Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Klussen & VerbouwenZelf een lamp ophangen: zo doe je dat!

Zelf een lamp ophangen: zo doe je dat!

Een lamp ophangen. Dat doe jij toch gewoon zelf! Nee? Nog nooit gedaan? Ik leg je graag stap voor stap uit hoe je zelf een lamp ophangt aan het plafond. Of dat nu een hanglamp is of een plafondlamp, je kan voor beide dit handige stappenplan gebruiken.

Een lamp ophangen is simpel. De meeste benodigdheden zitten al bij je nieuwe lamp en verder is het slechts een kwestie van een paar schroefjes aandraaien. Toch is het een altijd een slim idee om eerst even de handleiding te lezen, of je nu voor de eerste keer een lamp ophang of al voor de twintigste keer.

Handleiding: lamp ophangen

De meeste lampen hang je op door middel van een ophangbeugel. Deze beugel bevestig je aan het plafond met schroeven. Sluit vervolgens de draden uit je plafond (of wand) aan op de lamp. Dit gebeurt meestal met een kroonsteentje. Bevestig vervolgens de plafondkap aan de ophangbeugel, draai een lamp erin, bevestig de lampenkap en klaar.

Voor de duidelijkheid heb ik een video tutorial gemaakt en hieronder leg ik alle stappen nog eens uitgebreid uit.

Play Video

Stap-voor-stap een lamp ophangen

Wat heb je nodig?

   

   • Lamp

      

      • Vaak zit hier al bij in: een plafondbeugel, een plafondkap, lappenkap, snoer en schroeven

    • Lichtbron

    • Kleine stroevendraaier

    • Accuboormachine (vind ik zelf makkelijker dan een ‘gewone’ schroevendraaier)

    • Trap

   Stap 1: Stroom uit

   Als eerste zet je de stroom uit. Dit is heel belangrijk en voor je eigen veiligheid! Het handigste is om gewoon de schakelaar in de meterkast uit te zetten. Voor de zekerheid kan je daarna de (oude) lamp even aan en uit doen, en kijken of de lamp nog licht geeft. Zo ja, dan staat er nog stroom op.

   Stap 2: Oude lamp eraf

   Nu zul je negen van de tien keer ergens een lamp ophangen, waar al een lamp of een fitting hangt. Deze moet je dus eerst er afhalen. Schroef de kap los, verwijder de draden uit het kroonsteentje en haal de oude lamp naar beneden.

   Stap 3: Nieuwe lamp uitpakken

   Tijd voor een unboxing! De nieuwe lamp mag uit de doos gehaald worden. Kijk goed welke onderdelen er in zitten en lees de handleiding door.

   Stap 4: Snoer korter maken

   Hou de lamp daarna hoog tegen het plafond aan en laat het snoer naar beneden vallen. Zo kun je goed de hoogte van de lamp zien. Hangt de lamp te laag? Maak het snoer dan korter. Je kunt dit doen door het snoer wat op de rollen of een stuk af te knippen en opnieuw te strippen. Benieuwd hoe? Dat laat ik uitgebreid zien in de DIY lamp van bamboe.

   Stap 5: Plafondbeugel bevestigen aan het plafond

   In de doos van je nieuwe lamp zit een ijzeren beugeltje. Kun je die niet vinden? Kijk dan even in de plafondkap. De plafondbeugel schroef je vast op de plek waar de lamp komt te hangen. Ik gebruikte hiervoor mijn schattige accuboormachine van Bosch. Gaat toch sneller dan met een handschroevendraaier.

   Stap 6: Draden in het kroonsteentje

   De snoer van je nieuwe lamp maak je daarna vast aan de draden, die uit je plafond komen. Uit het snoer komen tevens twee draden en deze koppel je als het ware aan de andere draden door middel van een kroonsteentje. Je hebt hiervoor een kleine platte schroevendraaier – oftewel sleufschroevendraaier – nodig. Aan de hand van de kleuren van de draden weet je welke draad waar moet. Komen er geen draden uit je snoer? Dan moet je de snoer en draden eerst nog strippen. Gebruik hiervoor een draadstriptang.

   Stap 7: Plafondkap vastmaken aan beugel

   Vervolgens schroef je de plafondkap vast aan de beugel. Hiermee hangt de lamp aan het plafond.

   Stap 8: Draai een lamp in de fitting

   In de lamp draai je nu een lamp. LOL, verwarrend hé die benamingen. Maar je draait nu dus een lichtbron in de fitting.

   Stap 9: Lampenkap vastmaken

   Heeft jouw nieuwe lamp een lampenkap, dan is dit het moment om de kap vast te maken. Dit kan door middel van een fittingring of speciale haakjes.

   Stap 10: Licht aan

   Als laatste zet je de stroom er weer op en zet je het licht aan.

   Geeft de lamp ondanks bovenstaand stappenplan geen licht? Controleer dan of de lichtbron niet kapot is. Om dat te testen, draai je de lamp gerust even in een andere lamp. Geeft de lamp daar wel licht? Dan kan het zijn dat er 1 of meerdere draden niet goed aangesloten zitten in het kroonsteentje. Schakel daarvoor weer de stroom uit en ga terug naar stap 6.

   Wil je meer weten over welke lamp je nodig hebt of hoe je een lamp verwisselt, lees dan ook mijn blog Zo vervang je zelf een lamp. Benieuwd naar mijn tips voor verlichting in huis? Lees dan mijn blog In 3 stappen een sfeervol verlicht huis.

   Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark.

   Hoi, ik ben Grace

   Ook leuk

   Volg mij

   Geef een reactie

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

   Geverifieerd door MonsterInsights