Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Dubbel glas en oude huizen

Oude huizen zijn geweldig om in te wonen, maar vaak ook koud. Dit komt mede door de enkele beglazing van oude huizen. Vroeger bestond er immers nog geen dubbel glas. Gelukkig kost het helemaal niet zoveel om het glas te vervangen, waardoor jij er direct een stuk warmer bij zit.

Ervaar jij tocht en kou bij de ramen of heb je last van condens aan de binnenkant van het raam? Dan is het slim om jouw ramen te isoleren. Hierdoor blijft de warmte binnen, komt er geen kou van buiten en je helpt ook nog eens het klimaat. Een belangrijk aspect van een betere isolatie is namelijk ook het terugdringen van de CO2 uitstoot. Zo woon jij direct een stuk duurzamer.

Daarnaast verhoog je er ook nog eens de isolatiewaarde van je huis mee. Je stookkosten worden hierdoor lager en daarmee bespaar je elk jaar weer een aardig bedrag. Dat noemen wij nou eens een win-win situatie!

Woon je in de stad? Dan is een bijkomend voordeel dat je minder geluid van buiten hoort. Daarnaast heb je nog speciaal brandwerend en zonwerend glas. Ook kun je kiezen voor gelaagd glas, glas met een figuurtje erin en uit diverse diktes.

Benieuwd welk glas voor jou de beste keuze is? GlasGigant heeft een handige keuzehulp op de site.

Isolatiewaarde van glas

Kijk bij het bestellen van nieuwe ramen ook zeker naar de zogenaamde Ug-waarde. Deze Ug-waarde geeft namelijk de isolatiewaarde weer van het glas. Hierbij geldt: hoe lager het getal, hoe beter isolerend. Heb je enkel glas? Dan ligt de Ug-waarde rond de 5,8. HR++ dubbel glas heeft echter een Ug-waarde van 1,1! Dit bespaart je volgens Milieu Centraal zo’n 300 euro per jaar, uitgaande van een gemiddelde tussenwoning met 20m2 aan glas.

Ik mag geen dubbel glas: wat nu?

In sommige oude huizen mag je jammer genoeg geen dubbel glas laten plaatsten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij monumentale panden. Ook bij ons in de straat is dit een dingetje, aangezien wij nog allemaal authentieke kozijnen hebben, waar geen ‘dik’ dubbel glas in past. En die oude kozijnen mogen wij dus ook niet vervangen in verband met een beschermd stadsgezicht.

Gelukkig heb je niet perse dubbel glas nodig voor een goed geïsoleerd huis. Er zijn namelijk ook andere types glas op de markt met een lage Ug-waarde, dus hoge isolatiewaarde.

Wat je veel ziet in oude huizen zijn voorzetramen (of zijn het achterzetramen?) Eigenlijk is dit gewoon een extra raam dat voor of achter de bestaande ramen gemonteerd wordt, zonder dat je de kozijnen hoef te vervangen of sponningen hoef uit te frezen, en de werking is vergelijkbaar met dubbel glas.

Dit is trouwens ook een goed idee als je glas-in-lood-ramen hebt. Die wil jij natuurlijk niet vervangen voor ‘simpel’ dubbel glas. Een andere optie is om het glas-in-lood te vervangen met nieuwe glas-in-lood ramen met dubbel glas. Dit heeft een vriendin van mij laatst gedaan in haar huis en je ziet echt geen verschil!

Mocht je in een monumentaal pand wonen, dan heb je misschien ook wel gehoord van monumentenglas (of monumentaal glas). Dit is een isolatieglas dat even dik is als enkel glas. De Ug-waarde is vergelijkbaar met die van gewoon HR glas. Mocht HR glas ook gewoon passen, vergelijk dan zeker even de diverse prijzen. Speciaal monumentenglas is namelijk vaak duurder.

(Zelf) Glas vervangen

Wil jij nu thuis het glas vervangen? Vooral als het om grote en veel ramen gaat, is het slim om dit door een vakman te laten doen. Hij of zij kan dan ook direct vertellen wat alle opties zijn, eventueel de kozijnen vervangen en de ramen correct inmeten.

Mocht je echt superhandig zijn, dan kun je natuurlijk ook zelf dubbel glas bestellen en deze in het kozijn plaatsen. Bekijk wel even goed welke dikte er in jouw (nieuwe) kozijn past.

Tip: Heb jij nog een houten kozijn? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om direct het kozijn mee te vervangen voor een kunststof exemplaar. Dit materiaal is duurzamer en onderhoudsarm.

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

tags:

Meer DIY inspiratie

Ontvang nog meer inspiratie rechtstreeks in je mailbox

Ook leuk voor jou

9 reacties

  1. Tineke
    18 maart 2019

    Wij hebben ook een oud huis en dubbel glas, maar nog steeds blijft het ontzettend koud.

    • Grace
      18 maart 2019

      Wat vervelend dat het zo koud blijft in jullie huis. Weet je ook waar de kou vandaan komt? Komt het door de muren of misschien de vloer?

  2. Jan Dijkstra
    22 maart 2019

    Ik woon in een prachtig monumentaal pand en heb daardoor beperkte mogelijkheden mijn huis te verduurzamen. Dubbel glas mag inderdaad niet en toch wil ik kijken wat ik kan doen. Nu lees ik hier dat er iets als monumentenglas bestaat. Ik ga me hierin verdiepen. Bedankt voor deze nuttige informatie!

    • Grace
      22 maart 2019

      Ja klopt, dat zou zeker een optie voor je kunnen zijn. Laat je weten wat het uiteindelijk is geworden?

  3. Vincent Rondwijk
    27 maart 2019

    Je kan je huis inderdaad goed isoleren met dubbel glas. Mijn huis had ook enkel glas toen ik het kocht. Mijn energierekening was dan ook erg hoog in de eerste maanden voordat ik mijn glas had vervangen. Ik zit er gelukkig warm bij nu met mijn HR glas!

  4. Fenne Wiegman
    16 april 2019

    Thanks voor de handige info!

  5. Marie de Jonge
    22 mei 2019

    Ik vind het ook jammer dat er geen dubbel glas geplaatst mag worden in mijn monumentale huis. Gelukkig zijn er genoeg opties om je huis en ramen beter te isoleren. Ik heb in het verleden weleens folie gekocht wat de isolatiewaarde van mijn ruiten verhoogde. Ook zijn voorzetramen een goed idee.

  6. Marie de Jonge
    25 september 2019

    Het is inderdaad verstandig om een vakman in te schakelen wanneer je je glas wil vervangen. Het kan namelijk nog beste een lastig klusje zijn wanneer je het nog niet eerder gedaan hebt. Ook zou het jammer zijn wanneer er iets kapot gaat.

  7. sandra
    21 september 2020

    Ik ben echt blij dat de woningbouwcorporatie overal dubbel glas heeft geplaatst. Sinds ik hier woon, voel ik het verschil in stookkosten in vergelijking met mijn oude woning. Daar had ik bij enkel glas ook altijd het gevoel dat ik op de tocht zat in de winter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.