Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Verschoonmand: handig of niet?

Elke stylish babykamer heeft er wel een: een verschoonmand! De met de handgemaakte baby changing baskets zijn mooi, trendy en een stijlvolle optie ten opzichte van het traditionele verschoonkussen.

Maar is een verschoonmand naast mooi ook handig? Want is een mandje niet lastig te verschonen? En groeit je kindje er niet snel uit? Oh, en wat als ze vies worden? Allemaal vragen die ik vaak te horen krijg. Daarom deel ik in deze blog graag mijn ervaringen met de verschoonmand.

Antwoord: ik vind van wel.

Vaak hoor ik de opmerking dat een verschoonmand maar onpraktisch is. Dit zou vooral komen doordat verschonen een behoorlijke vieze bedoening kan zijn. Een baby wilt tijdens het verschonen namelijk nog weleens poepen en plassen. Vooral spuit luiers tussen de gevlochten mand lijken veel moeders onhandig en onhygiënisch. Ik heb zelf echter nog nooit gedacht dat de mand onhandig was of vies. Onze verschoonmand is namelijk makkelijk schoon te maken en we hebben meerdere inleggers erbij, waar hij op ligt. Ook gooi ik er regelmatig nog een hydrofiele doel overheen als extra hoes.

En stiekem vind ik de mand zelfs handiger dan een kussen, dankzij de opstaande randen. Hij ligt naar mijn idee dan toch veiliger in zijn mandje dan op een verschoonkussen. En het lijkt mij ook fijner zitten: iets wat hij nu liever doet dan liggen.

Antwoord: Jazeker.

Of je nu een kussen of mand hebt liggen op de commode, baby’s maken er sowieso een troepje van. Aan jou de eer om het schoon te maken. Bij een verschoonkussen doe je dat waarschijnlijk door de hoes te vervangen en er een natte doek overheen te halen. Met een verschoonmand doe je eigenlijk precies hetzelfde: bij kleine ongelukjes verschoon je simpelweg de onderlegger of de hoes van het matrasje. Zit echt alles onder? Dan kun je de mand heel makkelijk schoonmaken met water, daar kan het zeegras en – in mijn geval – olifantgras heel goed tegen. Je kunt de manden zelfs schoonspuiten met de tuinslang of onderdompelen in bad.

Tip: Er bestaan ook verschoonmanden van katoen. Deze kun je gewoon wassen in de wasmachine. Makkelijk toch?

Antwoord: Nee hoor!

Veel moeders denken dat een verschoonmand snel te klein wordt. Zelf heb ik dit gevoel (nog) niet. Op het moment van schrijven is onze zoon 11 maanden en 76 cm lang. Onze verschoonmand is toevallig 76 cm lang, dus hij pas nog precies. In vergelijking: een verschoonkussen is gemiddeld 70 cm lang. Dus waar doe je nu werkelijk langer mee?

Ik moet bekennen dat hij al wel een poosje met zijn benen over de rand ligt, omdat ik hem zelf wat lager leg. Hij geeft daar niets om en ik ook niet. Zijn benen moeten toch omhoog, dus last van de rand heeft hij niet. Ook kan ik mij voorstellen dat hij over een paar maanden helemaal niet meer verschoont wilt worden op de commode. Ik denk niet dat dit anders zou zijn met een verschoonkussen.

Antwoord: Ja.

Eerlijk, in vergelijking met een verschoonkussen schrik je je rot bij het zien van de prijzen van een verschoonmand. Ik vond het echter het bedrag waard. Onze verschoonmand van Petit Filippe is misschien zelfs de duurste online, maar zijn handgemaakt door ambachtslieden in Ghana, Afrika van 100% natuurlijke materialen. Elke mand kost ze gewoon 3 tot 4 dagen om te weven. Ook andere verschoonmanden zijn fair trade en je steunt met je aankoop eerlijke handel.

