Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Klussen & VerbouwenGereedschap 101: Zaagtafel

Gereedschap 101: Zaagtafel

Een zaag zullen de meeste klusklunsen wel hebben (of op zijn minst kennen). Een zaagtafel is echter iets wat je vaak alleen tegenkomt in de schuur van de gevorderde doe-het-zelver. Handig is dit gereedschap echter zeker, want hiermee zaag jij kaarsrecht.

Nu kost een zaagtafel of zaagbank beduidend meer dan een handzaag. Als je echter veel laminaat, planken of ander soort houtdelen gaat zagen, kan het heel handig zijn. Zelf zaag ik namelijk echt niet super recht met een handzaag of decoupeerzaag.

Met een zaagtafel kun je gelukkig snel, veilig en kaarsrecht zagen. Dit komt doordat de cirkelzaag een parallelgeleider heeft, net als een invalzaag of liniaalzaag. Verder kun je dankzij de verstekgeleider ook simpel en precies verstek zagen. En als het een kantelbaar zaagblad heeft, kun je zelfs gemakkelijk in een bepaalde hoek zagen.

Klussen voor de zaagtafel

Met een zaagtafel kun je dus kaarsrecht en nauwkeurig verstek zagen. Dit is natuurlijk ideaal voor verschillende klussen, zoals bijvoorbeeld het leggen van laminaat. Andere voorbeelden zijn:

Afkortzaag

Zelf heb ik trouwens geen zaagtafel, maar tussen mijn Dewalt gereedschap zit wel een afkortzaag. Deze elektrische zaag vind ik echt mega handig bij bovenstaande klusjes. Het enige nadeel is wel dat deze niet voor zeer brede planken geschikt is en ik ermee op de grond werk. Een zaagtafel is juist op werkhoogte en ook geschikt voor brede of langere stukken houtbewerking.

DeWalt afkortzaag zaagtafel
Dewalt elektrische afkortzaag

Verder gebruik ik vooral de decoupeerzaag voor ronde zaagsnedes, want dat is iets wat je dus niet kunt met de zaagtafel of afkortzaag. Mijn vriend pakt weer vaker de handzaag. Maar als ik eerlijk ben, vind ik dat echt een rotding. Je moet dan kracht zetten en echt ‘zagen’. Nee, geef mij maar een elektrische zaag. Gaat met mijn – gemis aan – spierballen een stuk sneller.

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark.

Ook leuk voor jou

lang-recht-zagen-decoupeerzaag-truc-gogracy-2

Hoi, ik ben Grace

Ook leuk

Volg mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights