Wil jij je led lamp dimmen? Dat zou gemakkelijk moeten kunnen zou je zeggen! Je draait gewoon even de dimmer. Maar dan is je verlichting opeens aan het flikkeren. Hoe komt dat? En nog beter; hoe kun je een led lamp dimmer zonder flikkeren? In deze blog leg ik uit waar je op moet letten als je een led lamp dimt.
Zelf ben ik groot voorstander van led. Led lampen zijn namelijk energiezuinig, duurzaam en beter voor het milieu. Het is daarom echt de moeite waard om al je lampen te vervangen door led verlichting. Led heeft echter ook een nadeel: dat gedimde licht dat zo gek knippert.
Dimmen = knipperen?
Maar waarom knipperen led lampen eigenlijk als je ze dimt? Nou, dat heeft alles te maken met de voltage (aantal Volt) en wattage (aantal Watt). Led verbruikt namelijk veel minder dan bijvoorbeeld de ‘ouderwetse’ halogeenlamp. Nu bestaan er led lampen van 12V tot 230V. Deze laatste zie je het meest terug in huis en kunnen goed omgaan met het hoge aantal volt dat ze krijgen als jij de lamp aandoet. Deze 230V led lampen hebben namelijk een soort ’transformatorkastje’ dat de hoge 230 voltage omzet in een lagere voltage. Dit is tevens de reden waarom led minder stroom verbruikt. Mocht je hierover meer willen weten, zoek dan eens op capacitive dropper.
Verder blijft het een behoorlijk technisch verhaal, waar ik zelf niet al te veel van snap. Zo heeft led een andere dimcurve dan halogeen. Ook gaat led knipperen doordat de meeste dimmers een te hoog minimaal wattage hebben. En dat het aantal wattage ook nog eens verandert door aan zo’n dimmer te draaien, daar snapt dat ‘kastje’ dus helemaal niets van.
Led verlichting dimmen zonder knipperen
Gelukkig is dat knipperen vooral iets van vroeger! Want tegenwoordig is led veel beter dimbaar. De ‘kastjes’ in de dimbare lampen zijn beter geprogrammeerd om veranderende voltages aan te kunnen. Dit is wederom een technisch verhaal, waar ik jou (en mezelf) niet mee lastig wil vallen. Mijn vriend, die lichttechnicus is, heeft het mij namelijk al 20 keer proberen uit te leggen. Maar snappen hoe het precies zit doe ik het eigenlijk nog steeds niet.
Wat ik wel snap is dat je een led dimmer nodig hebt als je een led lamp wilt dimmen zonder knipperen. Deze speciale dimmers hebben een laag minimaal wattage en daarom beter geschikt voor het dimmen van led lampen. Ook heb je natuurlijk een dimbare led lamp nodig. Heb je al dimbare led verlichting in huis? Dan zijn dit waarschijnlijk 230V lampen.
Zelf led lampen dimmen
Dat knipperen kun je dus thuis simpel oplossen door de oude dimmer te vervangen door een speciale dimmer voor led verlichting. Een voorbeeld hiervan is een dimmer van 0-150W. Deze werkt prima met de dimbare 230V led verlichting, zoals de led lampen van de IKEA. Het belangrijkste is om te letten op de minimale wattage dat de led lampen nodig hebben (dus het eerste – en laagste – cijfer).
Verder is het belangrijk dat de led lamp ook echt dimbaar is. Dit kun je zien doordat er in de naam of op het doosje vaak het woord ‘dimbaar’ staat. Kijk dat is een stuk duidelijker dan al die technische praat!
En kom je er alsnog niet uit of weet je niet zeker welke dimmer of led lamp je nodig hebt? Vraag het dan zeker even aan iemand die er verstand van heeft. Scheelt je ook weer een hoop uitzoekwerk.
Niet dimbare led toch dimbaar?
Sorry om je teleur te stellen, maar je kunt dus geen ‘niet dimbare’ led dimbaar maken. Dat kunnen die zielige lampen niet aan en gaan knipperen als een gek! Wil jij dus led dimmen en geen knipperend licht? Kies dan echt voor een dimbare led lamp in combinatie met een led dimmer.