Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Opstalverzekering: Wat is dat en hoe kies je de juiste?

Als je voor de eerste keer een huis koopt komt er veel op je af. De verhuizing moet geregeld worden, de hypotheker wil van alles van je weten en er zijn tal van verzekeringen die afgesloten of aangepast moeten worden. Als je voor het eerst in een koophuis gaat wonen dan heb je waarschijnlijk niet eerder met een opstalverzekering te maken gehad.

Een opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering genoemd, is een verzekering die schade aan je woonhuis vergoedt. Denk bijvoorbeeld aan brandschade, stormschade of waterschade door een gesprongen waterleiding. Deze opstalverzekering richt zich enkel op het woonhuis zelf, de inboedel is dus niet meeverzekerd!

Opstalverzekering en inboedelverzekering

Zoals gezegd vergoedt de opstalverzekering alleen schade aan het woonhuis zelf. Dit is dus de volledige buitenkant, maar ook de spullen en materialen die vastzitten aan het huis. Denk hierbij aan de inbouwkeuken, centrale verwarming en vloeren die ‘nagelvast’ zitten.

Lees ook: Lekkage? Vochtplek? Wat nu?!

Zwevende vloeren en losstaande apparatuur zoals bijvoorbeeld een losse vaatwasser of wasmachine vallen echter niet onder de opstalverzekering. Voor deze items en de rest van de spullen in de woning moet je een inboedelverzekering afsluiten.

Tip: Als je gaat verhuizen naar een koophuis dan is het verstandig om de opstalverzekering en de inboedelverzekering bij dezelfde verzekeringsmaatschappij af te sluiten. Op deze manier voorkom je dat verschillende verzekeraars met elkaar in discussie gaan over wie welke schade moet vergoeden.

Dekkingen bij opstalverzekering

Net als bij auto- en zorgverzekeringen kan je bij opstalverzekeringen kiezen uit verschillende dekkingen. Wat de beste opstalverzekering is verschilt per situatie. De meest voorkomende dekkingen zijn tegenwoordig: extra uitgebreid, allrisk woonhuisverzekering en de allriskverzekering. De extra uitgebreide opstalverzekering is in principe de basisverzekering. Deze opstalverzekering dekt alleen de schade die expliciet genoemd wordt in de polisvoorwaarden. De allriskverzekering aan de andere kant dekt vrijwel elk onheil, dus ook die pot verf die je per ongeluk op je splinternieuwe vloer hebt laten vallen!

Let goed op de polisvoorwaarden

Als je een opstalverzekering afsluit is het erg belangrijk om de polisvoorwaarden goed door te nemen. Worden saneringskosten bijvoorbeeld ook gedekt? Wat voor invloed heeft asbest op de voorwaarden? Valt de fundering van het huis ook onder de dekking en wat zijn de regels als je bijvoorbeeld zonnepanelen laat installeren? Al deze aspecten kunnen van groot belang zijn in het geval van schade. Neem de polisvoorwaarden dus goed door voordat je een opstalverzekering afsluit. Zo voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan en kan je straks zorgeloos genieten van je nieuwe woonhuis.

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights