Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Klussen & VerbouwenLekkage? Vochtplek? Wat nu?!

Lekkage? Vochtplek? Wat nu?!

Heb jij een lekkage? Of zie je opeens een vochtplek in huis? Met onderstaand stappenplan los je de lekkage op en zie je straks niets meer van de schade.

Denk je alles wel gehad te hebben, blijken we lekkage in de slaapkamer te hebben. In de hoek zagen we opeens een gele vlek ontstaan.. duidelijk een vochtplek door een lek. En ook mijn schoenen (want lekkage zat boven de schoenenkast) waren vochtig en schimmelig. Zo niet leuk! Tijd voor een plan van aanpak.

Stappenplan bij lekkage

Stap 1 – Maak de plek vrij

Dat betekende dus alle schoenen eruit en kast eruit. Maar dat is toch echt de enige manier om a. goed te zien waar de lekkage zit en b. je kan er zo ook bij om het op te lossen.

Stap 2 – Vind het lek

Voordat je de lekkage helemaal kunt oplossen, moet je toch echt eerst het lek vinden. Of dat nu een druppelde radiator pijp is of een afgewaaide dakpan. En ja, soms betekent dat ook dat je iets moet breken, maar daar ga Ben je niet zeker van je lekopspoorkunsten, huur dan gewoon een pro in. Bij ons lag het trouwens aan een verschoven lap op ons platte dak.

Stap 3 – Fiks het lek

Draai die lekkende schroef even goed aan, leg die dakpan terug op zijn plek of laat die klusjesman het direct even oplossen. Hoe dan ook, zorg ervoor dat het lekken stopt. Daarna kun je pas de schade gaan fiksen.

Stap 4 – Laat de vochtplek goed drogen

Zet daarbij ook even je ramen open, zo ventileert het goed door. Oh, en voel voor de zekerheid ook even dat het niet weer nat wordt. Dan is namelijk het lek nog niet helemaal opgelost. Een goede check dus.

Stap 4 – Smeer de muur in

Is je muur ook gelig geworden van het lek? Smeer de muur dan even goed in met een speciale isolerende voorstrijk. Indien nodig eerst even het stucwerk een beetje opschuren met een lichte korrel.

Stap 5 – Verven

Daarna kun je de muur (en dus de oude vlek) oververven met een isolerende muurverf voor vochtige muren.

Het is belangrijk dat de voorstrijk en verf speciaal voor vochtige muren zijn, want ander komt de gele vlek er gewoon weer doorheen. En dat willen we nu juist niet natuurlijk. Tip: de verf wordt meestal gewoon vergoed door de inboedelverzekering. Zeker de moeite waard om even te checken.

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark.

Ook leuk voor jou

diy ombre muur kleurverloop handleiding-instructies-tips-blog-diy

Hoi, ik ben Grace

Ook leuk

Volg mij

2 reacties

  1. irene
    17 augustus 2020

    Goede tips in geval van lekkage! In ons vorige huis hadden we bij bepaalde wind last van lekkage in de huiskamer. En wij maar zoeken naar het lek. Uiteindelijk bleek dat bij die bepaalde wind de regen door de muur heen sloeg. Dat was een stuk moeilijker te verhelpen. Uiteindelijk zijn we verhuisd.

  2. Vincent Rondwijk
    14 juli 2021

    Meestal kan je de lekkage wel vinden, zeker wanneer er vochtplekken in hoeken ontstaan. Toch is het verstandig om een dakdekker in te schakelen om dit na te laten kijken. Wellicht zijn er nog meerdere delen aangetast die je zelf niet ziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights