Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Stap-voor-stap batikken: simpele DIY

Ben jij helemaal dol op die mooie batik versierde stoffen? Je kunt batikken ook gemakkelijk zelf en daarvoor hoef je echt niet aan de slag met was. Je kunt namelijk ook aan de slag kunt gaan met lijm. Benieuwd hoe dit precies werkt? Hieronder vind je de stap-voor-stap uitleg voor deze simpele DIY.

Batikken (Javaans voor veel puntjes) zag ik veel in Indonesië en ik vond dat echt een bijzondere manier om een stof te verven. Bij batik wordt de stof namelijk eerst gedeeltelijk met was beschilderd. Deze behandelde delen kunnen daardoor geen verf opnemen, waarna bij het verven een patroon ontstaat.

Dit proces kan meerdere keren herhaald worden om prachtige schilderijen te krijgen met diverse kleurlagen, welke verwerkt kunnen worden tot kleding en prachtig staan in het interieur als bijvoorbeeld een wandkleed of als meubelbekleding.

Batik met was is echter niet zo fijn om thuis mee te werken en al helemaal niet als je gaat batikken met kinderen. Die was moet je namelijk warm maken en als je dan wat morst is dat geen pretje.

Gelukkig is het ook mogelijk om lijm te gebruiken in plaats van was. Dat scheelt weer een paar brandplekken.

Wat heb je nodig?

 • een wit shirt, rok, tas of wat dan ook; zolang het maar lichte stof is
 • hobbylijm
 • karton of een hobbymatje
 • textielverf (ik gebruikte verf van Pallet, te koop bij de hobbywinkel)

Hoe maak je het?

 

 1. Zorg voor een ondergrond wat vies mag worden.

   

 2. Wil jij een shirt of dergelijks verven? Plaats dan een karton of hobbymat in het kledingstuk, zodat de lijm en verf niet doorsijpelt naar de achterkant.

   

 3. Maak met de lijm een tekening op de stof: deze lijnen blijven straks wit.

   

 4. Laat de lijm goed drogen! Laat het bijvoorbeeld een nachtje liggen.

   

 5. Als de lijm gedroogd is, kun je de rest gaan (in)kleuren met textielverf.

   

 6. Laat de verf ook weer goed drogen. Reken hier ook gerust weer een nacht droogtijd. Al ligt dit er natuurlijk ook aan hoeveel en hoe dik de textielverf is aangebracht.

   

 7. Voordat je het nu in het water gooit: eerst STRIJKEN. De meeste textielverf overleeft namelijk pas een wasje nadat het gefixeerd is, door het te strijken. Lees hiervoor zeker even de gebruiksaanwijzing op het potje verf.

   

 8. Spoel jouw creatie nu uit in warm water. En laat het een nachtje weken om de lijm er goed uit te krijgen. Hierna kun je het eventueel nog in de wasmachine stoppen.

   

 9. Tadaa! nu heb je je eigen batik geverfde stof (of shirt, jurk, rok of tas).

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark


Warning: array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given in /home/customer/www/gogracy.com/public_html/wp-content/plugins/cmsmasters-elementor-addon/modules/blog/widgets/base-blog/base-blog-customizable.php on line 1326

Ook leuk voor jou

DIY-kledinghangers-touw-kapstok

Warning: array_pop() expects parameter 1 to be array, null given in /home/customer/www/gogracy.com/public_html/wp-content/plugins/cmsmasters-elementor-addon/modules/template-pages/widgets/post-navigation.php on line 620

Warning: array_pop() expects parameter 1 to be array, null given in /home/customer/www/gogracy.com/public_html/wp-content/plugins/cmsmasters-elementor-addon/modules/template-pages/widgets/skins/post-comments-custom.php on line 347

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.