Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Klussen & VerbouwenZelf een kurkvloer leggen: zo doe je dat!

Zelf een kurkvloer leggen: zo doe je dat!

Oké ik ben best wel een kluskluns, maar voor sommige dingen draai ik echt mijn hand niet voor om. Een voorbeeld daarvan is een vloertje leggen. Niet alleen kliklaminaat, maar ook een kurkvloer. En met dit handige stappenplan leg jij ook zelf met gemak een vloer.

Niet elke kurkvloer kan je overigens met gemak zelf leggen. Zo zijn er kurkvloeren die heel netjes gelijmd moeten worden (redelijk moeilijk). Wij kozen echter voor een losse kurkvloer die je net als laminaat in elkaar klikt. En zo’n kurkvloer leg je makkelijk zelf (met een beetje hulp van Paco, papa en mama).

Stappenplan zelf vloer leggen

Nodig:

  • rolmaat
  • potlood
  • spietjes
  • hielijzer
  • hamer
  • decoupeerzaag
  • en natuurlijk een vloer

Vooraf:

Leg de vloerplanken binnen in de ruimte, zodat het kan acclimatiseren. Het beste doe je dit minimaal twee dagen van te voren.

Stap 1: Voorbereiding

Start door de ruimte, waar je de vloer gaat leggen, helemaal leeg en schoon te maken. Zorg ervoor dat er geen oneffenheden en ander vuil op de grond ligt. Als je dit laat liggen, kan je dit namelijk door de vloer heen voelen.

Stap 2: Ondervloer

Wanneer het oppervlak helemaal leeg en schoon is, kan de ondervloer erop. Wij hebben een soort plastic folie eronder voor extra isolatie, maar je kan ook voor een andere ondervloer kiezen.

Stap 3: Hutselen

Het kan weleens voorkomen dat verschillende pakken een beetje verschillen in kleur. Om het kleurverschil minimaal te houden, is het slim om eerst de vloerplanken door elkaar te hutselen.

Even oefenen hoe de kurkvloer nu in elkaar past.

Stap 4: De eerste plank leggen

Nu komt het erop aan; we gaan de eerste rij leggen. Nu is onze muur niet haaks, dus dit kostte iets meer aandacht. Wij gebruikten hiervoor een lange waterpas om te kijken wanneer de vloer echt recht ligt.

Met een waterpas zorg je ervoor dat de plank echt goed ligt.

Aangezien de vloer nog wat kan krimpen of uitzetten, zet je spietjes tussen de wand en de vloer. Dit zorgt ervoor dat je genoeg ruimte overhoudt en de vloer later niet gaat bol trekken.

Spietjes zorgen ervoor dat je genoeg ruimte tussen de vloer en de wand houdt.

Stap 5: Klikken maar!

Nu de eerste plank ligt, klik je daarna de volgende plank er zo in. Je werkt hierbij eigenlijk altijd in de lengte van de planken. Dus de korte kanten klik je aan elkaar. Krijg je deze er niet helemaal ingeklikt en blijft er nog een kiertje tussen? Dan tik je dit gemakkelijk aan met een hamer en een klein stukje laminaat dat je over hebt. Tik NOOIT met je hamer direct op je vloerplanken, want dan krijg je beschadigingen.

Wanneer je niet met een reserve stukje erbij kan, dan is het hielijzer ideaal om de vloer er even goed in te tikken en klikken.

Stap 6: Op maat zagen

Bij het leggen van de vloer zul je niet altijd precies uitkomen en zal je dus de planken op maat moeten zagen. Om de plank af te tekenen, leg je deze omgedraaid (dus in gespiegelde richting) op de plek waar de plank moet komen. Hou hierbij ongeveer een halve centimeter afstand van de muur en zet een streepje met het potlood.

Daarna kan je met de zaag een goede streep zetten en met de (decoupeer)zaag de plank op maat zagen.

Het ene stuk kan je nu leggen en het andere stuk kan je straks gebruiken voor de volgende rij. Mocht je ook deze plank moeten aantikken, dan kan je het hielijzer gebruiken.

Stap 7: Vloer leggen

Nu kan je de volgende rij leggen. Begin met het stuk dat je net overhield. Hierdoor verspringen straks de naden in de vloer en krijg je een mooi effect. Leg en klik de vloer op dezelfde manier als je net hebt gedaan. Vergeet trouwens de spietjes niet.

Stap 8: Hoeken en leidingen

In elke kamer zitten wel hoeken, leidingen of andere obstakels. Teken deze goed af op de vloerplanken en zaag de hoekjes er uit. Met een decoupeerzaag gaat dit best netjes, zelfs de ronde hoeken.

De planken op maat zagen

Stap 9: Laatste rij leggen

Mocht je dit stappenplan hebben gevolgd, dan ben je vast al snel toe aan de laatste rij van je vloer. Teken ook deze goed af en houd rekening met een halve centimeter ruimte. Klik ze netjes in elkaar en tik ze goed aan met het hielijzer.

Mijn zelfgelegde kurkenvloer

Gefeliciteerd je krukvloer ligt nu!

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark.

Ook leuk voor jou

ixxi-ophangen-gogracy3

Hoi, ik ben Grace

Ook leuk

Volg mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights