Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Klussen & VerbouwenVerplaatsbare trap bevestigen: zo doe je dat!

Verplaatsbare trap bevestigen: zo doe je dat!

Een vide, bergzolder, kastenwand of hoge boekenkast: voor allemaal is het super handig om een verplaatsbare trap te hebben. Maar verplaatsbaar, hoeft niet te betekenen los. In deze blog leg ik je uit waarom het goed is om je trap te bevestigen en hoe je dat zelf doet!

Misschien weet je nog onze houten trap naar de bergzolder in ons eerste huis of heb je de chique videtrap gezien in ons nieuwe huis. Beide trappen moesten we kunnen verplaatsen om op te ruimen of elders bij te kunnen. 

Waarom een losse trap bevestigen?

Tegelijkertijd wilde ik wel de veiligheid van een vaste trap. Een losse trap, kan net als een simpele ladder verschuiven. Nu kun je er natuurlijk een soort anti-slip mat onderleggen, maar dat is niet iets wat ik wilde. Ik wilde echt stevigheid en de garantie dat de trap niet kan omvallen, zijwaarts of naar beneden kon bewegen. Dit is namelijk veel veiliger dan een losse trap tegen een muur, balk of kast aan. 

En nog een bonus, je beschadigt op deze manier geen wanden. 

Zo bevestig je een trap én is deze toch verplaatsbaar!

Maar hoe zet je dan een trap vast en is deze toch nog verplaatsbaar? Het antwoord: door de trap op te hangen aan een stang met haken! Je kan dan de trap gewoon aan de stang haken en je trap kan geen kant op terwijl je er op en af gaat. Ben je klaar op de zolder of heb je een boek uitgezocht uit je hoge kast? Dan haak je de trap simpelweg weer los en zet het als een ladder tegen de wand. Opgeruimd staat netjes!

Zelf een trap ophangen: stap-voor-stap

Zelf heb ik een prachtige zwarte trap van houtenladders.nl bevestigd in de slaapkamer. Het maakt echter niet uit wat voor ladder je hebt, onderstaand stappenplan is precies hetzelfde voor elke trap die je wil ophangen aan een stang doormiddel van haken.  

Video tutorial

Dit heb je nodig:

Tip: Wil je de trap op dezelfde plek neerzetten, maar dan rechtop? Bestel dan een extra setje haken.

  • Accuboormachine
  • Houtboor Ø6, of
  • Betonboor Ø8
  • Dopsleutel 13
  • Potlood
  • Waterpas

Stap-voor-stap uitleg

Stap 1 – Hou de bevestigingstang op de plek waar de trap straks moet komen. De stang kan je plaatsen op de muur of bijvoorbeeld bovenop een kast.

Tip: schroef indien nodig een houten balk eronder of erachter vast voor extra stevigheid. 

Stap 2 – Zorg ervoor dat de stang waterpas is en tegen de boorgaten af. 

Stap 3 – Boor de vier gaten op de juiste plek.

Stap 4 – Draai met de meegeleverde boten de stang stevig vast.

Stap 5 – Hang de haken aan de stang en plaats je trap hier tegenaan. Op deze manier kun je precies aftekenen waar de onderkant van de haak bevestigt moet worden.

Stap 6 – Bevestig de haken op de trap met de meegeleverde schroeven.

En dan kun je de trap ophangen en veilig je trap op en af gaan. 

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights