Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Klussen & VerbouwenHow to: zelf kabels trekken en aanleggen

How to: zelf kabels trekken en aanleggen

Je kunt een elektricien inschakelen voor het trekken van elektrische kabels en bedrading. Maar als je een doe-het-zelver bent, dan kun je er ook voor kiezen om zelf een kabelgoot aan te leggen. Een kabelgoot aanleggen is wel makkelijker dan je misschien denkt, als je maar de juiste stappen doorloopt. Hieronder vind je een handig stappenplan om zelf op een veilige en praktische manier kabels te leren leggen.

Is er al een kabelgoot aangelegd?

Mocht je netwerkkabels en/of elektrische kabels willen gaan leggen, dan is het belangrijk om na te gaan of er al kabelgoten in het pand liggen. In vrijwel alle nieuwbouwwoningen ligt er in de meterkast al een kabelgoot, vaak in de vorm van een kunststof of stalen buis, die je kunt gebruiken voor het wegwerken van elektriciteitsdraden en elektriciteitskabels. Als dit het geval is, bespaar je een hoop tijd. Je hoeft dan geen gaten te boren en een kabelgoot te bevestigen. Je moet de kabel(s) nog wel door de kabelgoot trekken. Check daarom eerst of er nog een oud draad in de behuizing zit. Als die er zit, pak het dan slim aan. Bevestig de nieuwe draad aan de oude draad, en trek de oude draad uit de goot. Zo ben je meteen van de oude elektriciteitskabel af, en zit de nieuwe direct op de juiste plek.

how to uitleg om kabels te trekken

Wat heb je nodig om zelf een kabelgoot aan te leggen?

Wat heb je nodig om een kabelgoot te bevestigen aan de muur? Als handige doe-het-zelver beschik je vast al over het nodige gereedschap:

  • Kabelgoot
  • Spijkers
  • Hamer
  • Stanleymes
  • Knijptang
  • Zaag
  • Potlood

Hoe bevestig je een kabelgoot?

Om draden weg te werken, kun je een kabelgoot gebruiken. Je bepaalt de breedte van de kabelgoot aan de hand van de hoeveelheid kabels. De meeste kabelgoten hebben een plakstrip aan de achterkant. Op deze manier kan de kabelgoot direct worden bevestigd. De kabelgoot wordt vaak vlak boven de plint geplaatst. Om een kabelgoot op maat te maken, kan je er gemakkelijk een stuk van afzagen. Hiervoor moet je de juiste maten opmeten. Teken deze af met een potlood en zaag het stuk af. De gezaagde kant van de kabelgoot is vaak erg ruw. Voor een mooier resultaat, schaaf je er voorzichtig langs met een stanleymes. Bevestig de kabelgoot aan de muur en haal de afdekhoes eraf. Stop vervolgens de kabels erin. Als je de hoes er weer opzet, zijn de kabels netjes weggewerkt.

Succes!

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark.

tags:

Hoi, ik ben Grace

Ook leuk

Volg mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights