Een extra bergruimte of schuur is altijd praktisch. Je komt immers altijd bergruimte te kort. Vooral voor de verzameling gereedschap, de tuinkussens en het buitenspeelgoed van onze zoon is een extra berging ideaal. Maar is het gemakkelijk om zelf een schuurtje bouwen?
Voor de gevorderde doe-het-zelver
Als je echt twee linker handen hebt, begin er dan niet aan. Uit ervaring kan ik zeggen dat het niet zo eenvoudig is als het lijkt. Zelf een schuurtje bouwen vereist best enig bouwkundig inzicht. De fundering, de wanden en het dak, het is allemaal net wat lastiger dan ik dacht. Sowieso, wie denkt er nu direct aan een dakplaat? Waarschijnlijk de gevorderde doe-het-zelver, maar ik was dit ‘vergeten’. Gelukkig had mijn vader nog dakbedekking liggen en heeft dat even snel op ons DIY tuinshuisje gemonteerd.
Tips om zelf een schuurtje bouwen
Begin met een bouwtekening
Alle DIY-klussen beginnen met een bouwplan of tekening. Hoe groot moet de schuur worden, hoeveel ramen en wil je een enkele of dubbele deur? Welke houtsoort is het meest geschikt en wat voor dakbedekking wil ik?
Functie van de schuur
Belangrijke afweging is wat wil je doen met de ruimte. Is het louter een bergruimte dan hoeft de isolatie minimaal te zijn. Een vorstvrije ruimte is dan voldoende. Een minimale voorziening is dan een elektriciteitsaansluiting. Maar anders wil je er misschien ook licht in of een raampje.
De fundering vormt de basis
Het fundament is van belang voor elke bebouwing. Een goede fundering zorgt voor stabiliteit en voorkomt verzakkingen. Wij hebben er stoeptegels onder gelegd. Is het een grote schuur, dan is een fundering van vloerplaat in beton inclusief bewapening en bekisting het beste.
Prefab kan ook!
Houtskeletbouw op basis van vurenhouten regelwerk is uitermate geschikt voor een schuur. De bebouwing wordt geleverd als bouwpakket en voorzien van een montage handleiding. Je kunt ook kiezen voor een prefab schuur. De fabrikant levert dan kant en klaar de benodigde spullen en is het enkel nog een klus om alles goed in elkaar te zetten. Maar dan weet je wel dat alles past en niet zoals bij ons vier keer opnieuw gezaagd moet worden.
1 reactie
Marie
27 januari 2021Interessant! Zou je nu achteraf adviseren om het zelf te doen of toch prefab?