Eigenlijk dacht ik dat het nooit ging gebeuren in dit huis, maar ik heb nu toch echt openslaande tuindeuren! Echt een droom die uitkomt. Heerlijk vind ik het om gewoon zo naar buiten te kunnen lopen en ook in de keuken het gevoel van buiten te hebben.
Een nieuwe aanbouw
Het begon eigenlijk allemaal met de oude keuken. Oorspronkelijk zat hier een klein deurtje in naar een soort padje dat leidde naar ons stadstuintje. Eigenlijk zonde. Want één: je kon de tuin niet zien en twee: met dat padje kon je eigenlijk niets. Na lang nadenken (want het kost nogal wat zo’n verbouwing) wilden we toch gaan kijken om de aanbouw verder uit te bouwen.
En als we dan toch bezig waren, wilde ik graag ook zo de tuin in kunnen lopen.
Geen schuifpui, maar tuindeuren
Nu hebben zowel mijn ouders als mijn zus een schuifpui in de keuken naar de tuin. Heerlijk natuurlijk! Want zoveel glas betekent ook veel licht. Plus, je verliest geen ruimte door het openslaan van de deuren. Want daar moet je natuurlijk ook rekening mee houden. Jammer genoeg was dit bij ons niet mogelijk. Dit kwam mede door de nieuwe keukenindeling, waardoor we maar twee meter over zouden hebben. Een schuifpui op maat was eventueel mogelijk, maar ik wilde liever echt het effect van grote openslaande tuindeuren.
Tuindeuren op maat
Dit was ook helemaal in lijn met mama’s idee voor de achtergevel. Kijk, die achtergevel is namelijk enorm tof ontworpen. We gebruiken hiervoor veel hout en glas, waardoor ons huis een extra knusse en moderne uitstraling krijgt. Eigenlijk iets totaal anders dan de voorgevel zelfs. En dus met lekkere grote tuindeuren. Even in vergelijking: een normale tuindeur is meestal zo’n 78 tot 93 cm breed. Die van ons zijn twee keer 100 cm. En als je die openzet is het echt genieten.

Kunststof of houten tuindeuren?
Nu is ons huisje een klein monumentje en dat betekent dat we voor ongeveer alles een vergunning nodig hebben. Zo ook voor de aanbouw. En daar had de gemeente ook zeker bepaalde eisen voor. Zo mochten we absoluut geen kunststof buitendeuren en kozijnen plaatsen. Best jammer, want deze zijn onderhoudsarm en ik ben nogal lui. Maar nee, het moesten houten deuren en kozijnen worden. En die moest ik dus ook netjes lakken met een buitenlak. Het voordeel; je kan ze lakken in elke gewenste kleur. Wij kozen voor een antraciete kleur voor contrast. Gelukkig konden de deuren besteld worden in een grijze grondverf, dat scheelde toch weer een paar lagen lak. Overigens moet je houten kozijnen en deuren om de zoveel jaar weer even opknappen. Dus mocht jij wel kunnen kiezen voor kunststof (en niet elk jaar een andere kleur erop willen lakken) dan zou ik dat zeker doen.

Volop licht!
Onze openslaande tuindeuren a.k.a. dubbele tuindeuren zijn eigenlijk volledig van glas. Hierdoor komt er enorm veel licht binnen en ook is het optisch gezien veel groter. Als je door het voorraam kijkt, kan je nu zelfs zo de tuin in kijken. Ons huis voelt daardoor heerlijk ruim en ook de tuin lijkt opeens twee keer zo groot. Ik kan amper wachten totdat het weer lekker weer is en ik de deuren wagenwijd open kan zetten.
Nu alleen de tuin nog opknappen 😉