Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

DIYDIY ProjectenDIY: Zo maak je zelf een babynestje

DIY: Zo maak je zelf een babynestje

Helemaal hip voor je baby is een babynestje! Maar jemig, die dingen zijn prijzig. Gelukkig kun je ook prima zelf een babynestje maken. Je hebt er alleen wel even een patroon en een naaimachine voor nodig.

Een babynestje is eigenlijk een zacht ‘bedje’ waarin je baby zich geborgen voelt, dit komt doordat het kleiner is en het de baby een baarmoedergevoel geeft. Het nestje is daarbij ideaal om te leggen in de grote box of ledikant, en wij gebruiken het zelfs voor op de bank en op tafel. Zo ligt de kleine toch nog dicht bij ons als we aan het eten zijn.

Babynestje zelf maken

Als je een beetje handig bent met een naaimachine, dan is het maken van een babynestje zo gepiept. Voor een beginner zoals mij, duurde deze DIY echter wat langer. Toch was ik binnen een middag klaar. Prima te doen dus!

Wat heb je nodig?

 • 2x 1m stof (van 1.40m breed)
 • Bijpassende garen
 • Koord of lint 1.60m
 • 2 Stoppertjes
 • Gesp of een andere sluiting
 • 1 Fiberfill ‘lap’ 60 x 90 cm (voor de bodem, hieruit knip je 3 lagen van 30 x 60 cm)
 • 1 zak kussenvulling (voor de rand)

 • Naaimachine
 • Stofschaar
 • Rijgnaald

Hoe maak je het babynestje?

Voor het maken van het babynestje heb ik trouwens deze bestaande werkbeschrijving van de Knippie gebruikt, maar met een paar aanpassingen. Zo heb ik de hoeken ronder en de ‘flap’ aan de onderkant langer gemaakt. Ook heb ik een gesp toegevoegd, zodat het nestje beter ‘sluit’.

 1. Patroon tekenen

  Teken allereerst het patroon uit op papier en leg het patroon op de stof.

 2. Stof knippen

  Knip het patroon daarna twee keer uit de stof: Een keer uit de stof voor de bovenkant en een keer uit de stof voor de onderkant. Hou hierbij rekenen met een halve tot 1 cm stiknaad. (knip dus niet een stukje van het uitgetekende patroon af)

 3. Afspelden

  Spelt dan de twee uitgeknipte stoffen met de goede kanten op elkaar. Laat hierbij de onderkant – met de twee boogjes – open.

 4. Naaien

  Naai de twee stofdelen op elkaar.

 5. Omdraaien

  Draai het geheel om (binnenstebuiten).

  Tip: knip eerst de ronde randen in, zo voorkom je rimpels.

 6. Tunnel naaien

  In plaats van een satijnband erop te naaien, naai ik een voetje breed langs de rand. Hier komt straks het koord doorheen.

 7. Koord rijgen

  Met een rijgnaald trek ik het koord door de tunnel en aan het uiteinde bevestig ik de twee stoppers.

 8. Randen naaien

  Vanaf de rand teken je daarna rondom 15 cm af en deze naad stik je ook door met je naaimachine.

 9. Vullen maar!

  Het middelste gedeelte vul je met de drie lagen fiberfill en de rand eromheen met de kussenvulling.

 10. Verder afspelden en dichtnaaien

  Vouw de stof, waar het nog open is, naar binnen en speld af. Naai daarna het nestje verder dicht.

 11. Finishing touch

  Trek het koord aan en bevestig als laatste nog de gesp om de uiteindes stevig te laten aansluiten.

Ook leuk voor de Babykamer:

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark.

Hoi, ik ben Grace

Ook leuk

Volg mij

Meer DIY inspiratie

Ontvang nog meer inspiratie rechtstreeks in je mailbox

20 reacties

 1. bouwmanager
  26 juli 2019

  Dit werkt echt! Bedankt voor de tutorial!

 2. Marije
  7 december 2019

  Ik heb een vraagje, waar heb jij toen de kussenvulling gekocht?
  Want ik heb laatst kussens gekocht bij de action en dat heb ik gebruikt maar dan ben ik zoveel kussentjes nodig.
  Je zou me heel erg helpen!

