelen aan mijn been als ik aan het koken ben, maar wel als ik zijn krijtje afpak. Want ja, krijten op het aanrecht mag niet. Flauw hé.

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark.

Hoi, ik ben Grace

Ook leuk

Volg mij

Meer DIY inspiratie

Ontvang nog meer inspiratie rechtstreeks in je mailbox

Thank you for subscribing to the newsletter.

Oops. Something went wrong. Please try again later.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.