Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Zo kleur je Sisal touw zelf!

Momenteel ben ik bezig aan een heel tof DIY project, waarbij ik Sisal touw gebruik. En om die helemaal eigen te maken, laat ik je vandaag een simpel trucje zien: kleur je sisal touw!

Oké, het is eigenlijk heel simpel, maar toch heb ik er eventjes mee zitten stuntelen. Mede in de winkel, omdat ik niet goed wist welke kleur ik moest nemen (groen of roze? Het is altijd weer een dilemma). Maar ook tijdens het verven heb ik enkele handige dingen geleerd, die het jullie misschien nog gemakkelijker maken.

Wat heb je nodig?

 • Textielverf (voor handwas)
 • Zout (keukenzout is prima)
 • Sisal Rope (dik sisal touw kun je gewoon halen bij de plaatselijke bouwmarkt)
 • Emmer (x2)
 • Handschoentjes

Voordat je begint, is het handig om te weten dat de uiteindes van het touw enorm gaan raffelen in het water. Niet handig! Ik wist dit niet van te voren, en het is toch zonde dat je een groot stuk van je touw moet snijden. Helemaal als je hebt afgemeten hoeveel touw je precies nodig hebt. Oeps!

Oh en ik heb voor mijn project een umbré effect gecreëert. Hiervoor heb ik eerst het touw door vieren gedeeld. Alle vier stukken touw heb ik daarna anders gekleurd, gewoon door het ene stuk korter en het andere stuk touw langer te laten kleuren.

Hoe kleur je het touw?

Sisal touw kun je dus met textielverf kleuren. Zelf gebruikte ik daarvoor Dylon Textielverf in de kleur Olive Green (hier te koop), maar je hebt deze zakjes ook in andere kleuren. Het belangrijkste is echter dat je even checkt of het geschikt is voor handwas.

Textielverf heb je in veel mooie kleuren.

Heb je textielverf? Dan is de volgende stap een emmer vullen met een halve liter heet water. Dit water meng je met de verf in het zakje.

Een andere emmer vul je tot ongeveer de helft tot driekwart met warm water van ongeveer 40 graden. Vul de emmer niet te vol, want dan is het dadelijk een knoeiboel.

Schep vijf goede scheppen zout in het water en daarna de verf (die je eerder hebt gemengd). Roer goed.

Voeg de verf toe aan ongeveer 6 liter water.

Nu is het echt tijd om die rubberen handschoentjes aan te trekken. Nu kun je namelijk het touw gaan onderdompelen in het gekleurde water. Zorg ervoor dat alles echt onder het water gedompeld is. Indien nodig kun je er altijd nog een beetje extra warm water aan toevoegen.

Sisal touw kleuren met textiel verf
Dompel de touw in de textielverf.

Nu is het de truc om te letten op de tijd. Hoe langer je het touw erin laat weken, hoe donkerder van kleur het touw wordt.

Simpel toch!

Voor het umbré effect heb ik slechts drie delen laten weken in de verf. Het eerste stuk voor zo’n 5 minuten, het tweede stuk een half uur en het laatste stuk dik twee uur.

Wanneer het touw de gewenste kleur heeft, kun je met je handen (mits je handschoenen lang genoeg zijn) het touw eruit halen. Zo niet (en je hebt de verf ook niet meer nodig), kun je altijd het water er simpelweg uitgieten.

Tip: heeft het touw precies de juiste kleur? Laat het dan net nog wat langer weken in de kleuring. Opgedroogd is de kleur namelijk gelijk weer wat lichter dan nat.

Spoel het touw goed uit met koud water, totdat het water helder is. Daarna wordt het aanbevolen om het nog even wassen in warm water.

Als laatste moet je nog even geduld hebben totdat het touw helemaal gedroogd is. Dit duurt best wel wat uurtjes.. in de tussentijd kun je prima dutje doen 😉

Kleurverloop touw kleuren verven umbré
Het resultaat van het kleuren.

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Deel:

2 reacties

 1. Ineke
  14 februari 2024

  Kan ik zo ook een sisal hoed kleuren denk je?
  Wil een hoed oranje verven, of kan dit ook op andere manier?
  Groetjes Ineke

  • Grace
   20 februari 2024

   Hoi Ineke, ik gok van wel hoor. Ik zou het gewoon doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights