Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

We hebben een nieuwe trap!

De laatste huis-update is alweer meer dan een maand geleden en in de tussentijd is er enorm veel gebeurd in huis. Zo hebben wij een nieuwe trap! Of eigenlijk hebben we onze oude trap helemaal gerenoveerd. Benieuwd hoe onze trap er eerst uit zag en nu is? Kijk dan snel verder, want ik heb voor en na foto’s voor jullie.

Toen we net het huis gekocht hadden, bladerde ik door enkele woonbladen en werd ik smoorverliefd op een plaatje met een licht houtentrap. Toen wist ik al dat als ik ooit de optie zou hebben, ik graag zo’n trap zou willen. En dat is gelukt en oh wat ben ik blij met onze nieuwe houten trap!

Zelf de Trap renoveren

Of je nu jouw trap gewoon wil opknappen of de trap wil omtoveren tot een nieuwe trap: de trap renoveren kan je ook makkelijk zelf. Je hebt hiervoor verschillende opties. Je kan de traptreden bijvoorbeeld opschuren en lakken in een andere kleur of van die overzettreden gebruiken. Beide kan je gemakkelijk zelf en het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een ritje naar de dichtstbijzijnde bouwmarkt.

Onze rode en enge trap

De trap in ons huidig paleisje was rood en steil. Ook hadden we zo’n rare gleuf aan de zijkant (voor als we de fiets naar boven wilde rollen??) en allemaal van die moeilijke hoekjes en gaten vol stof. Het ergste vond ik nog wel dat mijn kleine zusje het super eng vond om bij ons de trap op en af te gaan. Oh, en zij was niet de enige. Iedereen vond onze trap doodeng.

Een nieuwe trap of renoveren?

Dat moest dus anders, maar hoe? Een hele nieuwe trap zou een te grote onderneming en kostenplaatje worden, dus de keuze was snel gemaakt: we gingen de trap ombouwen. Zo wilden we de traptreden van muur tot muur maken en een houtlook geven. Ook wilde ik heel graag stootborden, zodat het meer een dichte, moderne trap zou worden.

Nieuwe traptreden

Aangezien onze traptreden niet doorliepen van muur tot muur en we dit wel graag wilden, waren beide van bovenstaande opties niet mogelijk. Het voordeel: we konden nu kiezen voor echte houten traptreden. Het nadeel: het kostte iets meer. De trap zelf bleef gewoon staan, maar de traptreden zouden we compleet vervangen. We kozen voor een lichte hardhout en bestelde bijpassende stootborden erbij via een Belgische leverancier. De traptreden werden geheel op maat gemaakt en later nog passend gezaagd. Zo hebben we toch een soort van nieuwe trap.

Al bij al was het renoveren van de trap in één dagje gepiept.

Eerst werden de oude traptreden eraf gehaald.
Daarna werden de nieuwe treden één voor één op maat gemaakt en bevestigd.
En de stootborden werden ertussen gemonteerd (met montagekit en een gleufje in de traptrede)
Tadaa! Een hele nieuwe trap 😀

Daarna was het aan mij en heb ik een week lang de trap geverfd met blanco trappenlak, geschuurd en weer geverfd. En zo nog een paar keer. Het was me een werkje, maar het resultaat is als een droom.

En mijn zusje durft nu gewoon zelf op en af de trap. Missie geslaagd!

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Deel:

4 reacties

 1. c
  28 november 2018

  Hi! Dat is inderdaad een hele verbetering! Zou je kunnen delen wie de leverancier en de kosten hiervan?

  Ik zou m’n schoonmoeder wel graag zo’n trap kado willen doen.

  • Grace
   6 januari 2019

   Wij hebben gewoon eiken hout gekocht en deze op maat gemaakt. De kosten weet ik even niet uit mijn hoofd. Zal het voor je opzoeken.

 2. Marie de Jonge
  7 mei 2020

  Bedankt voor het delen van jullie traprenovatie. Onze trap moet ook nodig opgeknapt worden en we zijn nu inspiratie aan het opdoen voor een nieuwe kleur en stijl. Hopelijk vinden we snel iemand die ons daarbij kan helpen!

 3. Vincent Rondwijk
  13 januari 2021

  Bedankt voor het delen van jullie traprenovatie. Erg mooi geworden en deze past goed bij de stijl van het huis. Wij willen ook graag renoveren en zijn aan het kijken naar ons budget. Wellicht wordt een deel door onze huisbaas overgenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights