Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Wasbare luiers: zo doe je dat!

Wasbare luiers zijn duurzamer, milieuvriendelijker en gelukkig steeds leuker. Veel nieuwe ouders lijken het echter een enorm gedoe. Want hoe werkt dat nu eigenlijk? Wat heb je nodig? Hoeveel extra was heb je? En stinkt dat niet ontzettend?

Ook ik had het goede voornemen om wasbare luiers te gebruiken zodra onze kleine geboren zou worden. De realiteit: ik gooi elke dag gewoon nog meerdere wegwerpluiers in de prullenbak. Slecht eigenlijk hé!

Dit komt mede doordat mij geadviseerd werd om de eerste week alsnog te kiezen voor wegwerpluiers, vanwege de meconium (de eerste ontlasting van je baby). Toen ons zoontje geboren was, bleek hij ook nog eens een enorm kleintje te zijn. Een wasbare luier pasten daardoor simpelweg nog niet. En na verloop van tijd zijn we het eigenlijk gewoon een beetje ‘vergeten’.

Toch blijf ik het goede voornemen houden. Ik vind dat er al genoeg afval en plastic is en wil graag duurzamer proberen te leven. De kleine gaat bijvoorbeeld sinds dit jaar naar de opvang, waar ze wasbare luiers gebruiken. Dit was een van de redenen dat wij voor dit kinderdagverblijf hebben gekozen.

Nu onze zoon steeds minder luiers nodig heeft, leek het mij daarom een goed moment om een nieuwe poging te wagen. Maar.. wat hoe en waar begin ik? Zo heb je aardig wat keuze als het gaat om wasbare luiers. Er zijn verschillende systemen, je hebt luiers met klittenband of drukkers, de inleggers zijn van diverse materialen gemaakt en dan zijn ze ook nog eens te verkrijgen in allerlei leuke printjes!

Wasbare luiers: welke kies ik?

Je hebt bijvoorbeeld een tweedelig systeem, waarbij je een wasbare luier met inlegger én een overbroekje gebruik. Of je kunt kiezen voor een eendelig systeem, met alleen een wasbare luier met inlegger. Dit systeem lijkt het meest op een wegwerpluier, maar is dan herbruikbaar. Wel absorbeert het wat minder dan het tweedelige systeem en daardoor minder geschikt voor flinke plassers. Ik geloof het echter wel met onze kleine en het tweedelige systeem leek mij ook teveel gedoe, aangezien onze zoon al niet meer stil wilt liggen om zijn broek aan te doen.

Voor mijn eerste stappen in het avontuur ‘wasbare luiers’ heb ik uiteindelijk gekozen voor een meegroeisysteem van HappyBear. Deze luier kan ik zo verstellen dat deze ook past als hij twee jaar is. Plus, ik had dezelfde soort luier al in huis als zwemluier. De drukknoopjes ben ik daardoor al gewend. Bij de wasbare pocketluiers zat verder twee inleggers. Een dikke van bamboe en een dunnere van katoen. Ik heb mij laten vertellen dat ik overdag enkel de bamboe inlegger kan gebruiken en ’s nachts de katoenen erbij kan leggen voor de extra plas. Overdag zou dat voor de meeste kindjes genoeg absorberen voor 3 uur.

Tip: Heb je geen idee welke wasbare luier jij het beste kunt kiezen? Dan raad ik je aan om een gesprek met een consulente aan te gaan. Zij weten heel veel te vertellen over alle soorten en maten herbruikbare luiers en kunnen goede tips geven.

Wat je nog meer nodig hebt

Naast wasbare luiers is het een must om ook luierinlegdoekjes te gebruiken. Deze velletjes zitten op een rol en leg je in de luier. Bij het verschonen kun je de vieze doekjes in het toilet gooien en ze vangen ook de poep op. Scheelt weer een hoop werk! Want de drollen spoel je gewoon doorspoelen.

Nog een handige aankoop zijn romperverlengers. Wasbare luiers zijn namelijk dikker dan wegwerpluiers. Dat betekent soms een grotere maat broek en een romper dat iets langer is. Als een romper namelijk strak om de luier knelt, kan de luier eerder lekken. Dit is trouwens ook het geval bij een wegwerpluier. En lekker zit het vast ook niet.

Hoe werken wasbare luiers?

Een wasbare luier trek je eigenlijk op eenzelfde manier aan als een wegwerpluier. Met een tweedelig systeem trek je echter twee ‘luiers’ aan en bij onze pocketluier plaats ik er eerst nog de inleggers in. Bij de HappyBear luier plaats je de inlegger via opening aan de bovenkant van de achterzijde. Mocht je meerdere inleggers gebruiken, dan plaats je de dikke bamboe inlegger onderop. De andere dunnere inlegger leg je dan bovenop en kun je eventueel dubbelvouwen. Dit kreeg ik ook als tip mee van mijn kinderdagverblijf, waar ze tevens wasbare luiers gebruiken. Het dubbelvouwen van de inlegger zorgt namelijk voor een betere absorptie op de plek waar de urine als eerst terecht komt. Bij een jongetje plaats je deze dus meer aan de voorkant en bij een meisje in het midden van de luier.

Vervolgens leg ik er nog een inlegdoekje in om de poep op te vangen en kan ik door middel van de drukknopen de luier op maat om zijn lichaam vastmaken. Het is belangrijk hierbij dat de wasbare luier goed aansluit om de heupen en middel en dat er nauwelijks of geen ruimte tussen zit.

Ook het uitdoen werkt op dezelfde manier als een wegwerpluier. Alleen dan gaat de luier niet de prullenbak in, maar in een luieremmer met een wasnetje. Zelf gooi ik ze echter direct naar beneden in de wasmachine. Ik draai namelijk toch genoeg wasjes op een dag en wilde nog niet investeren in een aparte luieremmer. Erg stinken vind ik de luiers trouwens niet. Al kan dat ook komen, omdat ik ze snel was.

Wassen en drogen

Het wordt aangeraden om de vieze luiers eerst voor te spelen voor het wassen. Nu heb ik een wasprogramma op 40 graden met voorspoelen, dus dat doe ik nu. Verder gooi ik er ook een beetje Vanish bij voor eventuele vlekken. Soms haal ik de inleggers er al uit, soms komen ze tijdens het wassen er vanzelf uit. Drogen is ‘het beste’ aan een waslijn, maar ik ben lui en gooi ze gewoon in de droger. Kan best toch..

Al bij al is mijn eerste ervaring met wasbare luiers zo slecht nog niet. Het is eigenlijk veel simpeler dan ik van tevoren had verwacht. Vooral het wassen valt mij alles mee. Al moet ik wel bekennen dat ons kindje overdag niet veel luiers nodig heeft. En als hij valt, valt hij momenteel lekker zacht op zijn dikke bamboe kontje.

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

tags:

Meer DIY inspiratie

Ontvang nog meer inspiratie rechtstreeks in je mailbox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.