Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Klussen & VerbouwenZelf een schuurtje bouwen of toch laten doen?

Zelf een schuurtje bouwen of toch laten doen?

Een extra bergruimte of schuur is altijd praktisch. Je komt immers altijd bergruimte te kort. Vooral voor de verzameling gereedschap, de tuinkussens en het buitenspeelgoed van onze zoon is een extra berging ideaal. Maar is het gemakkelijk om zelf een schuurtje bouwen?

Voor de gevorderde doe-het-zelver

Als je echt twee linker handen hebt, begin er dan niet aan. Uit ervaring kan ik zeggen dat het niet zo eenvoudig is als het lijkt. Zelf een schuurtje bouwen vereist best enig bouwkundig inzicht. De fundering, de wanden en het dak, het is allemaal net wat lastiger dan ik dacht. Sowieso, wie denkt er nu direct aan een dakplaat? Waarschijnlijk de gevorderde doe-het-zelver, maar ik was dit ‘vergeten’. Gelukkig had mijn vader nog dakbedekking liggen en heeft dat even snel op ons DIY tuinshuisje gemonteerd.

Tips om zelf een schuurtje bouwen

Begin met een bouwtekening

Alle DIY-klussen beginnen met een bouwplan of tekening. Hoe groot moet de schuur worden, hoeveel ramen en wil je een enkele of dubbele deur? Welke houtsoort is het meest geschikt en wat voor dakbedekking wil ik?

Functie van de schuur

Belangrijke afweging is wat wil je doen met de ruimte. Is het louter een bergruimte dan hoeft de isolatie minimaal te zijn. Een vorstvrije ruimte is dan voldoende. Een minimale voorziening is dan een elektriciteitsaansluiting. Maar anders wil je er misschien ook licht in of een raampje.

De fundering vormt de basis

Het fundament is van belang voor elke bebouwing. Een goede fundering zorgt voor stabiliteit en voorkomt verzakkingen. Wij hebben er stoeptegels onder gelegd. Is het een grote schuur, dan is een fundering van vloerplaat in beton inclusief bewapening en bekisting het beste.

Prefab kan ook!

Houtskeletbouw op basis van vurenhouten regelwerk is uitermate geschikt voor een schuur. De bebouwing wordt geleverd als bouwpakket en voorzien van een montage handleiding. Je kunt ook kiezen voor een prefab schuur. De fabrikant levert dan kant en klaar de benodigde spullen en is het enkel nog een klus om alles goed in elkaar te zetten. Maar dan weet je wel dat alles past en niet zoals bij ons vier keer opnieuw gezaagd moet worden.

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark.

Ook leuk voor jou

mooie-radiator-bekleding-gogracy-1

Hoi, ik ben Grace

Ook leuk

Volg mij

1 reactie

  1. Marie
    27 januari 2021

    Interessant! Zou je nu achteraf adviseren om het zelf te doen of toch prefab?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights