Een woondroom van velen: een houten visgraatvloer! Van smalle planken tot walvisgraat, ik vind een visgraatvloer echt prachtig. Het geeft je huis ook direct een karakteristieke uitstraling. Maar hoe leg je zelf een visgraatvloer? Hieronder leg ik je dat stap-voor-stap uit.
Een visgraatvloer moet – net als andere houten vloeren – gelijmd en soms ook vernageld gelegd worden. Dit is niet echt een fijn klusje voor de beginnende doe-het-zelver. Gelukkig bestaat er tegenwoordig ook echt houten klikvisgraat vloeren!
Het voordeel van klikvisgraatparket is dat je de allure behoudt van echt hout en je de vloer prima zelf kunt leggen. Ook hoeft deze vloer niet verlijmd te worden, maar kan de visgraat zwevend gelegd worden op een geluiddempende ondervloer. Dit zorgt ervoor dat je zelfs in je huurhuisje een prachtige visgraatvloer kunt leggen.
De prijs is ook nog eens een meevaller, want klikvisgraat is een goedkoper alternatief voor een traditionele visgraatvloer of visgraatlaminaat. Zo is het toch mogelijk om tegen lagere kosten zelf een houten vloer met visgraatpatroon in huis te leggen, die niet van echt is te onderscheiden.
Zelf een visgraatvloer leggen
Het leggen van een klikvisgraat gaat net wat anders dan bijvoorbeeld laminaat of een kurkvloer. Het grootste verschil is het patroon. Je legt een visgraatvloer namelijk niet recht in de lengte of breedte, maar in een puntpatroon. Om dit visgraatpatroon te krijgen bestaat een klikvisgraat vloer uit twee verschillende soorten planken: een rechterdeel en een linkerdeel. Laat ik voorop gesteld eerlijk zijn, het is best een klusje. Maar zodra je het begin hebt gemaakt, gaat de rest vanzelf.
Nodig voor deze klus:
- rolmaat
- potlood
- spietjes
- hielijzer
- hamer
- (decoupeer)zaag
- genoeg m2 visgraatparket
- en eventueel een ondervloer
Stap 1: De voorbereiding
Bedenk van te voren alvast of je de punten van je visgraat in de lengte of breedte wil leggen. Beide opties zijn prima, maar het geeft optisch wel een ander gezicht. Verder is het handig om de houten vloer een paar dagen van te voren alvast in de ruimte te leggen, zodat het kan acclimatiseren.
Op de dag van het leggen zelf is het belangrijk om de ruimte helemaal leeg en schoon te maken. Zorg er ook voor dat er geen oneffenheden en ander vuil op de grond ligt. Ga er dus even goed met de stofzuiger en bezem doorheen.
Stap 2: Ondervloer leggen
De meeste houten vloeren klinken goed door en daarom is een ondervloer vaak verplicht in bovenwoningen en appartementen. Maar ook thuis op de begaande grond is een ondervloer slim. Zo dempt het jouw voetstappen waar je ook maar loopt.
Stap 3: Vloerdelen hutselen
Het kan weleens voorkomen dat verschillende pakken vloerdelen een beetje verschillen in kleur. Om het kleurverschil minimaal te houden en een natuurlijk verloop te krijgen, is het slim om de diverse delen door elkaar te hutselen. Let hierbij wel op dat je de rechter- en linkerdelen goed uit elkaar houdt.
Stap 4: De eerste punt
Nu begint de iets lastige stap: je gaat namelijk de eerste punt leggen. Soms zit er al een starthoek – dit is een soort driehoek – bij en kun je hier direct mee aan de slag, en deze meerdere keren opnieuw maken en leggen. Mocht er geen starthoek bijzitten dan leg je eerst een rechterdeel aan de linkerhand-kant van de hoek waar je wilt beginnen. Zorg ervoor dat de meskant van de plank naar de muur wijst in een hoek van 45 graden. Pak nu een linkerdeel en klik de lange zijde in de kopse kant van de eerste plank. Druk vervolgens de planken voorzichtig in elkaar, zodat je een punt krijgt.