  • Grace
   7 december 2019

   Hoi Marije, bij de meeste stoffenwinkels of hobbywinkels kun je ook kussenvulling vinden. Anders kun je altijd eens online kijken, maar dan zit je natuurlijk wel met verzendkosten. Ik heb het toen met de stof meegesteld.

  • Grace
   7 december 2019

   Oh, en misschien bij de stoffenkraam op de markt. Dat weet ik niet zeker natuurlijk of dat ook bij jou zo is, maar ik schat de kans wel goed.

 3. Cora
  30 december 2019

  T ging een beetje mis… Maar nu onder het goede stukje: hoe doe je het uiteinde van de tunnel; hoe krijg je het koordje er netjes uit?? Ik heb geprobeerd om het langzaam af te spelen, maar kan het niet zien…

  • Grace
   9 januari 2020

   Het koordje heb ik er met een rijgnaald doorheen gehaald en dan een stopper erop gezet. De tunnel heb ik verder enkel afwerkt doordat het naar binnen is gevouwen.

 4. Nicky
  23 maart 2020

  Yes het is gelukt! Een super fijne tutorial. Zelf nog een paar aanpassingen (het ligkussentje 5cm breder en 10 cm langer) en in plaats van een gespsluiting een hoes gemaakt zodat de onderkant netjes is afgewerkt zodat je de touwtjes niet ziet.
  Het is een prachtig resultaat geworden heeeeel erg bedankt!

  • Grace
   28 maart 2020

   Heel graag gedaan! Vergeet mij zeker niet te taggen mocht je een foto ervan delen op insta.

 5. lies
  17 juli 2020

  Beste

  Welke dikte heeft de fibrefill die jij gebruikt heb voor dit patroon?

  bedankt!

  • Grace
   28 juli 2020

   Goh, ik heb dat niet gemeten. Ik heb gewoon de enige fiberfill gekocht die ze daar verkochten.

   • Lisanne
    27 augustus 2020

    Hoi hoi! Ben erg benieuwd hoe je de boel afwerkt waar de touwtjes er uit komen. Je houdt dan toch een gat?Met biaisband heb je daar geen last van… maar vind biaisband niet altijd mooi.

    • Grace
     31 augustus 2020

     De touwtjes komen inderdaad uit een opening. Net als bij een biaisband. Maar het is geen gapend gat hoor 🙂 Als je mij dm op insta kan ik je een foto ervan tonen.

 6. Rineke
  26 november 2020

  Fiberfill heb je in meerdere diktes: 100 grams, 200 grams, 300 grams en 400 grams per vierkante meter.
  Welke heb jij gebruikt voor het babynestje?

  • Grace
   2 december 2020

   Ik had 100 gram, maar wel dubbel gevouwen. 😀

   • Renske
    3 augustus 2021

    Binnenkort ga ik met een vriendin een babynestje maken voor haar kleintje. Nu hebben we bijna alle materialen in huis behalve de fiberfill. In de beschrijving heb je het over 3 lagen maar in je reactie heb je het over dubbel. Je hebt dus uiteindelijk 2 lagen gebruikt, begrijp ik dat goed?

    • Grace
     4 augustus 2021

     Ik durf het niet meer met zekerheid te zeggen. Ik zou vooral even voelen wat dik genoeg voelt als matrasje.

 7. Wende
  7 januari 2021

  Hi Grace! Super leuke turorial ik ga er binnenkort mee beginnen. Ik had alleen een vraagje. Waar begin je met de stiknaat voor de tunnel? En laat je dan een gaatje open ? En tot waar naai je precies in de ronde hoeken? Sorry voor de vele vragen maar kom er niet uit in het filmpje. ? je zou heel erg helpen. Groetjes Wende

  • Grace
   15 januari 2021

   Hoi Wende, top dat je ook een babynestje gaat maken. Ik begon met de stiknaad voor de tunnel ongeveer 1,5 cm van je andere stiknaad in de ronding aan de onderkant af. Als je mij een pm stuur op insta, wil ik het nog wel even voor je tekenen. En ik liet inderdaad gewoon een gaatje open.

 8. Oma
  4 augustus 2021

  Sorry maar waar kan ik het patroon vinden? Op de blog maar ook die zie ik niet. ?

  • Grace
   4 augustus 2021

   Even inschrijven met je e-mailadres, dan volgen de instructies in de mailbox.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.