Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Klussen & VerbouwenOeps! Deze 8 fouten maakt (bijna) iedereen tijdens het klussen

Oeps! Deze 8 fouten maakt (bijna) iedereen tijdens het klussen

Oeps foutje … Het overkomt ons allemaal wel eens, maar deze 8 fouten maakt (bijna) iedereen tijdens de verbouwing! Van verkeerde aansluitingen tot vergeten te schuren: deze klusfouten zorgen voor één grote puinhoop.  Daar kwam ik een beetje te laat achter, maar hopelijk leer jij van mijn fouten. Dus doe-het-zelvers, let goed op: hier volgt een waarschuwing!

1 – niet goed schuren voor het lakken

Dit is absoluut mijn meest gemaakte klusfout. Geen idee of ik gewoon vergeet om te schuren of dat ik gewoon niet kan schuren … hoe dan ook: het schiet niet op als je voor het lakken niet even schuurt. Deuren, meubels, trapleuningen, alles moet gewoon eerst geschuurd worden en lekker zacht aanvoelen voordat je gaat lakken. Doe je dit niet dan blijft het ruw en bobbelig aanvoelen. Ook tussen de lakbeurten door moet je er eerst even met een fijn schuurpapiertje overheen. Dit zorgt ervoor dat de verf beter pakt en tegelijkertijd verwijder je ook vuiltjes en druipers van de vorige lakbeurt. Mijn gouden tip voor het beste resultaat: altijd even schuren.

2 – de millimeters negeren

Even voor de duidelijkheid: 22,2 cm is ook echt 22,2 cm. Dus niet 22 cm en ook niet 22,3 cm. Tijdens een verbouwing telt ELKE millimeter mee, dus meet goed de precieze maat inclusief het cijfer na de komma. Want als je anders net als ons een kastje in elkaar zet, kan net die ene millimeter ervoor zorgen dat het kastje niet tussen de twee muren past. Dat is natuurlijk hartstikke zonde van al je harde werk. Dus pak die rolmaat en noteer de afmetingen tot de millimeter precies!

3 – verkeerd aansluiten van kabels/leidingen/etc.

Ga jij kabels/leidingen/riolering/of iets anders aanleggen. Let dan echt goed op bij het aansluiten van alles op elkaar. Jammer genoeg deden wij dat dus niet. Dus de koude waterslang zat aangesloten op de warme waterkraan en het warme water op een stang die helemaal nergens heen ging. En jawel, daar kwamen we pas echter toen de douchewand al helemaal betegeld was. Dat betekende dus weer heel de wand openbreken. Foutje bedankt.

 

 

4 – niet goed dichtgedraaid

Deze klusfout kan aan mijn kippenkracht liggen, maar het is zeker belangrijk om dingen goed dicht te draaien. Schroefje hier, dopje daar: alles moet stevig dichtgedraaid worden! Als je dit niet doet, kan je namelijk flink in de problemen komen. Een schroefje kan bijvoorbeeld los komen en dan zou er zo een plankje naar beneden kunnen vallen. Een radiatoraansluiting kan dan weer gaan druppen. En op een lekkage zit je natuurlijk ook niet te wachten. Zorg dus altijd dat je iemand met spierballen in de buurt hebt, zodat alles echt stevig dichtgedraaid wordt.

5 – te snel gaan schilderen

Is de stucadoor langsgeweest? Laat het dan echt goed drogen. Trouwens, laat het maar extra extra goed drogen. Want het is een ware ramp als je een muur ga schilderen en het stucwerk blijkt nog niet droog genoeg te zijn. Zelf hebben we zo’n 3 weken gewacht. Lang genoeg zou je denken en het stuc zag er wit en droog uit. Toch bleek dat nog niet lang genoeg te zijn geweest en rolden we het stuc er zo weer af met de verfrol. Auch.. dat deed even pijn zeg, want jeetje dat was echt zo lelijk 🙁 Ik kon er spontaan van gaan huilen. Wat een ramp fout is dit zeg. We hebben het nu opgelost door het zachtjes weer glad te schuren, maar toch. Dus mijn advies: ziet het stucwerk er al droog uit? Wacht dan nog een weekje. Gewoon voor de zekerheid.

 

6 – in de pad staan

De ene klusser moet in de keuken zijn, de andere klussen bij de trap en ik, ik sta in de pad. Het lijkt soms wel dat dat het enige is wat ik doe, maar ik krijg het toch telkens voor elkaar om net voor die ene wand te staan die geverfd moet worden, of voor het kastje waarin de montagekit ligt. Of zou ik gewoon een voorziend oog hebben? Hoe dan ook, handig is het niet. Dus voortaan zorg ik er maar voor dat ik ver weg ben. In de andere kamer ofzo. Totdat ze daar opeens moeten zijn 😀

7 – in de wilde weg gaan slopen

Ik snap het helemaal hoor, het is super verleidelijk om direct elke lelijke muur in de keuken eruit te slopen.  Maar een goed idee is het misschien niet. Want wie weet is het wel een steunwandje of kan je beter eerst even elders aan de slag. Aangezien je genoeg troep gaat krijgen tijdens de verbouwing en het allemaal ook eventjes kan duren (iets met levertijd), kun je het beste even de sloophamer neer te leggen. Ik bedoel maar, het is gewoon niet handig  om zowel de keuken als de badkamer eruit te slopen, als je eerst de slaapkamer ga aanpakken. Doe dus slechts een beetje bij beetje slopen. Op die manier hoef je niet te leven in één grote bouwval, zoals wij.

8 – geen plan hebben

Dan komen we ook bij deze grote klusfout: geen plan hebben. Ga je heel het huis verbouwen? Dan is het zeker handig om een soort van plan te maken als houvast. Bedenk wat je allemaal wil verbouwen, wanneer je iets gaat aanpakken en ook hoe. Denk ook zeker na over dingen als “waar komt de televisie?”, “waar komen de lichtpunten?”,  “wat willen we op de muur?” en nog veel meer. Door over alles nagedacht te hebben, kan je snel verder door met en tijdens het echte klussen. En dat is het beste plan natuurlijk!

Welke fout heb jij al gemaakt tijdens de verbouwing?

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark.

Hoi, ik ben Grace

Ook leuk

Volg mij

5 reacties

 1. Helma Smidt-Koevoets
  4 juli 2016

  Ik zeg maar zo: aldoende leert men!

  • graceschouteren
   9 juli 2016

   Dat is helemaal waar Helma!

 2. Natalie
  21 oktober 2019

  Je klustips slaan de spijker op de kop. Schilderen kan ik zelf nog net en schuren voor het schilderen is er door mijn vader ingehamerd. Wel heb ik als stelregel: wat ik niet zelf kan, besteed ik uit aan een professional. Ik heb namelijk slechte en dure ervaringen opgelopen vanwege het betrekken bij de verbouwing van een “handige oom”.

 3. Marie de Jonge
  11 februari 2020

  Ik merk dat ik zelf ook graag snel resultaat wil zien. In het verleden ben ik dan ook wat slordig geweest in mijn voorbereiding of afwerking. Met name tijdens het schuren of het afwerken van oneffenheden in muren. Werk nauwkeurig voor het beste resultaat!

 4. Marie de Jonge
  25 februari 2020

  Ik ben ook vaak te snel begonnen met mijn klussen zonder een goede voorbereiding. Zo kom je gemakkelijk een steiger of de juiste te kort. Een goede planning maken is dus echt een must! Ik heb veel geleerd van mijn eigen fouten gelukkig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights