Of je nu een nieuw huis hebt gekocht of gewoon zin hebt in een ander kleurtje op de muur: met deze handige tips verf jij een muur professioneel en streeploos!
Video tutorial
Stap 1: Haal alle spullen in huis
Zorg er voor dat je genoeg muurverf hebt voor de muur. Neem in de bouwmarkt ook gelijk een goede vachtroller mee, (eventueel ook nog een kleine roller), een blokkwast, een roerstok en een verfbak. Verder heb je nog afplaktape nodig (check even of je tape nodig hebt voor op behang of stuc) en wat afdekzeil of -plastic.
Tip: Je kunt in de bouwmarkt verschillende soorten rollers vinden, die elk een andere structuur op de muur kunnen aanbrengen. In principe geldt: hoe langer/wolliger de roller, hoe meer structuur de verf krijgt.
Stap 2: De muur voorbereiden
Plak de randen goed af met de tape en verwijder alle afdekplaatjes van de stopcontacten en lichtknoppen. Op de vloer leg je het afdekzeil of -plastic.
Kijk ook even of de muur beschadigen heeft. Gaatjes kun je nu eventueel stoppen en oneffenheden lichtjes wegschuren.
Verder is het belangrijk om de muur, die je gaat verven, stofvrij en vetvrij te maken. Eventueel kun je de muur ook nog behandelen met voorstrijk, maar dit ligt even geheel aan de ondergrond. Is de muur al een keer geverfd geweest? Dan is dit niet nodig.
Stap 3: Randen eerst
Nu begint het echte schilderwerk. Roer de muurverf enkele minuten goed door en pak daarna de kwast. Allereerst verf je nu met de kwast langs alle randen en rol je hier de verf uit met de (kleine) roller.
Tip: Voor hoeken en randen gebruik ik altijd een kleinere acrylkwast en mits voorhanden een kleine muurroller. Voor de grotere oppervlakten gebruik ik gewoon de blokkwast en verfroller.
Meer verf ideeën
Stap 4: Verf in vlakken
De muur verf je verder in vlakken, van boven naar beneden en van links naar rechts (andersom mag natuurlijk ook als je linkshandig bent). Zelf verf ik altijd eerst met de blokkwast een blok en rol vervolgens de verfroller erover heen in een soort W-vorm. Dat betekent dus dat ik schuin rol van boven naar beneden en van links naar rechts. Door te rollen wordt de verf verder uitgesmeerd en krijg je een fijne structuur zonder strepen van de kwast.
Let op! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen (zoals je in deze video kunt zien), maar zorg ervoor dat de vlakken elkaar goed overlappen. Mocht je dit niet doen, dan krijg je gegarandeerd een blokkig geverfde muur en dat is juist niet wat je wilt natuurlijk!
Stap 5: Tape eraf!
Klaar met de muur (of muren) verven? Haal dan ook direct al het tape er weer af. Ook al ben ik ook fan om afval te verminderen en geld te besparen, is tape niets iets om zuinig mee te zijn. Laat je de tape namelijk zitten na het verven, en is de muurverf alweer droog? Dan is de kans groot dat je ook een deel van je mooie muurverf meetrekt bij het verwijderen van de tape.
Ook spatten en gemorste verf kun je het gemakkelijkste verwijderen als je dit direct doet met een natte doek of spons. Handig voor als je – net als mij vaak – per ongeluk een stukje plint of kozijn hebt mee geverfd. Oeps.
Stap 6: Een tweede laag?
Als je hebt gekozen voor een goed dekkende muurverf is de kans groot dat een tweede laag niet nodig zal zijn. Voor de zekerheid kun je altijd nog de kwast en rollers even in aluminium folie wikkelen om later de muur nog een keer te verven.
Tip: Verf altijd de hele muur en niet bijvoorbeeld alleen een stukje dat je per ongeluk vergeten bent. Stop ook zeker niet na het verven van een halve muur, maar ga in 1 keer door. Anders kun je flink kleurverschil krijgen.
- Benieuwd naar nog meer verftips? Lees dan hier wat ik geleerd heb tijdens het verven.
- Benieuwd hoe je een buitenmuur verft? Hier vind je een handige uitleg over het verven van de buitenmuur.
- Naast muurverf kun je de muren ook verven met schoolbordverf. Lees hier meer erover.