Ik koos overigens voor deze verschoonmand omdat ze mooi robuust ogen. Perfect voor in de babykamer van een jongetje. De manden van Olli Ella zijn ook prachtig en wat goedkoper! De goedkoopste optie zijn de verschoonmanden van Bamboeloe.

Tip: Voor een low-budget verschoonmand kun je ook zelf aan de slag met een Moses mandje uit de tweedehands winkel. Knip jouw vondst op de juiste hoogte en je hebt je eigen DIY verschoonmand.

Antwoord: Niet met een inlegger of matrasje.

Een verschoonmand is uiteraard niet een dik zacht kussen, maar hard lijkt mij ook niet. Tenminste niet als je er een inlegger of matras inlegt. Ik heb de kleine in elk geval nog nooit horen klagen en hij heeft er de eerste maanden zelfs hele dagen in geslapen. Jep, wij gebruikten de mand gewoon als co-sleeper.

Mijn ervaring in het kort

Mijn ervaring na 11 maanden:

Ik ben na bijna een jaar tijd nog steeds blij dat ik een verschoonmand heb staan. In het begin verschoonden wij de baby in het mandje op bed en tegenwoordig altijd op de commode. Het worden gelukkig ook steeds minder luiers op een dag, dus dat scheelt. Ik vind de opstaande randen vooral fijn en dat ik de mand gemakkelijk verplaats. Ik leg deze ook geregeld op de grond in de badkamer om onze zoon daarin af te drogen en aan te kleden. En dat hij hierin de eerste weken kon slapen als een soort babynestje (maar dan veilig, omdat hij niet kon stikken in de randen) was heerlijk.

Update: mijn ervaring na 3 jaar!

Ondertussen zijn we dik 2 jaar verder nadat deze blog voor het eerst online ging. De oudste, waarvoor wij de verschoonmand gekocht hebben is alweer 3 jaar en we hebben er een dochter bij van 9 maanden. En jawel, ik ben nog steeds fan van onze mand. Ik vind het nog steeds een fijne koop en waar wij eerst nog vaak op bed verschonen, verschoon ik haar nu het meest op de commode in de mand. Dat is een stuk beter ook voor mijn rug en ze vind het heel gezellig op de commode. Wel moet ik bekennen dat we een tweede simpele verschoonkussen erbij hebben gekocht voor beneden. Met een rondrennende peuter wilde ik niet telkens naar boven lopen om de baby te verschonen. Ook een aanrader ook! Zo’n extra aankleedkussen beneden. 

Maar, als ik opnieuw zou moeten kiezen dan zou ik zo weer kiezen voor een verschoonmand. Zoon speelt namelijk ook nog graag in de mand en de poppen slapen er ook fijn in. Kortom, ik vind het een mooi product dat lang meegaat. 

Ik ben dus Team Mand en jij?

verschoonmand kopen

Ook team mand? En wil jij graag een verschoonmand kopen? Let dan even goed op de afmetingen en ga voor een XL variant. Deze hebben een buitenafmeting van 80 cm, waardoor deze even lang of langer zijn dan een standaard aankleedkussen. 

Kijk verder ook goed of er een matrasje bijzit of niet. Bij onze verschoonmand van Petit Felippe moest je er een apart bijkopen. Maar er zijn ook hele mooie manden inclusief dik matras te koop. Mijn tips vind je hieronder. 

De mooiste verschoonmandjes van katoen

De mooiste verschoonmandjes van zeegras

Stijlvolle alternatieven

Twijfel je nog of lijkt jou een verschoonkussen toch handiger? Dan kun je natuurlijk kiezen voor een simpel wit aankleedkussen met een mooie hoes erover. Maar weet dat tussen verschoonkussens ook een aantal stijlvolle exemplaren te vinden zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een aankleedkussen met patroon? Of de enorm stijlvolle Matty? En wist je dat er ook een verschoonkussen bestaat met integreerde weegschaal? Ideaal om te kijken of je baby genoeg aankomt die eerste periode. 

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights