Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Zelf rondreizen door Cuba: 7 tips

Huh, een blog over zelf rondreizen door Cuba voordat ik er daadwerkelijk ben geweest? Ja! Want nu al heb ik enorm veel tips&trics opgedaan ter voorbereiding van onze rondreis en die deel ik graag met jullie. Dus ben je ook van plan om naar Cuba te reizen, lees dan ook eens even deze 7 tips:

Tip 1: begin op tijd

Cuba is momenteel een erg populaire reisbestemming, maar het land is eigenlijk helemaal niet klaar voor massatoerisme. Het gevolg: hotelkamers en vervoer is schaars. Zo schaars zelfs, dat er soms een maand (of twee) van tevoren je geen auto meer kunt huren, de bussen al vol zitten en de leukste casas bezet zijn. Op de bonnefooi gaan en kijken wanneer je waar heen wilt, is daardoor bijna niet mogelijk. Want je zult dan altijd zien, dat er geen bus meer is, geen auto, geen slaapplekje en ook geen plek meer op de tour. Wil je dus echt niets missen: begin op tijd met boeken.

Tip 2: reis met een pakket

Cuba is geen backpack bestemming zoals Thailand, Indonesië of Zuid-Amerika. Hostels zijn er eigenlijk niet en op de bonnefooi rondreizen wordt ook afgeraden. (zie tip 1). Het slimste is om voorafgaand een pakket te nemen bij een reisorganisatie.  Het voordeel hiervan is dat je een reis helemaal op maat kunt laten samenstellen, al is het wel iets prijziger (maar niet heel veel). Wil jij met een pakket reizen? Let dan wel op, want je moet dit minimaal 4 weken van tevoren regelen! Ga je binnen vier weken weg dan kunnen reisorganisaties je niet meer helpen. Wij waren zelf twee dagen te laat en alleen SmartCuba kon ons nog iets aanbieden. Niet verkeerd overigens, want zij bieden andere excursies aan als de rest, zoals een zip-line en zwemmen met dolfijnen. Ik was helemaal fan, maar jammer genoeg waren de opties allemaal vaste routes en wij moesten weer zo nodig een reis op maat.

Tip 3: bepaal je route

Aangezien wij én niet op tijd begonnen én geen pakketreis konden boeken, moeten wij alles zelf regelen. Dit betekende in de eerste plaats een route bepalen en bekijken hoeveel dagen we daar willen blijven. Ik heb hieraan heel veel gehad aan tips van vrienden en vriendinnen die er al geweest zijn, maar ook aan de blog Travel.Create.Repeat van Edith. Hier las ik over verschillende plaatsen en kon ik zo een beetje een route bepalen. Uiteindelijk hebben we nu een route uitgestippeld en gaan we gewoon naar west en oost Cuba! Joepie! Lees hier onze route voor 3 weken Cuba »

Tip 4: auto of bus

Nu je een route hebt, is het slim om na te denken of je met de auto of bus door Cuba wil reizen. Mijn vriend vond de auto toch een beetje te spannend en ook financieel scheelde het de helft met zijn tweeën, dus wij kozen voor de bus. In Cuba rijdt er een goede toeristenbus naar alle grote (en kleinere) populaire plekken en naar wat ik lees op internet is dit zeer goed te doen (en met airco). Via de site van Viazul zijn alle routes en prijzen te bekijken. Ook kun je hier jouw plekje al reserveren. De bustickets hebben wij dus al in huis. En als jij een rondreis plan met de bus zou ik ook zeker aanraden de tickets al te reserveren gewoon in Nederland. Waarom? Nou, ik moet bekennen dat wij op 1 stukje moeten gaan liften, aangezien die bus voor heel die week al vol zat. Oeps.

Niet zeker hoe je wil gaan reizen? Lees dan ook zeker de voors en tegens in de blog Met de auto of de bus rondreizen door Cuba? »

Tip 5: regel een slaapplek

Van iedereen kreeg ik te horen dat slapen in een Casas Particulares (vertaald: huis van een particulier) de manier was om te verblijven op Cuba. In deze Casas zou beter eten zijn, slaap je bij de locals en ook nog een stuk beter betaalbaar. Top! Maar aangezien deze maar klein zijn, zitten de leukste natuurlijk ook snel vol. Het is daarom ook verstandig om je slaapplekken van te voren te regelen. Nu is er in Cuba amper internet, dus dit was toch wel een uitdaging. Gelukkig zijn er steeds meer sites en adresjes te vinden op Internet om een kamer op voorhand te regelen. Zo stuitte ik op een handige app van Cuba Junky. Hier vind je een wonderbaarlijk uitgebreid overzicht van vele Casas Particulares in Cuba en ook met duidelijk reviews. Dankzij die reviews kon ik lezen wat de locaties was en ook of iemand  je kwam halen van het busstation. En dat vind ik toch wel een fijne gedachte, want hoef ik niet als een kip zonder kop op zoek naar een huisje ergens waar ik de weg niet weet.

Tip 6: excursies boeken

Nu je een route, vervoer en een slaapplek heb, ben je nog niet klaar voor je rondreis door Cuba. Want je wilt vast ook op excursie. Nu moet ik bekennen: dit gaan wij wel doen op de bonnefooi. Maar waarom eigenlijk? Uh, omdat ik nergens online iets kon vinden 😉 Dus mocht iemand wel weten waar ik moet zijn: let me know!

Tip 7: papieren verzamelen

Klaar voor vertrek? Vergeet je paspoort niet. Oh, en check ook even of je alle inentingen heb, gooi een lading deet in je tas en regel alvast je visum (dit kan heel makkelijk en snel via CubaVisa). Wat je ook niet moet vergeten is jouw zorgverzekeraar of reisverzekeraar bellen om een Engelstalige verklaring dat je een reisverzekering met zorgdekking of een zorgverzekering met werelddekking. Bij de douane kunnen ze hier namelijk naar vragen en mocht je dit dan niet hebben, moet je daar een dure extra verzekering afsluiten voordat je het land in mag. Bij mijn zorgverzekeraar kostte het me nu enkel een belletje. Scheelt toch weer in ons budget 😉

Ben ik nog iets vergeten? Laat het me dan zeker weten in een reactie hieronder.


Meer tips voor jouw reis naar Cuba?

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights