Ontvang gratis mijn ebook vol DIY inspiratie voor Pasen.

Zelf het toilet verbouwen in 5 stappen

Posted on 3 min leestijd 1228 views

Het toilet was hier nodig aan vervanging toe. Het was klein, krap en de tegels waren niet echt mijn smaak (lees vierkant en geel).  Gelukkig heb je in een paar stappen het hele toilet gemakkelijk verbouwt of renoveert.

LEES OOK: BINNENKIJKEN IN ONS TOILET

Een tip voor iedereen die op huizenjacht is: ga ook eens zitten op het toilet! Zelf lette ik daar niet zo op. Gewoon deurtje open: “ah een toilet” en weer dicht. Maar dan krijg je de sleutel, ga je tijdens het klussen even naar het toilet en dan … blijkt de deur niet dicht te kunnen. Wat nu? Het toilet verbouwen natuurlijk!

Ons toilet was dus vooral klein door de diepte. Zittend op het toilet stonden je voeten immers over de drempel, waardoor je in hele rare houdingen moest wringen om die deur dicht te krijgen. Dat werd dus plassen met de deur open. Maar ondanks we hier met zijn tweeën wonen, ben ik erg fan van mijn privacy. Vooral op het toilet!

Dus je raadt het al: dat werd weer een muurtje slopen. Het toilet wilden wij namelijk in de eerste plaats dieper maken. Hiervoor hadden we twee opties: het deurkozijn verplaatsen en de hal korter maken of de achterwand verder naar achteren zetten. Het deurkozijn was bij ons niet echt goed te verplaatsen, vanwege een stenen muur erboven, en aangezien achter de toilet enkel losse trapruimte zat: gingen wij voor optie 2. 

Daarbij waren ook de tegels niet echt onze smaak. We wilden dus sowieso al wel andere tegeltjes en ook vinden wij een hangend toilet mooier. En als we dan toch bezig zijn, kunnen we net zo goed zelf het toilet verbouwen. 

Achterwand eruit

Stap-voor-stap zelf het toilet verbouwen

Als je zelf het toilet gaat verbouwen is het goed om te weten dat je in een kleine ruimte aan de slag gaat. Met z’n tweeën tegelijkertijd aan het werk gaat daardoor best lastig. Ook kan ik mij voorstellen dat je niet te lang zonder toilet wilt zitten – al helemaal niet als je maar één toilet hebt – mijn advies is dan ook om alle spullen en benodigdheden al in huis te hebben. Zo kun je direct aan de slag en is het vast en zeker in een (lang) weekend af. 

Hieronder de stappen die wij gemaakt hebben tijdens het verbouwen van het toilet en ook een paar handige klustips!

Stap 1: het oude toilet eruit!

Wil je fijn aan de slag kunnen in het toilet? Haal dan alles eruit! Je hoeft natuurlijk niet het toilet zelf te slopen en ook andere spullen, die je wilt herbruiken, kun je gewoon even elders zetten.

Stap 2: de leidingen nachecken

Nu alles eruit is, is het slim om even de leidingen te checken. Loopt alles nog goed door? Moet er iets vervangen worden? Bij ons moest de riolering verlegd worden, aangezien wij toilet verder naar achteren plaatsten.

Hier zie je mij een nieuwe afvoer graven.

Stap 3: het toilet opnieuw opbouwen

Het ligt er een beetje aan hoeveel jullie tijdens de eerste stap eruit gehaald hebben. Maar waarschijnlijk staan alle muren nog omhoog (in tegenstelling tot bij ons dus 😉 ). Wel is het handig om de gipsplaten te vervangen met die groene platen (speciaal voor dergelijke ruimtes). Indien je het staande toilet vervang met een hangend toilet, is het ook handig om dan alvast de ombouw te maken voor het waterreservoir. 

Klustip: Vergeet niet een extra versteviging te maken op de plek waar het toilet komt te hangen.

Nieuwe wanden erin

Stap 4: tegelen maar!

Nu is het tijd om te tegelen. Wij kozen voor dezelfde tegels als in de badkamer en op de vloer dezelfde tegels als in de gang. Na het tegelwerk in de badkamer, ging ik hier zelf aan de slag. 

Lees ook: zelf een wand tegelen in 7 stappen »

Opnieuw tegelen

Stap 5: het toilet ophangen

En dan rest nog de laatste stap: het ophangen van het toilet. Ook de wc-rolhouder en andere spulletjes kun je weer neerzetten en ophangen. Wij kozen er bijvoorbeeld voor om in plaats van plankjes bovenin een kastje van IKEA op te hangen voor alle wc-rollen en schoonmaakmiddelen. Nog een tof woonidee is het fotomozaïek!

Tadaa! Nu is heel je toilet verbouwt. 

LEES OOK: BINNENKIJKEN IN ONS TOILET

Groetjes
signature

Ontvang ook de nieuwsbrief, inclusief exclusieve DIY's en printables die je niet vind op de blog!

Voer je email adres in en ontvang de maandelijkse nieuwsbrief.

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Comment
  • Marie de Jonge
    27 februari 2020

    Ons toilet is ook aan een opknapbeurt toe en we willen deze zelf gaan verbouwen. Mijn man is aardig handig dus dit moet vast lukken! Op dit moment zijn we al bezig met het zoeken naar tegels en een mooie wasbak.

Previous
Magneetverf: werkt dat nu echt?
Zelf het toilet verbouwen in 5 stappen