Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Duurzaam inpakken met stof: zo doe je dat!

Kerst betekent hier in huis ook cadeautjes. Nu de kerstboom staat, kan het inpakken ook beginnen. Maar.. hoe doe je dat duurzaam? Een toffe klassieker dat een comeback aan het maken is: cadeaus inpakken met stof. Dus zonder een lading papier dat je straks moet weggooien of plakbank. Geheel zero-waste en plastic-vrij. Hoe je dat doet: door te knopen! En dat ziet er ook nog eens super mooi uit.

Het inpakken van cadeaus met stof is niet nieuw. Sterker nog, het maakt al sinds de 8e eeuw deel uit van de Japanse cultuur en heet Furoshiki. Grappig feitje: het knopen van furoshiki-doeken is ontstaan in Japanse badhuizen.

Furoshiki doeken

De Furoshiki is een vierkante herbruikbare inpakdoek dat gebruikt wordt bij het inpakken of beschermen van cadeaus, kleding of het vervoeren van bijvoorbeeld je lunch. De meeste doeken zijn 50×50 cm of 75×75 cm. Je kunt speciale Furoshiki doeken kopen of helemaal zero waste: een vierkante doek uit je kast pakken (zoals een hydrofiele doek). 

Zelf ging ik aan de slag met de feestelijke inpakdoeken van La La Fete. Deze doeken zijn mooi zacht, stevig en fijn om te knopen (zonder kreukels). 

Inpakken met Furoshiki

Wil je ook graag milieubewust inpakken? Pak er dan een furoshiki bij en knopen maar! Er zijn aardig wat verschillende technieken en ik demonstreer je er graag een paar.

Wat heb je nodig?

Zo doe je dat: klassieke knoop

Stap 1: Plaats je doek in een ruit voor je en leg je cadeau in het midden.

Stap 2: Vouw de onderste punt van je boek over het cadeau en stop het eronder in. 

Stap 3: Vouw de bovenste punt naar binnen en vervolgens over het cadeau. Zorg ervoor dat de doek er strak omheen zit.

Stap 4: Pak één van de zijkanten samen tot je een nette punt hebt.

Stap 5: Doe hetzelfde aan de andere kant.

Stap 6: Breng nu de punten naar het midden en knoop ze samen.

Andere inpaktechnieken

Naast de klassieke manier om je cadeau duurzaam in te pakken, zijn er ook nog andere manieren. Zo kun je jouw eigen twist aan je cadeau geven. Mijn favoriet: de verstopte knoop en de bloem. 

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.