Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Een lambrisering verven: Zo doe je dat!

Een geschilderde lambrisering is een geweldige manier om een ruimte een trendy look te geven. Dit kan wel een intimiderend klusje zijn. Want hoe krijg je een lambrisering mooi strak? En welke hoogte moet je eigenlijk kiezen? Gelukkig is het verven van een lambrisering makkelijker dan je denkt – als je deze simpele stappen volgt. 

Zelf ging ik aan de slag in de hal van een vriendin. Eerder maakte ik hier al een stoere speelhoek in huis. Maar de binnenkomst was daar nog heel erg wit en saai. Tijd voor een mini make-over. Ik koos er dit keer voor om een lambrisering te verven in de gewaagde kleur Red Elegance van Flexa Creations

Stap 1: Benodigdheden in huis halen

Voordat je begint, is het belangrijk om alle benodigdheden in huis te halen. Voor het verven van een lambrisering heb je goede kwaliteit verf, rollers en kwasten, verfbak, schilderstape, afdekfolie en een ladder (als je ergens hoog moet schilderen) nodig. 

Daarnaast is een kruislijnlaser of waterpas, een potlood en rolmaat noodzakelijk om bij de hand te hebben. 

Stap 2: De voorbereiding

Als je alle materialen hebt, is de volgende stap om het gebied voor te bereiden voor het verven. Verwijder eventuele meubels uit de kamer en bedek de vloer met afdekfolie. Verwijder ook eventuele schakelaars, stopcontacten en andere apparaten van de muren.

Stap 3: De hoogte bepalen en aftekenen

De hoogte van een lambrisering mag je helemaal zelf bepalen. Dus of jij nu een hoge of lage kleurvlak wil: dat kan! Wel zijn er een aantal factoren waarmee je het beste rekening houdt. Kijk eens hoe hoog het plafond is (en dus de muur). Neem je daarvan de helft? Of juist tweederde? Hoe hoog zijn eigenlijk de meubels die voor de lambrisering komen te staan? En waar zitten je lichtknoppen? Het is slim om je lambrisering altijd hoger dan je meubels te hebben.  Zo hebben we hier gekozen voor een hoogte van 15 cm boven de lichtknoppen. In de babykamer van onze dochter hebben wij dan juist weer een hele hoge lambrisering. En ook dat is tof. 

Nu je weet wat de hoogte gaat zijn, kun je gaan aftekenen. Zet hiervoor een potloodstreep op de goede hoogte. Heb je een kruislijnlaser, dan kun je deze nu afstellen op de juiste hoogte. Heb je deze niet? Zet dan een horizontale streep door middel van de waterpas. Beide opties werken hiervoor top. 

 

Stap 4: De hoogte van de lambrisering afplakken

Voor het schilderen van een strakke lambrisering is schilderstape essentieel. Je kunt daarom het beste kiezen voor een goede tape. Zelf gebruikte ik voor deze lambrisering frogtape. Maar ik moet zeggen dat de paarse Action variant ook prima zijn werk doet. 

Begin helemaal aan de linker- of rechteruiteinde van je lambrisering en zorg ervoor dat de getekende lijn (of de lijn van je laser) precies tegen de onderkant van de tape valt. Druk de tape extra goed aan, vooral aan de onderzijde. 

Plak verder nog eventuele hoeken, deuren, kozijnen, etc. af met de tape. 

Tip: Doordat de potloodlijn in het nieuw te verven vlak van de lambrisering vallen, schilder je deze direct mee en zie je ze straks niet meer.

Stap 5: Lambrisering verven

Nu kun je gaan verven! Bij het schilderen van een lambrisering verf ik altijd het eerst met een kwast en kleine roller langs (en een stukje over) de schilderstape. Op deze manier hoef ik daar straks niet meer te verven met mijn grote dikke verfroller en is er minder kans dat ik over de tape uitschiet. Verder verf ik zoals ik altijd een muur verf. Lees ook hoe je een muur verven met een streeploos resultaat

Tip: Dekt de verf niet in een laag? Verf de volgende laag dan zo snel mogelijk en neem het stuk dat tegen de afplaktape aan zit ook zeker weer even mee. Zodat deze weer nat is. Het is namelijk belangrijk dat je de tape niet te lang laat zitten, anders kun je de nieuwe verf ermee aftrekken.

Stap 6: Tape verwijderen

Tijd om de schilderstape te verwijderen! Het beste doe je dit een paar minuten nadat je klaar bent met verven. Wacht dus niet te lang. Naar mijn ervaring kun je prima rechts al beginnen, wanneer je net links klaar bent met verven. Trek de tape langzaam, zo recht en zo plat mogelijk eraf voor het beste resultaat. 

Een lambrisering op een structuur muur

Bij een lambrisering is een strakke lijn belangrijk en dat krijg je het beste op een strakke ondergrond. Toch kun je ook op een structuur muur een lambrisering verven. Dé tip daarvoor is om eerst met de huidige muurkleur langs de tape te schilderen. Laat dit goed drogen en verf er dan met de nieuwe kleur overheen. Op deze manier zijn alle uitlopers onder de tape gewoon de kleur van de rest van de (huidige) muur. Dat is nog eens handig!

En mocht ook dat niet werken? Dan kun je altijd nog eerst een rand met overschilderbare kit maken of de hoogtelijn afwerken met een sierlat. 

Succes!

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Meer DIY inspiratie

Ontvang nog meer inspiratie rechtstreeks in je mailbox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.