Tip: Deze punt wil je in de richting laten wijzen waar je naartoe gaat werken. Dus als het ware: de punt wijst van je af.
Stap 5: De volgende punt
Plaats de lange kant van de derde plank (een rechterdeel) in de kopse kant van je tweede plank (een linkerdeel). Klik daarna weer een linkerdeel in de kopse kant van je derde plank om wederom een hoek te krijgen zoals bij stap 4. Herhaal deze handelingen totdat je uitkomt bij de andere hoek van de kamer.
Stap 6: Ligt alles goed?
Oké, nu heb je dus een rij met planken in een punt. Tijd om even te kijken of deze goed ligt. Ligt de rij bijvoorbeeld mooi gecentreerd in de ruimte? En is de afstand tot de muur overal even groot? Ligt alles er mooi bij? Dan is het tijd voor de volgende stap.
Stap 7: De hoeken op maat zagen
Tijd om de rij mooi af te maken van muur tot muur. Meet daarvoor het juiste vloerdeel af en zaag deze op maat. Plaats de spietjes tussen de randplank en de muur, en je kunt door naar stap 8.
Tip: Vergeet niet om een ruimte van ongeveer 10 mm open te houden aan beide kanten. Houten vloeren werken namelijk en je wilt niet dat deze na een tijd krom trekt.
Stap 8: Begin aan de volgende rij
Nu ga je aan de tweede rij beginnen. Pak hiervoor weer eerst een rechterdeel en klik deze in de eerste plank, die je gelegd hebt. Dit deel klik je vervolgens zowel op de kopse als de lange kant van het eerdere deel.
Stap 9: Rijen leggen
Leg vervolgens de rest van de rechterdelen op zijn plek en vul daarna de rij aan met de linkerdelen. De eerste en laatste planken zaag je uiteraard weer op maat. Herhaal deze handeling totdat je vier rijen in totaal hebt gelegd.
Tip: Werk per rij het liefste eerst van links naar rechts en daarna van rechts naar links.
Stap 10: De hoeken recht maken
Als je begonnen was met een starthoek, dan kun je deze stap overslaan. Zo niet, dan ga je nu als het ware het gat opvullen tegen de muur aan. Teken hiervoor een rechte lijn af op de vier rijen parallel aan je wand. Haal vervolgens de planken uit elkaar en zaag de delen op maat. Je krijgt nu als het ware allemaal driehoeken. Nadat je de delen weer op dezelfde manier in elkaar hebt gelegd, kun je de rijen visgraat nu lijnrecht tegen de muur aan leggen.
Tip: Het is handig om bij deze stap de delen te nummeren. Zo weet je sneller welke plank nu waar hoorde.
Stap 11: Vloer verder leggen
Nu de vloer mooi tegen de muur aansluit is, ga je de vloer verder leggen zoals in stap 8 en 9.
Tip: Controleer constant of je genoeg ruimte hebt aan de randen voor de werking van de vloer. Gebruik daarvoor bij elke rij spiesjes aan de zijkanten.
Stap 12: Hoekjes en leidingen
Heb je te maken met hoeken, leidingen of andere obstakels? Teken deze goed af op de vloerplanken en zaag de hoekjes er uit. Met een decoupeerzaag gaat dit best netjes, zelfs de ronde hoeken.
Stap 13: De laatste rijen
Ben je bij de laatste rijen aangekomen, dan is het weer even meten en zagen. Ga wel verder, zoals je hiervoor deed. Alleen is het nodig om de delen wat korter te zagen, zodat het allemaal goed past.
Stap 14: Afwerken met plinten
Als laatste verwijder je de spietjes en bedenk je de open rand rondom de vloer met een mooie plint.