Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Zelf een houten meubel maken: Tips & Tricks

Ben jij van plan om zelf een houten meubel te maken? Lees dan zeker eens mijn tips en tricks voor het maken van meubels van hout. Want weet jij bijvoorbeeld welk soort hout je het beste kunt kiezen, welke verf het beste is en welke lijm echt werkt?

Zoals jullie wel weten maak ik graag dingen zelf, waaronder mijn eigen meubels. Niet alleen omdat je zo flink wat geld kunt besparen, maar ook omdat ik vaak gewoon niet kan vinden wat ik in gedachte heb. En dan ga ik dus gewoon zelf aan de slag. Zo heb ik onder andere onze erkerbank, tuinkast en houten eettafel zelfgemaakt.

Heb jij nog nooit een zaag vastgehad of ben jij juist een doorgewinterde doe-het-zelver: er zijn veel voorbeelden te vind, voor elke moeilijkheidsgraad. Soms is het zelfs zo simpel als een paar planken aan elkaar schroeven. Iedereen kan hierdoor zelf een meubel van hout maken!

Wel is het slim om met een paar dingen rekening te houden. Kies bijvoorbeeld het juiste soort hout en volg het liefste een werktekening. In deze blog deel ik mijn tips & tricks voor het maken van houten meubels.

Start met een werktekening

Wanneer je zelf een houten meubel wilt maken is het slim om even te zoeken naar een bestaande werkbeschrijving of om zelf een werktekening van je gewenste meubelstuk te maken. In zo’n beschrijving of tekening vind je alle informatie die jij nodig hebt om het meubel te maken, waaronder de afmetingen, het gereedschap en overige materiaal zoals schroeven of scharnieren. Op deze manier weet je zeker dat je alles in huis hebt om aan de slag te gaan.

Een simpel project voor beginners is bijvoorbeeld dit badplankje.

Het juiste soort hout

Wanneer je in de bouwmarkt staat, kom je erachter dat er heel veel verschillende soorten hout te koop is. Zo vind je er bijvoorbeeld steigerhout, eiken, grenen en vuren. Wist je daarbij dat houtsoorten is onderverdeeld in hardhout en naaldhout? Daarbij zijn sommige planken geschaafd en heb je ook nog diverse diktes. Oh, en dan heb je ook nog meubelplaten. Logisch dat het soms lastig is om te weten wat je nu het beste kunt kiezen. Zelf keek ik eerst gewoon naar wat ik het mooiste vond. Echter niet elk soort hout is geschikt voor elk soort meubel. Grenen is bijvoorbeeld lichter dan eikenhout en steigerhout is eigenlijk gewoon vurenhout. Maak je een houten meubel voor buiten dan is douglas hout weer ideaal.

Op maat zagen

Nu je weet welke afmetingen je nodig hebt en welk hout je nodig hebt, kun je in de bouwmarkt halen of online het materiaal bestellen. Het hout kun je hierbij vaak al direct en gratis op maat laten zagen. Handig!

Douglas hout is ideaal voor buitengebruik.

Krom als een banaan

Één van de lastige dingen als je werkt met hout is dat hout leeft. Dat betekent jammer genoeg ook dat het krom kan trekken. Soms gebeurt dit al in de bouwmarkt. Let daarom goed op bij het uitzoeken van de planken of deze wel recht zijn. Laat het hout ook altijd even acclimatiseren voordat je er mee aan de slag gaat en behandel het hout altijd aan beide kanten. Een houten tafelblad kun je daarbij het beste nog verstevigen met een metalen stang of plaat om kromtrekken te voorkomen. Is je blad al kromgetrokken? Een goed (nieuw) onderstel doet wonderen!

Gebruik goed gereedschap

Zonder goed gereedschap kun je geen meubel maken. Een botte zaag zaagt immers niet en met een verkeerd bitje op je schroefmachine komt die schroef er ook echt niet in. Let ook even op of je nog ander gereedschap nodig hebt, zoals een gatenboor, en zorg ervoor dat je echt alle benodigdheden in de gereedschapskist heb zitten.

Bruisende lijm

Naast het aan elkaar schroeven, lijm je bij sommige projecten liever het hout aan elkaar. Vaak pak je hiervoor gewoon een simpele houtlijm. Zelf gebruik ik echter het liefste bruislijm. Deze lijm gaat namelijk bruisen (vergelijkbaar met doucheschuim) en verspreid zich zelfs in de kleinste kieren.

Ons eiken tafelblad is beschermt tegen kringen en vlekken door een blanke lak.

Genoeg werkruimte

Het maken van houten meubels geeft bovendien aardig wat troep en zaagsel met zich mee. Naast een stoffen bank klussen is daardoor geen slim idee. Ook kost het aardig wat tijd, ook omdat je het later nog moet lakken of bietsen. Zorg er dus voor dat je genoeg werkruimte hebt, waar je jouw project gerust een tijd kunt laten liggen zonder dat het in de pad ligt.

Lak of beits?

Wanneer jouw houten meubelstuk in elkaar gezet is, is het slim om het nog af te werken met een lak of een beits. Onbehandeld hout gaat immers minder lang mee. Je kunt kiezen voor blanke lak of voor een kleurtje. Ik kan daarbij overigens Flexa Mooi & Makkelijk aanraden. Dit is namelijk een grondverf en lak in één. Maak je een meubel voor buiten, dan kun je beter kiezen voor een beits.

Oefening baart kunst

Ik kan uit ervaring zeggen dat een meubel maken soms niet zo soepel gaat als je van te voren had verwacht. Zo heb ik al aardig wat hout verkeerd gezaagd en zelfs houten planken per ongeluk aan een stenen tafelblad gelijmd. Oeps! Maar wees gerust: oefening baart kunst. Klus dus zeker lekker door en uiteindelijk staat jouw eigen houten meubel te shinen in huis!

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Meer DIY inspiratie

Ontvang nog meer inspiratie rechtstreeks in je mailbox

1 reactie

  1. Vincent Rondwijk
    19 september 2019

    Bedankt voor het delen van deze tips om zelf meubelen te maken. Ik heb laatst ook verschillende soorten hout gekocht en ben van plan om daar een salontafel van te maken. Ik heb al een mooi ontwerp gevonden maar zal ook nog advies gaan inwinnen bij een vriend van mij die eerder meubels heeft gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.