Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Zo vervang je zelf het plafond!

“Mag het plafond … anders?” Het was een vraag die mijn vader niet al te leuk vond, maar ik had weer eens iets in mijn hoofd gehaald. En waarom? Omdat ik zo nodig het plafond een centimeter of twee hoger wilde hebben. Bovendien was het plafond ouderwets gespikkeld en het moest toch gestuct worden. Dus waarom dan niet gelijk het plafond helemaal vernieuwen? Maar hoe doe je eigenlijk zelf het plafond vervangen?

Oude huizen hebben vaak nog een ouderwets plafond. Denk bijvoorbeeld aan houten plankjes, plafondtegels of gewoon verouderde gepleisterde platen. Wil je een modern strakke stijl? Dan is het vaak al handig om het plafond gewoon te vervangen. Bij ons in de woonkamer was er nog een andere reden dat ik graag een nieuw plafond kreeg: in de woonkamer vonden we namelijk prachtige industriële balken verstopt in brede koven. Deze balken willen wij juist graag in the picture hebben en het ‘oude’ plafond lag lager dan de balken. Door het plafond te vervangen en iets op te hogen, komt het plafond straks gelijk met de zwart geschilderde balken. Mooi en strak!

 

Hoe vervang je zelf een plafond?

Ben jij een handige doe-het-zelver? Dan kan ook jij een plafond vervangen. Doe dit wel stap voor stap voor het beste resultaat. Wens je ook een strak, glad en modern plafond? Kies dan net als ons voor stucplaten in plaats van gewone gipsplaten. Extra bonus: stucplaten zijn smaller (40 cm) en korter (2 m) dan gewone gipsplaten en daardoor een stuk makkelijker om mee te werken.

Stap 1 – Haal het oude plafond eruit

Om te beginnen moet je natuurlijk eerst het oude plafond eruit halen. Maak hiervoor eerst de kamer leeg, zodat je gemakkelijk heen en weer kunt bewegen en bovendien niets vies kan worden. Er kan namelijk een flinke laag stof en viezigheid liggen bovenop je oud plafond. Hoeft jouw plafond niet zo nodig op dezelfde hoogte terug of verhoogt te worden en is het al waterpas? Dan kan je ook beschadigde of ouderwetse plafonds wegwerken onder een nieuw plafond. Dan kan je deze stap overslaan.

Stap 2 – Lichtpunten bepalen

Wil je misschien een lamp elders hangen of denk je eraan om inbouwspots te plaatsen? Dan is dit je moment. Denk hier dan ook even goed over na. Zoek ook alvast op wat voor inbouwspot je bijvoorbeeld wilt, want sommige spots zijn hoger dan andere. Als je dit al weet, kan je hier natuurlijk al rekening mee houden bij de nieuwe hoogte van je plafond. Teken alvast je lichtpunten en zorg ervoor dat er goede bekabeling aanwezig is.

Stap 3 – Het plafond uittengelen

Nu komt het moeilijke gedeelte: het is tijd om het nieuwe plafond uit te gaan tengelen. Hiervoor kan je gewoon van die vurenhout latten gebruiken en zorg zeker voor een waterpas! De tengels monteer je  om de 40 cm (bij gewone gipsplaten die breedte aanhouden) in de kortste lengte/breedte en dit vormt eigenlijk het skelet of rasterwerk van je plafond. Hou hierbij de waterpas goed erbij, zodat je zeker weet dat je plafond straks recht is. Aan deze tengels kan je trouwens ook al de centraaldoos voor het lichtpunt vastmaken. En nog een tip: probeer dit liever niet alleen. Met zijn tweeën gaat dit veel en veel beter. Je kan immers zelf niet én een tengel én een waterpas én een boormachine én een schroeven vasthouden bovenop een trap.

Stap 4 – Stucplaten plaatsen

En dan komt het leuke werk. Of laat ik het zo zeggen: ik heb er veel om gelachen: het plaatsen van de stucplaaten. Het beste doe je dit met zijn tweeën, waarbij de een schroeft en de andere de stucplaat vasthoudt. Als je dan zulke slappe armspieren hebt als ik, staat je een leuke krachttraining te wachten 😉  De platen plaats je trouwens haaks op de tengels: dus liggen de tengels horizontaal, dan plaats je de platen verticaal. De stucplaten schroef je daarna op meerdere plekken vast met speciale gipsschroeven.

En tadaa: het plafond is vervangen!

Stap 5 – Laten stuccen

De volgende stap is het plafond te laten stuccen. Daardoor krijgen we een vlak, strak en stijlvol resultaat. Dan nog een lakje verf en het plafond is helemaal af! Ik kijk nu al uit naar het resultaat.

Tips als je zelf het plafond ga vervangen:

  • Werk niet alleen, maar met z’n twee.
  • De waterpas is je beste vriend bij het uittengelen
  • Plaats de stucplaten niet te dicht tegen elkaar aan: de stukadoor heeft liever een millimeter ruimte ertussen.
  • tengels horizontaal, stucplaten verticaal
  • Denk aan je lichtpunten!

 

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Meer DIY inspiratie

Ontvang nog meer inspiratie rechtstreeks in je mailbox

2 reacties

  1. Anne
    22 maart 2020

    Een goed artikel met handige tips. Het is altijd fijn om hulp te vragen aan een vriend. Zo wordt het ook een leuke vrijetijdsbesteding!

  2. Marie de Jonge
    19 mei 2022

    Bedankt voor het delen van de stappen om zelf een plafond te vervangen. Wij zouden zelf ook nieuwe platen willen monteren. We hebben een systeemplafond, dus dat moet niet al te moeilijk zijn. Gelukkig zijn de platen ook niet zwaar en zit de verlichting op de juiste plek. https://te-el.nl/systeemplafonds/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.