Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Eten en slaapjes: ons schema bij 18 maanden

Onze zoon is ondertussen alweer 1,5 jaar oud en een echte dreumes. Al lijkt hij soms net een peuter met zijn driftbuien. Als hij zijn zin niet krijgt, gaat hij op de grond liggen huilen. Oh, en we hebben ook een paar vreselijke weken achter de rug dankzij de 18-maanden-slaapregressie. Gelukkig hebben we ook veel lol samen en eet hij goed. Maar hoe ziet onze dag er eigenlijk uit? Wat is ons ritme nu met 18 maanden? Slaapt onze dreumes een beetje en wat eet hij zoal op een dag?

Omdat ik zelf ook altijd benieuwd ben of ons ritme, eten en slaapjes ongeveer ‘normaal’ is, deel ik in deze blog het voedingsschema en slaapritme van onze dreumes van 18 maanden.

Ons ritme met 18 maanden

Om 8 uur ’s ochtends wordt onze dreumes meestal wakker tussen ons in. Soms is dat wat eerder en soms ook wat later (hemels!). Hij hoeft nu natuurlijk niet naar de opvang, dus ik zie ook geen reden om hem eerder uit bed te halen.

We beginnen de dag met een schone luier, aankleden en dan gezellig naar beneden voor een boterham. Voor 9 uur zit er altijd wel 1 boterham in met pindakaas of nutella. Daarna krijgt hij op de bank nog een flesje melk. Gewone melk, geitenmelk of karnemelk moet hij allemaal niet hebben. Dus ik maak nog een fles opvolgmelk van 150 ml.

In het weekend geef ik hem vaak in bed een flesje melk van 150 ml en later pas zijn boterham. Zo is zijn maag al gevuld, maar kunnen we in bed blijven en knuffelen.

Om 10 uur is het standaard fruittijd! Hij eet dan een banaan in stukjes, een schaaltje gehalveerde druifjes of 2 gekookte appeltjes (met een liga koek erdoor). Soms krijgt hij een peer of iets anders, maar deze fruitsoorten vind ik het handigst en eet hij graag. Momenteel is een appel favoriet, want dat kan hij goed zeggen. Hij roept dus heel de dag door APPEL!

Dan is het speeltijd! Meestal pakken we zijn tekenbord erbij of een puzzel. Ook boekjes vindt hij geweldig. Hij kan zich de ene dag beter vermaken dan de andere dag. Sommige dagen doen we samen stofzuigen of de was sorteren. Dat vindt hij ook heel leuk. Tussendoor drinkt hij water en proosten we samen.

De lunch is hier om 12 uur. Vaak maak ik eerst voor hem 1 boterham met smeerkaas, fruit of (sinds vandaag begonnen) boterhamworst. In de weekenden of op mamadagen vind ik het leuk om lekker knakworstjes warm te maken of een pannenkoek te bakken voor hem. Dan hoeft hij zijn brood niet meer hoor. Smullen!

Tijdens de lunch mag onze dreumes televisie kijken. Vaak zetten wij Ketnet op, omdat ik die programma’s net wat leuker (en beter geschikt voor zijn leeftijd) vind. Hij vindt TikTak en Bumba helemaal geweldig. En bij Ridder Muis doet hij de draak na. Zo schattig!

Na Bumba gaat onze dreumes rond 1 uur naar bed voor zijn middagslaapje. Ik maak dan een pyjamapapje warm en dan gaan we samen naar boven. Vaak kan hij niet wachten om in het grote bed te kruipen en klimt hij zelf in rap tempo de trap op. Soms is hij lui en wil hij dat ik hem naar boven draag. In bed drinkt hij dan lekker zijn fles en valt daarna naast mij (of oma) in slaap.

Rond 3 uur wordt hij weer wakker van zijn middagdutje. Al zijn er weleens dagen bij dat hij pas om 4 uur uit bed kruipt. Meestal spelen we dan nog gezellig boven. Andere dagen gaan we na zijn middagdutje lekker naar buiten of ergens heen.

Na zijn middagdutje – zeg maar tussen half 4 en 4 – krijgt hij nog wat lekkers te eten. Soms is dit yoghurt, soms fruit en soms chipjes. Ik probeer hierin af te wisselen. Ook krijgt hij een pakje sap te drinken. Dat vind hij super lekker!

Om 5 uur is het etenstijd. Al is dit ook weleens half 6 als mijn vriend wat later thuis is. Onze zoon wil niet met de pot mee-eten, dus hij krijgt dan een potje van 250 gram. Die potjes waar 15 of 18 maanden op staan. Pasta, lasagne en bruine bonen gaan er altijd goed in. Aardappels, potjes met ei en broccoli minder goed. Sowieso lust onze dreumes geen ei. Maar, hij eet dus een potje en daarna of tijdens kook ik ons eigen avondeten.

6 uur gaan wij zelf aan tafel en ook dan zit onze zoon erbij. Ik geef hem dan vaak een ‘monkeyplatter’ met diverse dingen, zoals stukjes komkommer, paprika, vlees, aardappels, groenten, etc. Eigenlijk een beetje afgestemd op wat wij op ons bord hebben. Meestal beland hiervan alles op de grond, maar hij steekt het vaak wel eerst in zijn mond haha. Erwtjes, frikandellen en frietjes lust hij dan weer graag. Maar dat geef ik hem (uiteraard) niet elke dag.

Rond 7 uur zijn we opgeruimd en rent hij al een tijdje rond door de kamer. Ook wordt de glijbaan op dit moment druk gebruikt. Soms geven we nu nog een toetje. Hij is daar alleen geen groot fan van, dus vaak ook niet.

Het avondritueel beginnen wij om half 8. We gaan dan naar boven (of een van ons) en is het tijd om te badderen! Of om te douchen! Beide vindt hij super en zodra de kraan open gaat loopt/klimt hij er al in. We moeten dus altijd snel zijn om zijn kleding uit te trekken.

Om 8 uur is hij weer afgedroogd, heeft hij zijn tanden gepoetst (nadat wij het eerst goed hebben gedaan natuurlijk) en zijn pyjama aan. Tijd voor een verhaaltje! Het liefste leest hij wel 20 verhaaltjes als het niet meer is. Meestal houden we het bij 2 of 3 boekjes en dan gaat het licht uit.

Bedtijd is hier rond kwart over 8/half 9. Na de boekjes krijgt hij nog een pyjamapapje en deze drinkt hij in het donker op. Vaak zingen we daarna nog een liedje (In de manenschijn is favoriet) en dan is de dag voorbij. Of tenminste dat is de bedoeling. Vaak blijft hij wakker liggen en begint het spelletje ‘hoe ver kan ik gaan’. Hoe vermoeiend het ook is, we halen hem er dan niet meer uit en ook het licht gaat niet meer aan. Vaak gaat hij dan een beetje kletsen en zingen of met zijn popje spelen. Rond half 10/10 uur houdt hij het gelukkig nooit meer vol en ligt hij eindelijk te ronken. Tot een uurtje of 1 ’s nachts. Dan kruipt hij naar ons toe en dan slapen we gezellig met zijn drietjes in het grote bed verder.

Ons dagschema

Dus, hoe ziet onze dagindeling er vaak uit?

08:00 – Rond deze tijd wordt onze zoon wakker en is het tijd voor zijn ontbijt: 1 boterham met een fles opvolgmelk.
10:00 – Tijd voor fruit. Dit is vaak een hele banaan in stukjes of een prakje met twee appels met koek.
11:00 – Tijd voor een spelletje of activiteit.
12:00 – Lunchtijd. Ook hier 1 boterham met wat lekkers erop.
13:00 – Dutje met een pyjamapapje.
15:00 – Weer wakker
16:00 – Iets lekkers te snaaien en een beker sap.
17:00 – Potje eten
18:00 – Nog wat mee-eten met het avondeten en soms nog een toetje.
19:30 – Tijd voor een badje en ons avondritueel.
20:00 – Naar bed met een pyjamapapje.

Tussendoor spelen we dus veel samen. Momenteel vindt hij puzzels, boekjes en tekenen helemaal geweldig. Ook rijdt hij graag met zijn auto’s, trekt hij zijn kar overal heen, loopt hij met de buggy rond, krijgt popje te drinken en doet hij graag boodschappen in mama’s keukenkastjes. Ook met de speelgoedkassa en het speelgoedkeukentje wordt veel gespeeld.

Dit is dus ons schema met een dreumes van 18 maanden. Maar onthoud: er is geen goed of slecht. Mocht jouw dreumes minder eten of juist meer eten: kijk vooral naar je kind en luister naar je moederhart. Dan doe je het altijd het best!

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Meer DIY inspiratie

Ontvang nog meer inspiratie rechtstreeks in je mailbox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.