Een PVC vloer wint de laatste jaren aan populariteit binnenshuis en dat is ook heel logisch. PVC vloeren bieden namelijk meerdere voordelen dat zorgt voor extra gemak. Maar wat is PVC eigenlijk? En wat zijn nu precies de voordelen?
Wat is PVC?
De afkorting PVC staat voor Polyvinylchloride en is een stabiele en flexibele kunststof. Deze kunststof werd per toeval ontdekt door een Franse natuurkundige in rond 1840 en is na de tweede wereldoorlog een van de meest gebruikte kunststoffen geworden. Zo wordt PVC bijvoorbeeld gebruikt in kunststof kozijnen, verpakkingen, speelgoed en zelfs textiel. Verder wordt PVC dus ook als basis gebruikt voor vloeren.
PVC vloeren
Een PVC vloer is dus eigenlijk een vloer gemaakt van een kunststof. Deze vloeren hebben meestal een slijtlaag van 0,3 tot 0,55 mm en een finish van Polyrethaan. Deze PU laag zorgt voor een extra beschermende laag, maakt de vloer onderhoudsvrij en geeft een fijne matte uitstraling.
Soorten PVC vloeren
Verder heb je keuze uit diverse soorten PVC vloeren: vinyl, verlijmbare PVC stroken of tegels, klik PVC, PVC laminaat en zelfklevende PVC. Voor de doe-het-zelver zijn eigenlijk de laatste drie soorten een optie, aangezien deze makkelijk zelf te leggen zijn. Klik PVC en PVC laminaat leg je daarbij hetzelfde als ‘gewoon’ laminaat. De zelfklevende PVC stroken plak je zelf op een egale vloer.
Voordelen van een PVC vloer
Twijfel jij nog aan een PVC of andere type vloer? Kijk dan altijd goed naar de voor- en nadelen van de diverse vloeren en maak op basis daarvan een keuze.
Mooie dessins
Vroeger dacht je bij een PVC vloer vooral aan de blauwe en groene vloeren in de gymzaal, maar tegenwoordig zijn de kunststof vloeren nauwelijks te onderscheiden van houten of tegelvloeren. De dessins zijn namelijk net echt, divers en super mooi.
Lekker warm
Iets wat ikzelf altijd een bonus vind is een warme en zachte vloer. Hierom hebben wij ook een kurkvloer in huis. PVC is nog zo’n comfortabele optie waarop je gewoon lekker op je blote voeten kunt rondlopen in huis. En als je het nog niet warm genoeg vindt, dan is PVC perfect geschikt in combinatie met vloerverwarming.
Zacht en stil
Daarbij is de vloer een stuk minder hard dan bijvoorbeeld laminaat of tegels. Ideaal als je bijvoorbeeld kinderen hebt, maar het zorgt ook voor een geluiddempend effect. Scheelt weer een stuk herrie en hard klinkende hakken op de vloer.
Duurzaam
Een enorm voordeel van PVC is dat de vloeren lang mee gaan zijn en onderhoudsarm zijn. De toplaag is namelijk mega sterk en kan prima tegen een stootje (of twee, drie). PVC vloeren zullen daarbij niet snel versplinteren, breken of barsten. Daarom zie je de vloeren ook oorspronkelijk in speelzalen, zorginstellingen en andere intensief gebruikte ruimtes. Is de vloer toch minder mooi geworden? Dan ga je er gewoon even met een cleaner overheen of vervang gewoon een strook met een nieuwe. Verder haal je enkel even met een stofzuiger en dweil over de vloer heen.
Ook in de badkamer
Ook erg fijn is dat een PVC vloer gewoon nat kan worden en dus ook geschikt is voor in de badkamer. Oké je moet er niet een heel zwembad van maken, maar de vloer kan prima tegen tijdelijke stoom, vocht en damp. Hiervoor is plak PVC wel een betere keuze dan klik PVC, aangezien een verlijmde vloer geen naden heeft waartussen water kan komen. Gebruik daarbij ook altijd een watervaste lijm.
Een PVC vloer kent – net als elke vloer – ook nadelen. Zo heb je echt een geëgaliseerde ondervloer nodig. Verder is een PVC vloer wat prijziger dan een laminaatvloer. Echter is een houten vloer weer duurder dan een PVC vloer. Een fijne optie is PVC kliklaminaat, wat een combinatie is tussen laminaat en PVC. Deze vloeren vallen qua kosten mee en bieden tevens alle voordelen van een PVC vloer.