Kiezen jullie voor vloerverwarming? Wacht dan nog heel even met het kopen van de vloer. Want je hebt veel meer keuze in het soort vloer dan je misschien denkt. Tegels, hout, beton en zelfs kurk, bijna alle soorten vloeren zijn geschikt in combinatie met vloerverwarming.
Weet jij nog dat onze hele benedenvloer eruit lag? (Nee? Lees dan die blog hier) Nou, toen hebben we nog getwijfeld over vloerverwarming. Maar dat ging helaas niet, want dat prijskaartje was net iets te hoog. Maar toen de keukenvloer gestort werd, konden we daar wel kiezen voor vloerverwarming. Super handig!
Doordat we in de keuken vloerverwarming hebben, loop ik daar het allerliefst op blote voeten. Zo lekker warm! Nog fijner vind ik echter dat ik nergens een radiator hoefde te hangen. Ideaal! Vooral in zo’n ruimte. Want nu is nergens een stuk muur/kast/aanrecht verloren gegaan ten behoeve van zo’n (vaak) groot wit gevaarte.
De enige vraag was echter of dit wel kon. Voor de woonkamer hadden we namelijk een kurkvloer uitgezocht en deze wilde ik graag doortrekken naar de keuken. Maar kun je wel vloerverwarming combineren met een kurkvloer? Welke vloer is sowieso het meest geschikt hiervoor? Nou, meer dan je denkt!
Tegels
Meestal worden tegels aanbevolen bij vloerverwarming. Logisch ook! Want brrrr.. tegels zijn zo koud. En daarbij zijn het ook nog eens goede warmtebegeleiders. Dat heeft blijkbaar iets te maken met de lage R-waarde.
Gietvloeren
Ook betonnen gietvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Vaak wordt er slechts een heel dun laagje over de vloer gegoten en de warmte komt hier gemakkelijk doorheen. Resultaat: een heerlijke warme en stoere vloer! Overigens geldt dit niet voor epoxy gietvloeren, dus check even wat voor gietvloer het is.
PVC
PVC is tegenwoordig zeer populair als vloer. Logisch ook, want deze vloeren zijn makkelijk in onderhoud, hebben een fijn prijskaartje en kunnen gemakkelijk gelegd worden in combinatie met vloerverwarming. Nice!
Laminaat
Oké, laminaat is dus weer wat minder geschikt als je kiest voor vloerverwarming. Dit omdat laminaat zwevend wordt gelegd, en hierdoor een hogere warmteweerstand heeft (die zogenaamde R-waarde). Het kan eventueel wel als je kiest voor een speciale ondervloer in combinatie met een modern systeem. Wat en hoe is een beetje te technisch voor mij, maar wel handig om te na te vragen wanneer je echt laminaat mocht willen. Anders zou ik gewoon lekker kiezen voor een andere vloer.
Hout
Houten vloeren en ook parket raden ze meestal af in combinatie met vloerverwarming. Hout reageert namelijk op warmte en kan flink uitzetten of krimpen. Daarbij heeft het een hoge R-waarde, waardoor je amper de warmte door de houten planken voelt komen. Wil je alsnog een houten vloer, ga dan voor een moderne lagetemperatuurverwarming in combinatie met Eiken of Merbau hout. Andere houtsoorten zijn vaak te gevoelig en dan heb je ofwel een kapotte kromgetrokken vloer, of het blijft koud in huis. Dan heb je dus nog niets aan je vloerverwarming.
Kurk
Ook een kurkvloer heeft een hoge isolatiewaarde, waardoor het veel warmte tegenhoudt vanaf de grond. Toch is ook kurk prima te combineren met vloerverwarming. Natuurlijk wel met een aantal aandachtspuntjes, zoals een gelijkmatige vloertemperatuur en niet te veel vermogen.
Tapijt
Tapijt? Ja, ook tapijt is mogelijk in combinatie met vloerverwarming. Een tapijt vloer is vaak al lekker zacht en warm, maar toch zou je hiervoor kunnen kiezen. Bijvoorbeeld omdat je geen radiatoren aan de muur wil hangen, of omdat je al vloerverwarming hebt liggen en graag tapijt wenst. Nu kan dat dus wanneer je kiest voor enkele dunnere tapijtsoorten. Laat je hierbij wel even goed informeren, want het zou zonde zijn als je net een te dikke vloer aanschaft.
Zoals je ziet heb je een ruime keuze in vloeren, die prima te combineren zijn met vloerverwarming. En dan heb ik nog niet eens alle vloeren besproken! Want natuursteen en marmoleum zijn ook erg geschikt. Welke vloer je ook neemt, luister goed naar het advies omtrent het aanzetten van de verwarming. Laat deze namelijk altijd langzaam oplopen. Anders dikke kans dat je vloer binnen een paar dagen al verwoest is door te snel te veel warmte. En dat willen we natuurlijk niet!
Twijfel jij nog of jouw droomvloer geschikt is? Je kan het natuurlijk altijd even navragen bij de specialist. Twijfelen over wel of geen vloerverwarming zou ik in elk geval niet doen. Zeg gewoon JA! Want oh, wat is het lekker om te hebben zeg! Stiekem wens ik dat we het toen ook in de woonkamer hebben laten leggen. Marja, dan hadden we beton moeten storten, laten infrezen en allerlei leidingen laten verleggen.. hmm.. misschien in ons volgende huis (over tig jaar :’) ).