Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Meer over beits

Beitsen doe je vooral buiten om hout te beschermen waar nog geen onderlaag op zit, bijvoorbeeld een schutting of tuinhuisje. Met een beits kan hout blijven ‘ademen’, waardoor het minder snel gaat rotten. Ook wordt het hout gevoed en goed verzorgd. Als extraatje blijf je met beits buiten de uitstraling van het hout zien. De nerf en noesten blijven gewoon zichtbaar, zelfs als je kiest voor een beits met een kleurtje.

Transparante beits of met een kleurtje

Er is doorzichtige en dekkende beits te koop. Bij doorzichtige of transparante beits blijf je de nerven van het hout goed zien en behoudt het zijn houtlook. Dekkende beits geeft het hout een andere kleur. Je kan hierbij kiezen uit diverse klassieke en trendy kleuren. Beitsen zijn op basis van terpentine en op waterbasis. Op een blik beits op waterbasis staat meestal ‘geen/zeer weinig oplosmiddel ‘. Op een blik beits op terpentinebasis staat ‘oplosmiddelarm’ of ‘oplosmiddelrijk’.

Beits voor binnen en buiten

Beits is vochtregulerend. Daarom is (buiten)beits een ander product dan lak. Lak voor buiten zorgt juist voor een afsluitende laag op het hout. Beits dringt goed door in de ondergrond van het materiaal. Het gebruiken van grondverf is daarom niet nodig bij beits. Het is wel belangrijk om de ondergrond van vooral naaldhout, dat hars bevat, goed te ontvetten. Sommige verf voor binnen is ook vochtregulerend en wordt daarom ook wel ‘binnen beits’ genoemd.

Water of terpentine

Zowel in beits op basis van terpentine als in beits op waterbasis zitten vluchtige organische stoffen. In beits op waterbasis zit veel minder van deze stoffen, maar er kunnen wel weer andere stoffen in zitten. Van deze andere stoffen, zoals van bepaalde conserveermiddelen, kan je bijvoorbeeld een allergische reactie krijgen. Over het algemeen is beits op waterbasis minder schadelijk voor de gezondheid en het milieu.

Gezondheid

Voorkom bij het beitsen contact met de huid. Beits bevat vaak stoffen die eczeem en allergische reacties kunnen veroorzaken. Werk zorgvuldig en mors geen beits, draag werkkleding en handschoenen. Lees zorgvuldig de gebruiksaanwijzing op het etiket. Probeer het inademen van stoffen te voorkomen. De vluchtige stoffen verdampen snel en ze zijn schadelijk voor de gezondheid. Ook buiten kun je veel oplosmiddel inademen als je bijvoorbeeld een groot oppervlak schildert of bij warm of windstil weer. Houd beits buiten het bereik van kinderen, omdat er schadelijke stoffen in zitten.

Er bestaan keurmerken op het gebied van duurzaamheid en milieu voor verf. Voorbeelden van keurmerken van beits zijn EU Ecolabel en Dubokeur.

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights