Ontvang gratis mijn ebook vol DIY inspiratie voor Pasen.

Lekkage? Vochtplek? Wat nu?!

Posted on 2 min leestijd 749 views

Heb jij een lekkage? Of zie je opeens een vochtplek in huis? Met onderstaand stappenplan los je de lekkage op en zie je straks niets meer van de schade.

Denk je alles wel gehad te hebben, blijken we lekkage in de slaapkamer te hebben. In de hoek zagen we opeens een gele vlek ontstaan.. duidelijk een vochtplek door een lek. En ook mijn schoenen (want lekkage zat boven de schoenenkast) waren vochtig en schimmelig. Zo niet leuk! Tijd voor een plan van aanpak.

Stappenplan bij lekkage

Stap 1 – Maak de plek vrij

Dat betekende dus alle schoenen eruit en kast eruit. Maar dat is toch echt de enige manier om a. goed te zien waar de lekkage zit en b. je kan er zo ook bij om het op te lossen.

Stap 2 – Vind het lek

Voordat je de lekkage helemaal kunt oplossen, moet je toch echt eerst het lek vinden. Of dat nu een druppelde radiator pijp is of een afgewaaide dakpan. En ja, soms betekent dat ook dat je iets moet breken, maar daar ga Ben je niet zeker van je lekopspoorkunsten, huur dan gewoon een pro in. Bij ons lag het trouwens aan een verschoven lap op ons platte dak.

Stap 3 – Fiks het lek

Draai die lekkende schroef even goed aan, leg die dakpan terug op zijn plek of laat die klusjesman het direct even oplossen. Hoe dan ook, zorg ervoor dat het lekken stopt. Daarna kun je pas de schade gaan fiksen.

Stap 4 – Laat de vochtplek goed drogen

Zet daarbij ook even je ramen open, zo ventileert het goed door. Oh, en voel voor de zekerheid ook even dat het niet weer nat wordt. Dan is namelijk het lek nog niet helemaal opgelost. Een goede check dus.

Stap 4 – Smeer de muur in

Is je muur ook gelig geworden van het lek? Smeer de muur dan even goed in met een speciale isolerende voorstrijk. Indien nodig eerst even het stucwerk een beetje opschuren met een lichte korrel.

Stap 5 – Verven

Daarna kun je de muur (en dus de oude vlek) oververven met een isolerende muurverf voor vochtige muren.

Het is belangrijk dat de voorstrijk en verf speciaal voor vochtige muren zijn, want ander komt de gele vlek er gewoon weer doorheen. En dat willen we nu juist niet natuurlijk. Tip: de verf wordt meestal gewoon vergoed door de inboedelverzekering. Zeker de moeite waard om even te checken.

Groetjes
signature

Ontvang ook de nieuwsbrief, inclusief exclusieve DIY's en printables die je niet vind op de blog!

Voer je email adres in en ontvang de maandelijkse nieuwsbrief.

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.

Previous
DIY een stylish krabpaal
Lekkage? Vochtplek? Wat nu?!