Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Vinyl vloer leggen: zo doe je dat (écht) zelf!

Heb jij een mooie vinyl vloer gespot en wil je deze graag zelf leggen in huis? Lees dan snel verder. In deze blog geef ik namelijk mijn ervaringstips dat het leggen van zeil makkelijker maakt. Ook als je niet zo handig bent. 

Video tutorial

Play Video

Zo leg je zelf een Vinyl vloer

Kleine disclaimer vooraf: Ben je op zoek naar een gemakkelijk en snel te leggen vloer? In een kleine ruimte is het zeil simpel te leggen. Heb je echter een grote ruimte met veel hoekjes zoals ons? Dan zou ik zelf in de toekomst eerder kiezen voor laminaat, kurk of een andere vloer met kliksysteem. Want ook met deze tips is het zelf leggen van een vinyl vloer niet super makkelijk.

Benodigdheden

 • Zeil
 • Dubbelzijdige tape
 • Schaar
 • Haakmes
 • Stalen liniaal
 • Potlood
 • Vulmiddel / Kit

Zeil is vaak te koop op rol in een vast breedte (2 of 4 meter). Is je ruimte niet breder dan de breedte van het zeil, koop dan die vinyl vloer even lang als de totale lengte van je ruimte voor het mooiste resultaat.

Een vinyl vloer opmeten

 1. Meet de gehele lengte van je ruimte op. 
 2. Meet daarna de breedte van je ruimte op. Pak hierbij de breedste maat.
 3. Hou rekening met zo’n 10 cm snijverlies aan alle kanten.
 4. Vermenigvuldig het getal van stap 1 met het getal van stap 2 voor de benodigde vierkante meters.

Stap 1: Voorbereiding

Net als bij elke klus is een goede voorbereiding belangrijk. Zorg ervoor dat de vloer zo egaal mogelijk is en schoon. Kies eventueel voor een (extra) ondervloer en haal eventuele plinten van de muur. Plak vervolgens langs de randen en verdeeld over de vloer de dubbelzijdige tapijttape. 

! controleer voor het leggen van het zeil of de deur(en) straks zonder problemen nog open en dicht gaan. 

Stap 2: Rol het vinyl uit

Leg het vinyl in de ruimte en laat aan de randen genoeg (min 5 cm) omhoog krullen tegen de muur. Wacht een paar uur zodat het vinyl zich kan vormen en acclimatiseren

Stap 3: Knip het vinyl op maat

Ja je leest het goed: er staat ‘knip’. Rond de randen van de ruimte kan je de nieuwe vinyl vloer ook gemakkelijk op maat knippen. Dit kost wel iets meer tijd dan snijden, maar het is een stuk veiliger en er kan amper iets fout gaan. 

Bij meerdere banen is snijden wel aan te raden om alles mooi aan te laten sluiten. Durf je dit toch niet aan: knippen kan ook. Dit is minder strak, maar dat kun je altijd opvullen met opvulmiddel. 

Stap 4: Plak je vloer vast

Werk bij het plakken van je vloer van het midden richting de randen toe. Pak eventueel een behangspatel erbij om het vinyl telkes glad te strijken. 

Mijn tips bij een vinyl vloer

Naast de tip om te knippen in plaats van te snijden, heb ik nog meer tips verzameld om zelf een vinyl vloer te leggen:

 • De vloer moet voor het leggen echt brandschoon zijn voor het beste resultaat. Elk vuiltje, korreltje, etc ga je op den duur voelen door het zeil heen.
 • Werk je met meerdere delen, waardoor je dus naden krijgt? Probeer altijd die naden op een plek te krijgen waar amper tot nooit gelopen wordt. Zoals bijvoorbeeld onder een bank, kast of tafel.
 • Ga je het vinyl snijden? Draag dan altijd snijbestendige werkhandschoenen
 • Het voordeel van plakken versus lijmen is dat je direct op je vinyl vloer kan lopen na het leggen. 
 • Bij drempels kun je de vloer netjes afwerken met een profielstrip. 
 • Extra tip: Verschuif nooit zware meubels op de vloer, zeker niet aan de randen. Dan trek je namelijk je zeil los of nog erger; stuk.

In onze woonkamer + keuken hebben wij de vloer gerenoveerd met een vinyl vloer met betonlook van Leen Bakker: Vinyl Maya – in de kleur Smoke.

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Meer DIY inspiratie

Ontvang nog meer inspiratie rechtstreeks in je mailbox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.