Wat als je geen zolder hebt?

Posted on 2 min leestijd 1621 views

Dan maak je er toch gewoon één! Want waar laat je anders die kerstspullen in de zomer, die oude schoolspullen, kindertekeningen en al het andere wat we toch graag willen bewaren, maar nergens in huis een plekje voor hebben. Een opbergzolder is dan ook super handig om te hebben: ook in een klein huis!

Je kan er namelijk allerlei spullen kwijt en zooi kwijt, die anders te veel ruimte in huis inneemt. Daarbij zijn de spullen ook gelijk netjes opgeruimd, waardoor het huis ook opgeruimd blijft. Ook in een klein huisje is een opbergzolder trouwens mogelijk. En daarvoor hoef je echt geen hele nieuwe verdieping op je huis bouwen.

DIY – Zelf een opbergzolder maken

Maar wat als je niet al een (berg)zolder hebt? Dan maak je er toch gewoon één! Wij kozen ervoor op een zoldertje te maken boven op overloop. We hebben een soort vide gebouwd en dit is ons ‘zoldertje’ geworden. Dankzij het hoge schuine puntdak was dit ook prima mogelijk en kunnen we er zelfs gerust rechtop zitten. De meeste huizen hebben trouwens een schuin dak, dus de kans is groot dat ook jij een opbergzolder in huis kan maken! Klus je mee?

Het skelet van onze bergzolder

1 – De zolder opbouwen

Als eerste is het natuurlijk belangrijk om een goede basis te hebben: bouw dus een goed skelet/balkenlaag om de vloer straks op te leggen. Gebruik hiervoor dikke vurenbalken, en wees hier niet te zuinig mee. De vloerlaag moet jouw gewicht straks immer prima kunnen houden. Wij hebben de balkenlaag gebouwd boven de overloop, waardoor het ook gelijk de basis is als het plafond van deze ruimte.

2 – de zoldervloer leggen

Op de balkenlaag kan je nu de vloer leggen. Wij kozen voor simpel parket dat stevig genoeg is om het gewicht te dragen. Let wel op: gewoon vurenparket moet nog behandeld worden, ga daarom altijd daarna nog aan de slag met speciale lak voor parket.

3 – De zoldermuren

Bouw nu de muren omhoog. Bij ons hoefde maar twee muurtjes gebouwd te worden, aangezien de vloer hoog in de punt zit.

De opbergzolder met muren

4 – De zolder afmaken

De muren kan je daarna dicht maken met houtplaten, behang of net als ons met speciale panelen. Deze panelen zijn gemakkelijk in elkaar te klikken en kan ook aan het schuine plafond bevestigd worden. Ideaal! Vergeet ook niet de randjes en kozijnen netjes af te lakken.

5 – dozen naar boven sjouwen

En tadaa! Nu heb je gewoon een opbergzolder in je huis. Hup die dozen naar boven en lekker genieten van de extra ruimte. Wij maken er al goed gebruik van en het scheelt een hele boel troep beneden. 🙂 Joepie!

Groetjes
signature

Ontvang ook de nieuwsbrief, inclusief exclusieve DIY's en printables die je niet vind op de blog!

Voer je email adres in en ontvang de maandelijkse nieuwsbrief.

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.