Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Warschau: Oud en nieuw

In Warschau kun je eigenlijk in twee verschillende werelden zijn: het oude en de nieuwe wereld. Het heeft dan ook een oud centrum dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat en een heel modern gedeelte met grote pleinen, parken en futuristische architectuur. In de nieuwe vlog neem ik je mee op tour door het oude en nieuwe gedeelte van Warschau. 

Dag twee in Warschau

Onze dag begon met het bestellen van een Uber en daarmee gingen we goedkoop op weg naar het oude historische centrum van Warschau (Stare Miasto). We werden afgezet het monument Mały Powstaniec (Kleine Opstandeling), vanwaar we liepen richting Plac Zamkowy (het Slotplein). Hier oriënteerde ik me onderaan de Zygmunt zuil en vol bewondering naar het Koninklijke Paleis staarde. Want wist je dat zowel de zuil als het kasteel helemaal verwoest erbij lagen na de Tweede Wereldoorlog?

Slotplein in Warschau met de bekende Zygmunt zuil en het Koninklijk Paleis

Vervolgens vervolgde we onze weg richting Rynek Starego Miasta (oude marktplein) achterlangs de Sint Jans Kathedraal langst het kleine pleintje Kanonia. Hier staat namelijk een super klein huisje en op het plein zelf vind je een kerkbel. Naar legende brengt het geluk als je drie keer eromheen loopt. Zeker het proberen waard!

Kanonia plein in Warschau

Daarna stonden we op het oude marktplein en zocht ik even de verkoeling op. (Het was zo’n 25 graden toen wij er waren) Het pleintje is echt een levendige plek met rondom allemaal gekleurde oude huizen dat mij deed denken aan een Efteling attractie. Een enorm schattige plek om even neer te strijken. Vanuit dit plein loop je via de Nowomieiska richting de Barbakan.

Bij het meerminnentje op Rynek Starego Miasta (oude marktplein) in Warschau

Als je dan nog verder rechtdoor loopt kom je in het nieuwe centrum van Warschau (Nowe Miasto). Hier vind je nog een pleintje en wat drink tentjes. Maar overdag heb je hier eigenlijk niet veel op een paar kerken na. Richting het water (via de straat Koscielna en het Madame Curie monument) vind je echter wel iets dat de moeite waard is: Wrocławska Fontanna. Dit multimedia fonteinenpark is zowel overdag, maar ook zeker ’s avonds mooi om te zien.

Wrocławska Fontanna oftewel de multimedia fontein in Warschau

Vanuit daar kun je ook oversteken en langs de rivier Wisla slenteren. Of neem één van de gratis pondjes naar een stadsstrandje naar de overkant. Wij hebben dit niet gedaan, omdat het toen net begon te regenen. Maar het zag er wel leuk uit vanaf de kade.

Rivier Wisla in Warschau

Terug bij ons startpunt op het Slotplein belanden we voor de lunch bij een Italiaans tentje genaamd Rucola (en dat terwijl ik helemaal geen fan ben hiervan 🙂 ). Hier nam ik een heerlijke bruschetta en mijn vader genoot van een pizza en natuurlijk huisgemaakte ice-tea.

 

We wandelden verder langs de Koninklijke route naar beneden op de kaart over de Krakowskie Pzredmiescie. Hier genoot ik nog even van een typisch Poolse cheesecake (Sernik).

Doe mij maar een Poolse Cheesecake Sernik

Toen waren mijn voeten aardig moe en besloten we de metro te nemen richting het moderne deel van Warschau met het Paleis van Cultuur en Wetenschap als letterlijke hoogtepunt. Dit cadeautje van Stalin heeft namelijk een uitkijkpunt over de hele stad. Overigens vond ik hier in het winkeltje de leukste kaartjes en magneten om mee te nemen als souvenir.

Het Paleis van Cultuur en de Wetenschap in Warschau

En toen was het etenstijd en streken we neer bij Aïoli. Een hip en trendy tentje met veel knoflook en een DJ. Hier heb ik wederom heerlijk gegeten en ook hier hadden ze een lekkere huisgemaakte limonade. Puur genieten!

 

Trouwens, ik heb nog een goede tip speciaal voor jullie! Je hoort en ziet de tip aan het einde van mijn vlog.

 

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights