Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Tuinklusjes voor in de herfst

Met al die regen de laatste dagen lijkt het wel herfst! Tijdens de droge uurtjes is het echter nog heerlijk om buiten bezig te zijn. En er zijn ook nog genoeg tuinklusjes voor in de herfst, zoals snoeien, harken en zaaien.

Herfst in de tuin. De bladeren vallen van de bomen, veel planten worden bruin en je kunt dennenappels rapen voor een mooie herfstkrans. Daarnaast is er nog veel te doen in de tuin. Maar niet alle klusjes in de tuin zijn geschikt voor deze tijd van het jaar. Welke wel? Ik verzamelde enkele klussen die juist in de herfst moeten gebeuren.

(Ver)planten

Zijn jouw vaste planten flink gegroeid over de zomer, dan is dit een goed moment om te verpotten, te verstekken en te verplanten. Veel van de vaste tuinplanten zijn op deze manier goed te vermeerderen. In de herfst is de grond nog warm van de zomer en de planten hebben nu nog genoeg tijd om aan hun nieuwe plekje te wennen. En jij hebt direct extra gratis planten in je tuin!

Ook kun je in de herfst nog snel enkele nieuwe planten planten in de herfst. Het is nu bijvoorbeeld de ideale tijd om tweejarige te zaaien, zoals stokrozen. Ook bollen kunnen in de herfst geplant worden, zodat de bloembollen precies in de lente tot bloei komen.

Snoeien

De herfst is hét moment om voor de laatste keer de haag te snoeien. Pas wel op dat je niet te diep snoeit, want geknipte gaten groeien niet meer dicht en dan blijft het er kaal uitzien. Voor het zware snoeiwerk kun je een elektrische heggenschaar gebruiken. Struiken mogen overigens nu ook nog een keertje gesnoeid worden. Knip ze terug tot ongeveer driekwart van de grootte.

Gras maaien

In de herst blijft het nodig om het gras te maaien. Zolang het boven de 7 graden is, blijft gras namelijk groeien. Vaak is één keer in de week of één keer in de twee weken voldoende. Bij een Gardena grasmaaier kun je bovendien de maaier eenvoudig hoger afstellen, zodat je gazon wat reserves houdt voor de winter. Ook kan je gazon wat verwennerij gebruiken. Voeg wat najaarsbemesting toe met extra calcium en magnesium.

Onkruid verwijderen

Door onkruid juist te verwijderen in de herfst, kan het niet uitzaaien in de winter en daar heb je absoluut plezier van in de lente. Hop aan de slag dus! Voor het weghalen van onkruid op moeilijk bereikbare plekken zoals bermen, slootkanten of hellingopwaarts, biedt een bosmaaier uitkomst.

Bladeren harken

In de herfst zijn er genoeg tuinklusjes om te doen voordat de bladeren vallen. Als de bladeren echter gevallen zijn is het belangrijk om ze te verwijderen. Hark de herfstbladeren dus van je gazon en haal ze van de heg af. Als de bladeren blijven liggen, blokkeren ze namelijk de zon en houden frisse lucht tegen. Hierdoor krijg je droge, bruine vlekken op het gras en je haag kan gaan rotten.

Overigens kun je erg leuke dingen knutselen met de prachtig gekleurde bladeren. Dat wordt nog een creatief klusje voor mij deze herfst.

Groetjes

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer DIY inspiratie

Ontvang nog meer inspiratie rechtstreeks in je mailbox