Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Klussen & VerbouwenLaminaat leggen: zo doe je dat zelf!

Laminaat leggen: zo doe je dat zelf!

Wisten jullie dat laminaat leggen mijn favoriete klusje is? Ik vind het dan ook altijd jammer om te horen dat iemand daarvoor een (dure) klusjesman heb laten komen. Het is zo simpel! Iedereen kan dat gemakkelijk zelf.

Als we spreken over laminaat, dan bedoelen wij eigenlijk altijd kliklaminaat. Dit zijn vloerdelen die je als het ware in elkaar klikt. Super makkelijk!

Toch blijken veel van mijn vrienden niet te weten hoe ze laminaat leggen. Zonde natuurlijk, want dit is zeker een klus waarop je kunt besparen. Een verbouwing of verhuizing is al duur genoeg, dus doe het gewoon lekker zelf!

Met onderstaand stappenplan leg ik uit hoe jij zelf laminaat legt.

 

Zelf laminaat leggen

Nodig:

 • rolmaat
 • potlood
 • spietjes
 • hielijzer
 • hamer
 • decoupeerzaag
 • en natuurlijk een vloer
 • (eventueel een ondervloer)

Hoelang duurt deze klus?

De hoeveelheid tijd dat het kost om het laminaat te leggen, ligt een beetje aan de grootte van de ruimte. Hier hebben wij over de woonkamer een half dagje gedaan en de slaapkamer duurde slechts een paar uurtjes.

Stap-voor-stap laminaat leggen

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeg ik altijd. Bedenk bijvoorbeeld alvast of je het laminaat in de lengte of breedte gaat leggen. Beide is prima, maar het geeft optisch wel een ander gezicht.

Voordat je begint met het leggen van het laminaat is het bovendien handig om de pakken laminaat een paar dagen van te voren alvast in de ruimte te leggen, zodat het kan acclimatiseren.

Op de dag zelf is het belangrijk om de ruimte helemaal leeg en schoon te maken. Zorg er ook voor dat er geen oneffenheden en ander vuil op de grond ligt. Als je dit laat liggen, kan je dit namelijk door de vloer heen voelen.

Klaar? Dan is het tijd om het laminaat te leggen.

 1. Ondervloer

  We beginnen met de ondervloer. Laminaat is vaak wat gehorig (vooral voor de onderburen) en een dempende ondervloer is vaak zelfs verplicht in flats. Een ondervloer houdt daarbij vocht tegen en zorgt voor extra isolatie, dus alleen maar prettig! Vaak rol je een ondervloer gewoon uit of leg je als puzzel neer.

 2. Laminaat hutselen

  Het kan weleens voorkomen dat verschillende pakken laminaat een beetje verschillen in kleur, of juist telkens hetzelfde soort patroon hebben. Om het kleurverschil minimaal te houden en een natuurlijk verloop te krijgen, is het slim om het laminaat door elkaar te hutselen.

 3. De eerste plank leggen

  Nu komt het erop aan; je legt de eerste plank neer. Leg deze tegen de muur en de hoek aan – waar je wilt beginnen – met een spietje ertussen. Dat spietje zorgt ervoor dat je genoeg ruimte overhoudt en de vloer later niet gaat bol trekken als het laminaat iets uitzet.

 4. Klikken!

  Nu de eerste plank ligt, klik je daarna de volgende plank er zo in. Je werkt hierbij eigenlijk altijd in de lengte. Dus de korte kanten klik je aan elkaar. Krijg je deze er niet helemaal ingeklikt en blijft er nog een kiertje tussen? Dan tik je dit gemakkelijk aan met een hamer en een klein stukje afvallaminaat als aanslagblokje. Tik NOOIT met je hamer direct tegen het laminaat, want dan krijg je beschadigingen.

 5. Op maat zagen

  Bij het leggen van het laminaat zul je niet altijd precies uitkomen en zal je dus de laatste plank in de rij op maat moeten zagen.

  Tip: Om de plank af te tekenen, leg je deze omgedraaid (dus in gespiegelde richting) op de plek waar de plank moet komen. Hou hierbij ongeveer een halve centimeter afstand van de muur en zet een streepje met het potlood.

 6. De volgende rij leggen

  De volgende rij begin je met het rest-stuk van de vorige rij, dat is het deel wat je overhoudt van het op maat zagen van de laatste plank. Deze kantel je in de eerste plank van de vorige rij en klik je er zo in de lengte in. Stap 3 t/m 6 herhaal je tot je bij de laatste rij bent aangekomen.

 7. De laatste rij laminaat

  Nu kan het even lastig worden, de kans is namelijk groot dat je nu het laminaat ook in de lengte moet zagen. Maar als je goed afteken en rekening houdt met een halve centimeter ruimte, komt dit helemaal goed! Let er wel even op dat de groefzijde aan de goede kant zit. Dit ging hier weleens mis.

  Tip: Vasttikken van deze laatste rij gaat een erg gemakkelijk met een hielijzer.

 8. Hoeken en leidingen

  Heb je te maken met hoeken, leidingen of andere obstakels? Teken deze goed af op de vloerplanken en zaag de hoekjes er uit. Met een decoupeerzaag gaat dit best netjes, zelfs de ronde hoeken.

 9. Afwerken met plinten

  De laminaatvloer ligt nu! Tijd voor een nette afwerking. Haal alle spietjes weg en plak plinten langs de randen op de vloer – deze kun je vaak kopen in dezelfde kleur en houtsoort als je laminaat – of bevestig plinten tegen de muur aan.

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark.

Ook leuk voor jou

vinyl-vloer-zelf-leggen-diy-uitleg-tutorial-gogracy-4

Hoi, ik ben Grace

Ook leuk

Volg mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights