Warning: array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given in /home/customer/www/gogracy.com/public_html/wp-content/plugins/cmsmasters-elementor-addon/modules/blog/widgets/base-blog/base-blog-customizable.php on line 1326

Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

WooninspiratieRuimtesBadkamerZelf een wand tegelen in 7 stappen

Zelf een wand tegelen in 7 stappen

Een wand tegelen is iets wat je prima zelf kunt doen. Of het nu gaat om tegels in de badkamer, toilet of de keuken. Met onderstaande tips en mijn stappenplan leer jij zelf een muur te betegelen.

Zelf de wand betegelen

Oké, ik ga niet liggen: betegelen is best lastig en zeker niet makkelijk. Maar als ik het kan, kun jij het zeker ook! En met de juiste voorbereiding krijg jij een prachtige badkamer, toilet of keuken met tegels, die je helemaal zelf hebt betegeld.

Ook zelf de wand betegelen? In 7 stappen kun jij dat eenvoudig leren.

Wat heb je nodig bij het tegelen?

 • Tegels
 • Tegellijm
 • Lijmkam
 • Voegmiddel
 • Emmers
 • Iets om mee te mixen
 • Voegkruisjes
 • Tegelsnijder
 • Tegelzaag
 • Een lat en schroeven
 • Waterpas
 • Rubberen spaan
 • Sponsjes

Stap 1 – Zorg voor een vlakke ondergrond

Tegels lijm je het beste op een vlakke ondergrond. Haal dus al het behang eraf, vul gaten op en schuur of hak bulten in de wand zo veel mogelijk weg. Heb je een zeer slechte wand in de badkamer? Of ben je helemaal aan het verbouwen? Kies er dan voor om de wand opnieuw te plaatsen met speciale gipsplaten, waar je direct op kunt tegelen. Andere gipsplaten en muren moet je altijd eerst voorstrijken, ontvetten en/of opruwen.

Stap 2 – Legplan maken

Is de wand helemaal vlak en gereed om te betegelen? Dan is de volgde stap een legplan maken. Het komt namelijk eigenlijk nooit voor dat de tegels precies helemaal passen van boven naar beneden en van links naar rechts. Meet dus eerst de wand op en kijk hoe jij de tegels graag wilt hebben. Het is mijn advies om niet te beginnen of te eindigen met een strookje van een paar centimeter, want dit is lastig te snijden en geeft een minder mooi effect. Probeer ook te denken aan hoe de tegels uitkomen bij de douche en het toilet. Als laatste moet je rekening houden met de voegen (meet hiervoor even de dikte van je tegelkruisjes op, onze voegen zijn 2,5mm).

Stap 3: Werk met een startlat.

Stap 3 – werk met een Startlat

Natuurlijk wil je graag dat jouw tegelwand recht is en hoogstwaarschijnlijk is de vloer dat niet. Ook is de kans groot dat je niet met een hele tegel begint aan de onderkant. Wil je echt goed tegelen, dan werk je het beste met een startlat. Met je legplan in gedachten zet je een streep op de muur waar de eerste hele tegels gaan komen. Doe dit zowel horizontaal als verticaal. Tegen deze horizontale streep spijker je vervolgens een kaarsrechte lat op de wand. Check voor de zekerheid even of deze startlat ook daadwerkelijk waterpas is, en tegelen maar!

Stap 4 – Lijmen en tegels leggen

Met een lijmkam (of eerst met een troffel op de lijmkam) schep je als het ware de tegellijm (deze is kant-en-klaar) op de wand. Met de lijmkam druk je daarna de lijm goed tegen de muur en strijk je het uit. Het is belangrijk dat hierbij de lijm overal even dik op de muur wordt gekamd. Ook droogt de lijm erg snel, dus het beste breng je elke keer maar lijm aan voor 1 tegel of 2 tegels.

Is de lijm netjes en stevig aangebracht? Druk dan de eerste tegel in de lijm en op de startlat, netjes in lijn met je verticaal getrokken streep. Druk ook even goed op de hoeken van de tegel en plaats de voegkruisjes op de hoeken. De volgende tegel plaats je in de andere hoek van het kruisje en druk je ook weer goed aan. Werk zo eerst horizontaal de rij af en ga dan verder verticaal.

Tip: mix tegels uit verschillende dozen om kleurverschil tegen te gaan

Stap 5 – Tegels op maat maken

Na alle hele tegels gelijmd te hebben, kun je de randen gaan afwerken. Teken hiervoor goed de tegel af en denk ook aan de voegen. Zorg voor een tegelsnijder en het op maat maken gaat bijna vanzelf. Even heen en weer met het mesje en hop, de tegel breek je in een handdruk door twee. Iets lastiger zijn de ronde gaten die je nodig hebt voor de kraan en toiletpot. Hiervoor kun je aan de slag met een tegelzaag. Doe echter voorzichtig. Handschoenen en een veiligheidsbril zijn ook zeker aan te raden, aangezien bij een tegelzaag stukjes tegels weleens rondvliegen.

Stap 6 – Voegen

Helemaal klaar? Laat dan de lijm eerst 24 uur uitharden. Na deze tijd kun je dan beginnen met voegen. Zelf gebruikte ik een wit voegmiddel dat je nog moest aanmaken met water. De regel hierbij was: geen dikke pap maken en ook geen yoghurt, maar vla. Zorg er ook voor dat de ‘vla’ echt goed egaal is en geen stukjes meer bevat. Je hoeft trouwens niet direct een emmer vol voegspul te maken, want het voegmiddel hard snel uit. Beter is om tussendoor bij te maken. Het voegen zelf vond ik erg lastig, maar het is niet moeilijker dan tegelen. Breng het voegmiddel met een rubberen spaan (of in het gebrek hieraan voorzichtig met een plamuurmes) aan tussen de voegen. Laat het kort uitharden en verwijder daarna overbodig voegmiddel met een vochtige spons. Doe dit zigzaggend over de voeglijnen voor het beste resultaat. De volgende dag nog even met een doek over de tegels om de waas van de tegels te halen.

Stap 7 – afwerken en Kit aanbrengen

Nu de wand betegeld is, kan het afwerken beginnen. Om de hoeken kun je een hoeklat plaatsen en andere naden kit je tot slot dicht met speciale elastische schimmelvrije sanitair kit. Witte tegels en witte voegen? Dan kun je ook witte kit gebruiken. Denk hierbij ook aan het toilet en rondom een hangend badmeubel. Hierdoor is alles netjes afgewerkt.

Je bent misschien even bezig met tegelen, maar na deze 7 stappen om zelf een wand te tegelen is het nog enkel genieten van jouw nieuwe doe-het-zelf tegelwand!

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark.

Hoi, ik ben Grace

Ook leuk

Volg mij


Warning: array_pop() expects parameter 1 to be array, null given in /home/customer/www/gogracy.com/public_html/wp-content/plugins/cmsmasters-elementor-addon/modules/template-pages/widgets/skins/post-comments-custom.php on line 347

3 reacties

 1. Ilse
  31 oktober 2016

  Wow, netjes hoor! Mooi gedaan en een super goede uitleg ook!

  • Grace
   6 november 2016

   Dank je wel!

 2. Marie de Jonge
  16 juli 2021

  Goed om te lezen dat je ook kan leren om zelf een wand te betegelen! Wij hebben gekozen voor een nieuw wandsysteem en zouden deze graag wat mooier willen maken. Ik ga kijken of dit ook kan met het materiaal wat we gekozen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.